Trimite e-mail | Printeaza
Economie
05.11.2007

Ministrul Igor Dodon a avut o intrevedere cu Vicemnistrul economiei si energiei al Republicii Bulgare Lachezar Borisov

Ministrul Economiei si Comertului Igor Dodon a avut vineri, 2 noiembrie o intrevedere cu Vicemnistrul economiei si energiei al Republicii Bulgare Lachezar Borisov aflat la Cisinau cu ocazia desfasurarii in perioada 2-4 noiembrie, a Forumului de business moldo-bulgar "Bulgaria şi Moldova: noi etape de colaborare economică", relatează  MEC. 

Ministrul Igor Dodon a dat o aperciere inalta evolutiei relatiilor economice moldo-bulgare, mentionind ca pe parcursul anului curent schimburile comerciale intre Moldova si Bulgaria au crescut cu 90%, iar numarul intreprinderilor mixte este in permanenta crestere.

In acest context, Vicemnistrul economiei si energiei Lachezar Borisov a mentionat ca Republica Bulgara intentioneaza sa majoreze investitiile sale in Moldova, prin formarea intreprinderilor mixte moldo-moldave. In acest sens, fiind creat si un Program special de sustinere a antreprenoriatului, menit sa incurajeze businessmanii bulgari sa investasca peste hotarele tarii, inclusiv si in Republica Moldova.

Ministrul Igor Dodon a comunicat in cadrul intrevederii despre dosebita importanta pentru Republica Moldova de a prelua experieta Bulgariei in domeniul efectuarii ajustarilor economice in procesul intergrarii europene.    

Volumul comerţului exterior intre Republica Moldova si Republica Bulgara pe parcursul a 7 luni 2007 a înregistrat suma de 52,9 mil. U.S.D., fiind în creştere cu 92% faţă de aceiaşi perioadă a anului 2006.

Pe parcursul perioadei de referinţă a anului 2007, agenţii economici din Republica Moldova au exportat în Bulgaria mărfuri în sumă de 16,9 mil. U.S.D., înregistrând o creştere cu 94,0% faţă de anul 2006.  S-au exportat în special maşini şi aparate pentru prepararea sau fabricarea industrială a alimentelor şi băuturilor, maşini şi aparate pentru prelucrarea fructelor şi legumelor, contoare de gaz, lichide si electricitate, etc.

Pe parcursul a 7 luni ale anului 2007 în Republica Moldova au fost importate mărfuri din Bulgaria în valoare de 36,0 mil. U.S.D. înregistrând o creştere cu 91% faţă de anul 2006. Principalele categorii de produse importate au constituit benzina auto în sumă, motorină, lacuri şi vopsele pe bază de polimeri sintetici sau naturali, etc.

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus