Trimite e-mail | Printeaza
Politic
11.11.2007

Voronin recurge la trucuri KGB-iste impotriva oponentilor politici

Voronin recurge la trucuri KGB-iste impotriva oponentilor politici
Dacă în 2001 pentru comunişti au votat peste 50 la sută din cetăţenii moldoveni – în primii doi ani de guvernare aceştia i-au dezamăgit pe 10% din susţinători, iar actualmente pentru ei ar vota doar 25% din alegători.

Aşa indică rezultatele unui sondaj IMAS făcut public la Chişinău. Declinul din care nu mai poate ieşi partidul său l-a pus în gardă pe liderul moldovean Vladimir Voronin care este acuzat de unii jurişti că ar fi recurs la trucuri KGB-iste de anihilare a oponenţilor politici în perspectiva alegerilor parlamentare din 2009.

Acţiunile preşedintelui Voronin din ultima vreme se aseamănă cu nişte gesturi disperate ale unui dictator care nu ştie să piardă. Având controlul total asupra Guvernului, Parlamentului şi justiţiei, Vladimir Voronin modifică legislaţia în funcţie de interesele partidului şi familiei. Constatările aparţin reprezentanţilor societăţii civile care pledează pentru monitorizarea mai intensă din partea CE a proceselor democratice din Republica Moldova în perioada care a mai rămas până la alegerile din 2009.

 

Recent, Legislativul de la Chişinău a votat o serie de amendamente la Legea cetăţeniei prin care le-a interzis persoanelor care deţin şi cetăţenia altor state să acceadă în funcţii publice. Aceeaşi lege îi privează pe deţinătorii cetăţeniei multiple de dreptul de a mai candida, de acum încolo, la funcţii elective. Analiştii politici susţin că, de fapt, această lege are drept scop anihilarea politică a tânărului liberal Dorin Chirtoacă, cel care l-a învins anul acesta pe candidatul comunist la funcţia de primar al Chişinăului şi care nu a făcut un secret din faptul că deţine şi cetăţenia României.

 

Mai nou, alte două evenimente au pus în gardă opoziţia de la Chişinău. Vladimir Voronin l-a numit în funcţia de şef al Serviciului de Informaţii şi Securitate pe Artur Reşetnikov, fostul său consilier în probleme juridice. Aproximativ în aceeaşi perioadă, deputaţii comunişti au lansat în Parlament o iniţiativă legislativă care abilitează Serviciul de Informaţii şi Securitate cu dreptul exclusiv de interceptare a convorbirilor telefonice. Juristul Alexandru Tănase consideră că astfel Vladimir Voronin caută, pe de o parte, să se asigure personal de confidenţialitatea convorbirilor sale telefonice, iar pe de altă parte – să monitorizeze mişcările oponenţilor săi politici şi, în caz de necesitate, să-i poată şantaja. Alexandru Tănase susţine că dacă această lege va fi adoptată va deveni practic imposibil să dovedeşti că o anumită convorbire telefonică a fost interceptată ilegal, deoarece SIS este o instituţie închisă:

 

„Apriori este imposibil de a proba un abuz... acum, când avem sistemul actual, dar în situaţia când interceptările le va face doar SIS, având un asemenea director, va fi absolut exclus că cineva va mai pune problema de a apela la ei. Eu nici nu ştiu cum se intră în clădirea aceea... dacă au intrare. În acest caz, eu cred că se urmăreşte şi un alt scop: crearea unei stări generale de frică şi de suspiciune, deoarece acest regim se menţine numai pe frică - atunci când cetăţeanul are permanent senzaţia că este supravegheat, bineînţeles că devine mai vulnerabil la toate măsurile represive care sunt puse la cale de regim”.

Alexandru Tănase consideră că pentru ascultarea convorbirilor telefonice trebuie creată o structură care să fie subordonată Guvernului sau Legislativului.

 

Victoria Musteaţă, managerul pentru relaţii cu publicul al unuia dintre operatorii de telefonie mobilă din Moldova a explicat cum are loc, de fapt, interceptarea unei convorbiri telefonice în Republica Moldova:

 

„Organele abilitate au dreptul, conform legislaţiei intrate recent în vigoare, să se conecteze direct la reţelele operatorilor de telefonie mobilă şi fixă şi să selecteze de sinestătător numerele de telefon interceptate”.

 

Liderii opoziţiei au propus ca proiectul de lege înaintat de comunişti să fie trimis, pentru expertizare, Consiliului Europei care, potrivit lor, va trebui să ţină cont de faptul că SIS al Republicii Moldova este o structură închisă, care nu şi-a schimbat metodele de lucru, ci doar portretele lui Dzerjinski au fost înlocuite cu cele ale lui Vladimir Voronin.

 

Sursa: Deutsche Welle,

Vitalie Călugăreanu

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus