Trimite e-mail | Printeaza
08.11.2007

Secţia Relaţii cu Mass Media a Parlamentului Republicii Moldova

În cadrul vizitei oficiale în Israel, Marian LUPU, Preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, s-a întâlnit cu omologul său israelian Dalia ITZIK, Preşedintele Knessetului. La întrevedere au participat reprezentanţi ai coaliţiei majoritare din parlament şi ai opoziţiei parlamentare. 

Marian LUPU a accentuat importanţa colaborării reciproce moldo-israeliene, atât la nivel bilateral între cele două state, precum şi în cadrul organizaţiilor internaţionale, subliniind, de asemenea, necesitatea diversificării cooperării la nivelul sectoarelor de interes comun.

Spicherul moldovean a reiterat dezideratul de integrare europeană a Republicii Moldova şi intenţia fermă a autorităţilor de a continua ritmul reformelor democratice în vederea realizării aspiraţiilor europene ale cetăţenilor moldoveni. În context, Preşedintele Legislativului moldovean a exprimat interesul Moldovei de a prelua experienţa Israelului în privinţa cooperării cu Uniunea Europeană. În particular, potrivit spicherului, este relevantă practica Israelului în direcţia liberalizării treptate a comerţului cu produsele agricole în relaţiile cu Uniunea Europeană.

La rândul său, Preşedintele Knessetului a pledat pentru intensificarea relaţiilor bilaterale dintre Republica Moldova şi Statul Israel pe multiple planuri. În context, au fost abordate aspecte ce vizează problemele interne şi externe cu care se confruntă Israelul la momentul de faţă.

În final, Marian LUPU a adresat omologului său o invitaţie de a efectua o vizită de răspuns în Republica Moldova, invitaţie acceptată de către Preşedintele Knessetului.    În cadrul întrevederii cu Lea SHEMTOV, Preşedintele grupului parlamentar de prietenie Israel-Moldova, a fost menţionată disponibilitatea Knessetului de a extinde cadrul de cooperare bilateral existent, o atenţie deosebită urmând a fi acordată aprofundării cooperării bilaterale în domeniul cultural.

Urmare a demersurilor Grupului parlamentar de prietenie Israel-Moldova, a fost aprobată acordarea ajutorului umanitar sub formă de echipament medical, remis recent autorităţilor Republicii Moldova.

Marian LUPU a adus mulţumiri grupului parlamentar pentru activitatea desfăşurată în direcţia consolidării relaţiilor bilaterale moldo-israeliene. Spicherul a accentuat faptul că Parlamentul Republicii Moldova va acorda şi în continuare o atenţie deosebită cooperării la nivelul grupurilor parlamentare, care ar putea servi drept mecanisme eficiente de acţiune între legislative şi ar permite impulsionarea cooperării bilaterale în domeniile politic, economic, cultural, etc..

În timpul discuţiilor cu Eli ISHAY, Ministru al Industriei, Comerţului şi Muncii, a fost accentuată importanţa fortificării relaţiilor economice bilaterale dintre Republica Moldova şi Israel. Interlocutorii au optat în favoarea identificării unor mecanisme viabile de realizare a cooperării comercial-economice. În context, părţile au menţionat necesitatea creşterii schimburilor comerciale şi a stabilirii unor parteneriate economice, în particular prin atragerea investiţiilor pe bază reciproc avantajoasă.

Potrivit Preşedintelui Parlamentului, Republica Moldova oferă avantajul proximităţii pieţii Uniunii Europene, precum şi o amplasare geografică între Est şi Vest favorabilă din punct de vedere economic.

Interlocutorii, de asemenea, au menţionat posibilitatea cooperării Republicii Moldova şi Statului Israel în sectoarele agricol, cel al industriei alimentare, infrastructurii drumurilor, tehnologiilor avansate, etc. În context, părţile au exprimat necesitatea încheierii unor acorduri bilaterale specializate, partea israeliană expunându-şi disponibilitatea de a înfiinţa grupuri de experţi care ar transmite experienţa Israelului în domeniile de interes major pentru ţara noastră.

În final, interlocutorii au subliniat faptul că forumul economic moldo-israelian, care se va desfăşura astăzi la tel-Aviv, va contribui de o manieră relevantă la identificarea oportunităţilor de cooperare bilaterală şi mecanismelor concrete de realizare a parteneriatelor de afaceri.   

8 noiembrie 2007    

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus