Trimite e-mail | Printeaza
Politic
15.10.2007

Ambasadorul Republicii Moldova la Bucuresti, convocat marti la sediul MAE

Ministrul de externe Adrian Cioroianu "o va invita", marţi, la sediul ministerului, pe ambasadoarea R. Moldova la Bucureşti, Lidia Guţu, în legătură cu incidentul din 12 octombrie generat de interzicerea accesului unor delegaţii din România pe teritoriul statului vecin, potrivit unui comunicat MAE.

Şeful diplomaţiei române a precizat, luni, la Luxemburg, că aşteaptă de la Lidia Guţu nişte explicaţii şi nişte clarificări, în calitatea acesteia de reprezentant al Ministerului de Externe din Republica Moldova, în condiţiile în care premierul şi ministrul de interne din ţara vecină au fost reţinuţi în declaraţii pe această temă, primarul oraşului Chişinău, Dorin Chirtoacă, s-a arătat stupefiat, iar alţii "au încercat să argumenteze".

Cioroianu a mai spus că nu are de transmis un mesaj autorităţilor moldovene pe această temă, dar a adăugat - în contextul noii polemici declanşate de folosirea sintagmei "limba moldovenească" în UE - că a mai avut în trecut discuţii cu doamna Lidia Guţu, iar cei doi interlocutori nu au avut nevoie de translatori. "Sunt convins că nici mâine  (marţi - n.r.) nu vom avea nevoie, ceea ce confirmă că nu există o altă limbă, moldovenească", a punctat şeful diplomaţiei române.

Trei delegaţii de oficiali români care se îndreptau către Republica Moldova, pentru a participa la sărbătorile oraşului Chişinău, au fost oprite vineri seară în Vama Leuşeni şi întoarse din drum. Atitudinea vameşilor moldoveni a fost criticată de preşedintele Traian Băsecu, premierul Călin Popescu-Tăriceanu şi de ministrul de interne Cristian David.

Cioroianu a adus luni în discuţie incidentul de la graniţa cu Republica Moldova în cadrul reuniunii Consiliului Afaceri Generale şi Relaţii Externe al UE (CAGRE), care s-a desfăşuat la Luxemburg. Subiectul a fost ridicat la punctul de pe agendă legat de aprobarea poziţiei comune a UE pentru al 8-lea Comitet de Cooperare UE – Republica Moldova, care va avea loc la 25 octombrie. "Fac apel la Preşedinţia portugheză şi la Comisia Europeană să transmită un mesaj ferm autorităţilor Republicii Moldova că un astfel de comportament faţă de cetăţeni ai UE este inadmisibil", a spus şeful diplomaţiei române în faţa omologilor săi europeni.

Ministrul moldovean de externe, Andrei Stratan, a declarat, duminică, la hramul Chişinăului, că acest caz este cercetat de autorităţi, dar a evitat să dea detalii. "Instituţiile respective examinează acest caz de reţinere la punctul de trecere a frontierei Leuşeni. În rest, cetăţenii statului vecin România au avut şi au posibilitatea să fie prezenţi, împreună cu cetăţenii Republiciii Moldova, cu chişinăuienii la acest eveniment care are loc în capitala Republicii Moldova şi, gândim noi, această problemă care a apărut în preajma acestor două sărbători va fi epuizată", a declarat Stratan, citat de BBC România.

Un comunicat al MAE a reamintit, luni, că, "urmare a demersurilor părţii române, vicepreşedintele Comisiei Europene, Franco Frattini, a solicitat, la rândul său, explicaţii autorităţilor de la Chişinău, cu ocazia prezenţei sale în capitala Republicii Moldova, la 14 octombrie".

Refuzarea accesului pe teritoriul Republii Moldova a trei delegaţii din România este un gest "în esenţă politic, după toate aparenţele premeditat" al unor oficialităţi moldovene, a declarat duminică ministrul de externe Adrian Cioroianu, atrăgând totodată atenţia că "nu astfel se contruieşte drumul către Europa".

Potrivit unei declaraţii de presă a ministrului, refuzarea accesului delegaţiilor româneşti "sub pretextul inventat şi inconsistent al lipsei invitaţiilor în original" urmărea foarte probabil şi subminarea autorităţii primarului liberal al capitalei moldovene, Dorin Chirtoacă. 

"Acest tip de comportament este cu totul contrar spiritului şi literei înţelegerilor dintre statele noastre, precum şi relaţiilor privilegiate dintre cetăţenii noştri. În acelaşi timp acest act contravine în mod clar şi valorilor europene pe care, declarativ, autorităţile Republicii Moldova şi le asumă", a declarat Cioroianu.

"Cei care au decis acest act regretabil, ar face bine să înţeleagă că drumul Republicii Moldova spre Europa nu se construieşte cu astfel de ofense aduse unor cetăţeni români", a mai adăugat ministrul de externe.

Sursa: NewsIn

Reporter Annemaria Blajan

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus