Trimite e-mail | Printeaza
Politic
30.10.2007

Miguel Angel Martinez Martinez: Harta Europei nu va fi completa pana cand Moldova nu se va alatura statelor-membre ale Uniunii Europene

Miguel Angel Martinez Martinez: Harta Europei nu va fi completa pana cand Moldova nu se va alatura statelor-membre ale Uniunii Europene

„Republica Moldova urmează să acţioneze mai activ în direcţia creşterii vizibilităţii pe plan european, precum şi creării unui cerc larg de prieteni în rândul statelor-membre ale Uniunii Europene”, au declarat în cadrul întrevederii de astăzi Marian LUPU, Preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, şi Miguel Angel MARTÍNEZ MARTÍNEZ, Vicepreşedintele Parlamentului European, care efectuează o vizită în ţara noastră, relatează Secţia Relaţii cu Mass Media a Parlamentului Republicii Moldova.

Marian LUPU a afirmat că vizita Vicepreşedintelui Parlamentului European la Chişinău reprezintă o acţiune importantă în direcţia consolidării relaţiilor dintre Parlamentul Republicii Moldova şi Parlamentul European şi susţinerii eforturilor ţării noastre în contextul demersurilor de integrare europeană.

„Parlamentul European reprezintă un partener valoros al Republicii Moldova şi un important actor pe arena discuţiilor europene. Promovarea unui dialog deschis şi permanent cu forul legislativ european ar contribui esenţial la creşterea vizibilităţii Republicii Moldova în rândul statelor europene şi la includerea problemelor ţării noastre pe agenda europeană de discuţii”, a mai precizat spicherul.

Marian LUPU s-a pronunţat în favoarea negocierii unui nou aranjament juridic cu Uniunea Europeană în perspectiva expirării în 2008 a Acordului de Parteneriat şi Cooperare. Potrivit şefului Legislativului, noul acord ar trebui să conţină prevederi clare cu privire la apropierea graduală a Republicii Moldova de cele patru libertăţi europene.  

Preşedintele Parlamentului a pledat pentru extinderea dialogului dintre Parlamentele moldovean şi european, menţionând în context necesitatea identificării unor mecanisme de cooperare la nivelul comisiilor de profil din cadrul celor două instituţii. În acest sens, Marian LUPU a exprimat interesul parlamentarilor moldoveni şi al funcţionarilor Legislativului moldovean de a beneficia de stagii de preluare a experienţei de lucru şi activităţii Parlamentului European.

La rândul său, Vicepreşedintele Parlamentului European a salutat interesul Parlamentului de la Chişinău de a identifica mecanisme concrete de cooperare bilaterală cu instituţia europeană legislativă, care să aprofundeze relaţiile de colaborare stabilite în cadrul Comitetului interparlamentar de Cooperare UE – Moldova.

Miguel Angel MARTÍNEZ MARTÍNEZ a exprimat disponibilitatea Parlamentului European de a susţine ţara noastră în afirmarea aspiraţiilor de integrare europeană. În acest sens, oficialul european a reiterat importanţa realizării de către Moldova a reformelor interne în beneficiul cetăţenilor moldoveni.

„Harta Europei nu va fi completă până când Moldova nu se va alătura statelor-membre ale Uniunii Europene”, a accentuat Vicepreşedintele Parlamentului European. În context, el a mai subliniat importanţa ca Republica Moldova să beneficieze de o perspectivă clară de aderare la familia europeană.  

Oficialul european a reiterat, de asemenea, poziţia Parlamentului European privind reglementarea conflictului transnistrean cu respectarea principiilor suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova.

 

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus