Trimite e-mail | Printeaza
Politic
08.11.2007

Republica Moldova nu accepta deschiderea sectiilor de votare în raioanele de Est pentru alegerile in Duma de Stat a Federatiei Ruse

Republica Moldova nu accepta deschiderea sectiilor de votare în raioanele de Est pentru alegerile in Duma de Stat a Federatiei Ruse

În legătură cu vehicularea în presă a unor informaţii privind o eventuală     deschidere a 24 de secţii de votare în raioanele de Est ale Republicii Moldova pentru alegerile în Duma de Stat a Federaţiei Ruse, MAE IE comunică următoarele.

La solicitarea Ambasadei Federaţiei Ruse, MAE IE a informat partea rusă că, în conformitate cu rigorile legislaţiei naţionale, deschiderea secţiei de votare pentru alegerile în Duma de Stat este posibilă doar în incinta Ambasadei Federaţiei Ruse la Chişinău. În acest context, partea moldovenească  a recomandat părţii ruse să se  abţină de la deschiderea secţiilor de votare în localităţile din raioanele de Est ale Republicii Moldova, care nu se află sub controlul autorităţilor legale, precum şi de la utilizarea urnelor mobile  de vot în oraşele Bălţi şi Comrat.

În cazul în care în zona transnistreană a ţării vor fi deschise secţii de votare ilegale, întreaga responsabilitate pentru consecinţe va reveni  celor care le-au organizat, iar faptul în sine va fi interpretat de către autorităţile moldoveneşti ca un amestec în treburile interne ale  Republicii Moldova.

Poziţia dată a fost reiterată şi în cadrul întrevederii reprezentanţilor Ministerului cu dl Vitalii Treapiţîn, Ministru-consilier al Ambasadei ruse, care, la 7 noiembrie curent, a fost invitat la MAE IE. La solicitarea părţii moldoveneşti, diplomatul rus a menţionat că Ambasada nu cunoaşte despre o înţelegere la acest subiect între Comisia electorală centrală a Federaţiei Ruse şi  administraţia de la Tiraspol.  Diplomatul rus  a  subliniat că  ţara sa  respectă legislaţia naţională a Republicii Moldova şi va acţiona în conformitate cu poziţia expusă de către MAE IE.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus