Trimite e-mail | Printeaza
23.11.2007

Serviciul de presă al Preşedintelui Republicii Moldova

Preşedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, a participat la şedinţa lărgită a Consiliului Administrativ al Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Concurenţei (ANPC), în cursul căreia a fost efectuat bilanţul activităţii instituţiei în cauză pe parcursul a nouă luni de la crearea acesteia.  

În alocuţiunea rostită în cadrul şedinţei şeful statului a menţionat că Republica Moldova se află în faza implementării standardelor europene în toate domeniile vieţii societăţii, inclusiv în economie. Scopul final al acestui proces este „edificarea Europei la noi acasă” şi, pe această bază, integrarea plenară în structurile Uniunii Europene. Preşedintele a menţionat că aflarea, însă, în componenţa Uniunii Europene este de neconceput fără competitivitatea atît a mărfurilor şi a serviciilor, cît şi a sistemului economic în ansamblu, precum şi a altor aspecte ale vieţii societăţii moldoveneşti şi ale statului.

Din punctul de vedere al sistemului economic, noi, în ultimul timp, în special din anul 2001, am realizat, în ţara noastră, progrese considerabile atît în vederea instaurării ordinii, cît şi a creării unor condiţii favorabile pentru businessul cinstit. Cred că nu face să enumerăm toate măsurile întreprinse în acest scop, măsuri cu caracter instituţional, organizatoric şi economic, de la înregistrare, licenţiere şi debirocratizare pînă la legalizarea capitalului, la amnistia fiscală şi stabilirea cotei zero la impozitul pe venit pentru întreprinderi. Toate acestea sînt premise pentru crearea unui mediu economic competitiv, a specificat Vladimir Voronin.Potrivit şefului statului, competitivitatea economiei Moldovei poate fi realizată inclusiv cu condiţia dezvoltării concurenţei pe piaţa internă.

„Nu este secret că mulţi investitori au văzut în ţara noastră un teritoriu în care poţi obţine profit dată fiind lipsa unor reguli privind  concurenţa sau, în cazul existenţei acestora, prin nesocotirea lor. În prezent, lucrul acesta nu poate fi considerat o infracţiune, ci drept o „boală a creşterii”. Legislaţia în sfera protecţiei concurenţei a fost adoptată demult, ea purtînd, în mare măsură, un caracter politic declarativ. Anumite interese ale grupurilor şi clanurilor împiedicau crearea efectivă a structurilor de protecţie a concurenţei şi lansarea mecanismelor concurenţiale, identificarea punctelor vulnerabile ale legislaţiei din domeniu”, a afirmat şeful statului.Vladimir Voronin a relevat că a venit timpul cînd concurenţa reală trebuie să devină un mecanism eficient în plan macroeconomic, să influenţeze în mod real asemenea indicatori cum sînt inflaţia şi ocuparea forţei de muncă.Preşedintele a specificat că conducerea politică a ţării, Guvernul au reuşit să învingă sabotajul clanurilor şi au creat, în cele din urmă, o structură care trebuie să contribuie la dezvoltarea concurenţei şi la perfecţionarea controlului asupra respectării regulilor de joc pe piaţa mărfurilor şi serviciilor. 

„Cu toate acestea, noi nu vedem în persoana Agenţiei încă o formaţiune poliţistă. Am vorbit mai sus despre aşa-zisa „boală a creşterii”. Iată că, în persoana Agenţiei Dumneavoastră, noi sîntem în drept să vedem un „medic” calificat, care a venit să trateze această boală. Iar prima regulă a medicului este „să nu faci mai rău”. Încălcarea regulilor concurenţei libere este o maladie socială periculoasă a pieţei în curs de dezvoltare. Medicul, însă, trebuie să le arate pacienţilor căile de vindecare şi să le prescrie un regim dietetic. Şi doar în cazul în care aceştia refuză să urmeze sau încalcă premeditat recomandările medicului, acesta trebuie să-i trimită la tratament forţat. Totodată, trebuie analizate cauzele, originile maladiei şi trimise semnale sigure structurilor competente, pentru a fi modificate şi ameliorate condiţiile mediului. Medicii buni, adevăraţii medici, acordă mai mult timp pacientului, decît propriei publicităţi şi de aceea se bucură de mai multă încredere”, a mai spus şeful statului. 

Împreună cu Dumneavoastră, noi avem de parcurs o cale deloc simplă, deoarece piaţa ţării noastre e mică şi e de ajuns să faci doar un pas pe ea, că rişti să ajungi monopolist. Noi avem nevoie de pieţe de export. Acestea, însă, nu pot fi penetrate, dacă nu ai învins în lupta concurenţială, a afirmat Vladimir Voronin.Preşedintele a mai spus că astăzi, Republica Moldova se află  în pragul acordării unor preferinţe comerciale autonome în comerţul ei cu Uniunea Europeană.

„Sînt nişte condiţii comerciale foarte bune, ale unui comerţ liber în esenţă, cu o piaţă gigantică. Însă aceste condiţii nu ne vor asigura progresul, dacă mărfurile şi serviciile noastre vor fi mai proaste decît cele deja prezente pe această piaţă. Dar şi să dăm busna încolo, fără a fi însuşit regulile bunelor manieri, regulile concurenţei loiale, e riscant, căci am putea fi eliminaţi într-o clipă de pe ea. Misiunea noastră comună este de a-i vindeca şi de a-i învăţa pe agenţii noştri economici. De a-i trata contra ignorării acestor reguli şi, totodată, de a-i învăţa aceste reguli. Trebuie să fim un doctor grijuliu şi atent şi un învăţător competent şi sever”, a conchis Vladimir Voronin.

2007-11-22

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus