Trimite e-mail | Printeaza
Politic
13.10.2007

Scandal diplomatic

Scandal diplomatic

MAE considerã cã poziţia autoritãţilor de frontierã moldovene, care au refuzat accesul unor delegaţii din România pe teritoriul Republicii Moldova, fãrã a oferi explicaţii, "nu este conformã cu reglementãrile bilaterale în materie de circulaţie a persoanelor", informează Mediafax.

MOTIVE. Potrivit unui comunicat al MAE remis, sâmbãtã, la 12 octombrie, ora 16.00, Ambasada României a fost informatã de cãtre reprezentanţii Primãriei Municipiului Chişinãu, cã trei delegaţii ale primãriilor oraşelor Târgu Mureş, Nãvodari şi Bacãu, invitate oficial la sãrbãtorile ocazionate de hramul oraşului Chişinãu, nu au primit accesul pentru a intra pe teritoriul Republicii Moldova. Motivul invocat de autoritãţile de frontierã moldovene a fost cã persoanele în cauzã nu dispuneau de o invitaţie în original din partea organizatorilor. "Consulul României la Chişinãu a luat legãtura imediat cu persoanele reţinute la frontierã şi a iniţiat mãsurile necesare pe lângã Ministerul Afacerilor Externe şi Integrãrii Europene al Republicii Moldova, în vederea stabilirii circumstanţelor şi deblocãrii situaţiei", relateazã MAE.

EXPLICAŢII. În contextul în care situaţia delegaţiilor oficiale, reprezentând administraţiile locale din Romania nu a fost deblocatã (în pofida demersurilor efectuate la MAEIE), consulul României la Chişinãu s-a deplasat la punctul de frontierã Albiţa - Leuşeni, pentru a stabili circumstanţele în care nu a fost permisã intrarea delegaţiilor româneşti în Republica Moldova şi pentru a acorda asistenţã consularã cetãţenilor români. "Oficialii români au solicitat clarificãri în legãturã cu motivele pentru care nu s-a permis accesul delegaţiilor române pe teritoriul Republicii Moldova. Autoritãţile de frontierã moldovene au declarat cã cetãţenilor români nu li se permite accesul în Republica Moldova fãrã a invoca nici un motiv. În acest context cele douã delegaţii au renunaţat la efectuarea vizitei în Republica Moldova şi au revenit acasã", informeazã MAE, apreciind cã "aceastã poziţie nu este conformã cu reglementãrile bilaterale în materie de circulaţie a persoanelor".

Sursa: Jurnalul National, Corina Andriuta

VIDEO, TVR:  Probleme la graniţa cu Republica Moldova

Adevarul: Voronin îşi bate joc de demnitarii români

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus