Trimite e-mail | Printeaza
Politic
24.10.2007

Cioroianu le-a marturisit cehilor ca si-ar dori un dialog direct cu Chisinaul

Cioroianu le-a marturisit cehilor ca si-ar dori un dialog direct cu Chisinaul

România şi-ar dori un dialog direct cu Chişinăul, nu prin conferinţe de presă, şi nu acceptă noţiunea de limbă moldovenească, i-a spus şeful diplomaţiei Adrian Cioroianu omologului său ceh în întâlnirea avută marţi la Praga şi înainte de vizita în Cehia a ministrului moldovean de externe.

Ministrul Cioroianu a discutat cu omologul său ceh, Karel Schwarzenberg, despre Republica Moldova, în perspectiva vizitei pe care şeful diplomaţiei moldovene o va face la Praga în viitorul apropiat.

"Am spus că regret comunicarea prin conferinţe de presă şi că partea română îşi doreşte un dialog direct. I-am mai spus spus omologului meu că noi avem dorinţa de a sprijini Republica Moldova în orientarea ei proeuropeană şi că ne oferim expertiza în acest sens", a detaliat Cioroianu.

Acesta a reiterat la Praga susţinerea pe care o acordă România oricărui proiect proeuropean al Chişinăului. Cât despre limba moldovenească, Cioroianu a accentuat că "va fi o reală dificultate" ca România să accepte "noţiunea de limbă moldovenească".

Relaţia cu Rusia a fost un alt subiect pe agenda discuţiilor cu autorităţile cehe, din perspectiva scutului antirachetă şi a opiniei publice cehe în legătură cu această temă. "Există o problemă în societatea cehă în legătură cu scutul antirachetă, dar numărul celor care îl susţin este în creştere, chiar dacă nu e majoritar. Este datoria noastră să explicăm că din apartenenţa la lumea occidentală decurg şi drepturi, şi obligaţii şi trebuie luate măsuri în consecinţă", a spus ministrul.

Cioroianu a remarcat că în România nu există o dezbatere în legătură cu instalarea trupelor americane la Mihail Kogălniceanu, dar că trebuie urmărite reacţiile societăţilor şi dezbaterile pe aceste teme.

Ministrul a remarcat că planul Cehiei ca la preluarea preşedinţiei UE - în primul semestru al anului 2009 -  să acorde o atenţie sporită politicii europene de vecinătate, "este binevenit".

Adrian Cioroianu a avut la Praga întâlniri cu premeirul ceh, Mirek Topolanek, cu omologul său, Karel Schwarzenberg , şi cu preşedinţii celor două camere ale Parlamentului ceh.

Cu această ocazie, el a pregătit vizita pe care premierul Călin Popescu-Tăriceanu o va face la Praga în ianuarie 2008, o vizită cu puternic caracter economic, care are ca scop întărirea colaborării economice dintre cele două ţări.

Sursa: NewsIn, Reporter Annemaria Blajan,Editor Luana Pavaluca

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus