Trimite e-mail | Printeaza
Economie
14.11.2007

Membrii Cabinetului de ministri au audiat raportul Ministerului Economiei si Comertului privind realizarea Programului de activitate a Guvernului in 9 luni ale anului 2007

În şedinţa plenară a Guvernului de miercuri membrii Cabinetului de miniştri au audiat raportul Ministerului Economiei şi Comerţului privind realizarea Programului de activitate a Guvernului „Modernizarea ţării – bunăstarea poporului” în 9 luni ale anului 2007.

În Raportul prezentat de Ministerul Economiei şi Comerţului sînt redate rezultatele activităţii tuturor autorităţilor administraţiei publice centrale în 9 luni ale anului 2007. Concluzia principală care se poate face din informaţia prezentată este ameliorarea situaţiei social-economice din ţară.

Au fost obţinute rezultate pozitive la principalii indicatori macroeconomici. Au crescut considerabil acumulările la bugetul public naţional, care depăşesc cu mult sumele acumulate în perioadele analogice ale anilor precedenţi şi obiectivele preconizate pentru anul 2007. Rata de creştere a Produsului Intern Brut (PIB) în I semestru al anului curent a atins 8 % faţă de 5 % în perioada analogică a anului 2006.

Tendinţe de creştere au fost înregistrate în sectoare concrete ale economiei naţionale. Au fost practic relansate construcţiile. A crescut considerabil volumul serviciilor prestate populaţiei. Realizarea programelor naţionale a dat un impuls dezvoltării regionale a ţării. În acest context trebuie de menţionat gazificarea localităţilor, aprovizionarea cu apă potabilă, construcţia drumurilor, salubrizarea.

Rezultatele obţinute de economia naţională au permis realizarea obiectivelor  de ordin social, stabilite în Programul de activitate a Guvernului. Astfel în luna septembrie 2007 salariul mediu lunar în ansamblu pe economia naţională a constituit 2130 de lei, crescînd de 1,93 ori faţă de anul 2004. Mărimea medie a pensiei lunare pentru limita de vîrstă a constituit 558, 5 lei, majorîndu-se în comparaţie cu anul 2001 de 6,4 ori.

Performanţele obţinute de ţara noastră sînt recunoscute şi pe plan internaţional. O dovadă a acestui fapt poate servi Planul de acţiuni Republica Moldova – Uniunea Europeană.

Prim-ministrul Vasile Tarlev a menţionat în şedinţă că scopul principal în politica economică a Guvernului şi autorităţilor administraţiei publice centrale, la etapa actuală, trebuie să fie identificarea şi valorificarea tuturor posibilităţilor, care pot să contribuie la creşterea economică a ţării.

Un rol important în acest sens, în opinia Premierului, îl are crearea şi dezvoltarea întreprinderilor, în special în localităţile rurale. Pentru realizarea acestui obiectiv este necesară crearea condiţiilor maximal favorabile pentru deschiderea şi desfăşurarea afacerilor, mai ales că dispunem de un potenţial uman şi natural preţios, precum şi de posibilităţi investiţionale nevalorificate ale remitenţelor din munca cetăţenilor peste hotarele ţării, a subliniat Prim-ministrul.

De asemenea, potrivit şefului Executivului, este necesar de minimalizat formalităţile la iniţierea unei afaceri şi reducerea maximală a barierelor birocratice, care stau în calea antreprenorilor. În acest sens se impune continuarea procesului de revizuire şi optimizare a cadrului legislativ şi normativ, care reglementează activitatea antreprenorială. Comisia de Stat, creată în acest scop, şi Grupul ei de lucru trebuie să-şi continue activitatea de revizuire a legislaţiei şi a actelor normative pentru a reduce la minimum implicarea instituţiilor publice în activitatea antreprenorilor, pentru a exclude controalele, autorizările şi certificările neargumentate.

Ministerul Economiei şi Comerţului trebuie să monitorizeze acest proces, şi să informeze semestrial la şedinţa Guvernului despre acţiunile întreprinse şi rezultatele obţinute.

Susţinerea business-ului mic şi mijlociu este importantă şi prin faptul că acesta este sectorul cel mai mobil şi mai flexibil al economiei. El contribuie la soluţionarea problemelor cheie pentru economia ţării, cum sînt crearea noilor locuri de muncă, dezvoltarea regională şi stimularea producerii producţiei care substituie importul, a mai spus Vasile Tarlev.

Potrivit Premierului, la dezvoltarea sectorului real al economiei trebuie să contribuie de rînd cu Ministerul Economiei şi Comerţului şi ministerele de ramură, în primul rînd Ministerul Industriei şi Infrastructurii şi Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare. Pentru aceasta Ministerul Economiei şi Comerţului în comun cu ministerele de ramură vor elabora şi vor prezenta Guvernului, în termen de o lună, un Plan de acţiuni concrete pentru anul 2008 în vederea soluţionării acestor probleme, cu indicarea termenilor şi responsabililor concreţi, astfel ca să poată fi audiată trimestrial la şedinţa Guvernului informaţia despre realizarea lui.

Totodată, trebuie revăzut numărul şi structura organelor de control, numărul cărora este de peste 60. Reforma lor trebuie să aducă la optimizarea numărului lor, claritatea în funcţii şi domenii, trebuie să excludă dublarea acestor funcţii.

Este cu adevărat necesar de creat situaţia în ţară cînd instituţiile publice activează pentru antreprenori şi nu invers, a conchis Prim-ministrul.

Sursa: Serviciul de presa al Executivului

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus