Trimite e-mail | Printeaza
Politic
20.10.2007

Tarlev: Interzicerea dublei cetatenii la functionari "este o cerinta si a UE"

Tarlev: Interzicerea dublei cetatenii la functionari

Premierul moldovean Vasile Tarlev susţine - potrivit BBC România - că legea care prevede ca persoanele cu cetăţenie dublă să nu poată ocupa funcţii publice "este o cerinţă şi a UE", argumentând că nici în Uniune nu este permis ca o persoană cu cetăţenie multiplă să fie funcţionar public.

"Şi în Uniunea Europeană nu este permis ca într-o ţară, la conducere sau în organele publice, de a fi cetăţean al mai multor ţări. De aceea, eu consider că e normal", a spus Tarlev, folosind acest exemplu pentru a argumenta că legea moldovenească este şi o cerinţă a Uniunii Europene.

Ministrul român de externe, Adrian Cioroianu, dimpotrivă, consideră că o astfel de lege nu este "în spirit european". Legea guvernului de la Chişinău prin care se interzice moldovenilor cu cetăţenie multiplă să aibă atribuţii de interes public este discriminatorie pentru cei care au cetăţenie română şi nu este în spirit european, a declarat pentru NewsIn ministrul român de externe Adrian Cioroianu. "Am sperat ca acest lucru (n.r. trimiterea spre dezbatere şi în final ideea unei astfel de legi) să nu se întâmple. Mi se pare o lege discriminatorie, dar nu ne amestecăm în dezbaterea internă a Republicii Moldova", a spus şeful diplomaţiei române. Cioroianu a adăugat că "are rugămintea" ca parlamentarii de la Chişinău să mediteze asupra acestei chestiuni. "Este o lege discriminatorie, în special pentru cei care au cetăţenie română şi nu este o lege în spriritul european", a mai spus ministrul.

"Cetăţenii Moldovei care au decis pentru sine că doresc să fie ca funcţionari publici, trebuie sa depună jurământul doar faţă de ţara pe care o conduc şi primesc bani publici, în urma bugetului. Cei care nu doresc acest lucru trebuie sa decidă dacă doresc cetăţenie dublă sau triplă, ei pleacă în business, în turism sau în altă parte. Nu poate o persoană - având jurământul în diferite ţări - să ducă serviciul unei ţări", a declarat vineri premierul moldovean Vasile Tarlev.

Întrebat care este pericolul dacă un funcţionar public ar avea dublă cetăţenie, Tarlev a afirmat că  este prematură "pătrunderea în esenţă" şi "răstălmăcirea" actului normativ, votat doar în prima lectură în Parlamentul de la Chişinău.

Pe de altă parte, din informaţiile sale, a precizat premierul, niciunul dintre membrii cabinetului său sau ai aparatului guvernamental nu deţine dublă cetăţenie.

Cei care însă au dublă cetăţenie vor trebui ca - într-un anumit interval de timp după adoptarea legii - să aleagă între cetăţenie şi funcţie.

"Noi permitem cetăţeanului alegerea liberă: cetăţenie dublă sau funcţionar public. Dacă doreşte funcţionar public, atunci se dezice de cetăţenia dublă. Dacă doreşte cetăţenie dublă, este necesar de a se elibera şi a pleca în alte funcţii unde nu este limitare", a spus premierul Tarlev.

Proiectul de lege prin care se interzice deţinerea cetăţeniei multiple de către funcţionarii publici a fost votat, joia trecută în primă lectură în Parlamentul de la Chişinău cu majoritate de voturi. Subiectul a fost plasat ultimul pe ordinea de zi, ceea ce nu a împiedicat dezbateri aprinse şi contradictorii.

Opoziţia s-a pronunţat împotriva aprobării proiectului, care a cerut retragerea iniţiativei legislative din Parlament şi retrimiterea ei spre examinare Consiliului Europei sau organizarea unui referendum.

Grupul parlamentar al comuniştilor s-a abţinut de la comentarii în timpul dezbaterilor pe marginea acestui subiect, renunţând, de asemenea, să adreseze întrebări reprezentantului guvernului în Parlament pentru această problemă - adjunctul ministrului justiţiei, Nicolae Eşanu.

La rândul lor, experţi de la Chişinău au criticat dur proiectul de lege despre care consideră că divizează societatea în două şi este îndreptat, în special, împotriva persoanelor care deţin cetăţenie română.

Sergiu Mocanu, fostul consilier al preşedintelui Vladimir Voronin, a declarat vineri, potrivit UNIMEDIA, că pentru a împiedica adoptarea proiectului de lege nu este exclus să recurgă şi la proteste stradale. "Faptul că acest proiect de lege a ajuns în Parlament şi votat în prima lectură trădează o stare de leşin a opoziţiei. Nu pot înţelege cum poţi sta în fotoliul de vicepreşedinte al Parlamentului şi să nu sari în copac de revoltă", a declarat Sergiu Mocanu, referindu-se la Iurie Roşca, liderul Partidului Popular Creştin-Democrat.

Mărturisind că deţine cetăţenia română, care i-a revenit prin moştenire de la părinţi, Mocanu i-a cerut preşedintelui ţării să declare dacă deţine cetăţenia rusă. "Nu ştiu dacă proiectul este îndreptat doar împotriva celor care deţin cetăţenie română, dar este o dovadă clară că e o acţiune antieuropeană, deoarece interdicţiile sunt îndreptate şi către cetăţenii bulgari. România şi Bulgari sunt ţări membre ale Uniunii Europene. În strategia Chişinăului există convingerea că se poate ajunge la Bruxelles trecând peste Bucureşti. Oficialii de aici trăiesc cu iluzia că ar putea exclude România din calea lor în Europa", a mai spus Mocanu.

Sursa: NewsIn,  Reporter Annemaria BlajanEditor Luana Pavaluca

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus