Trimite e-mail | Printeaza
Politic
08.10.2007

BBC: Tiraspolul respinge propunerile lui Vladimir Voronin

BBC: Tiraspolul respinge propunerile lui Vladimir Voronin

Între timp, preşedinţia autoproclamatei Republici Moldoveneşti Nistrene a reacţionat critic faţă de recentele declaraţii ale preşedintelui Vladimir Voronin, potrivit cărora Chişinăul şi Tiraspolul ar putea rezolva împreună, fără mediatori, anumite probleme legate de conflictul transnistrean. Un comunicat difuzat de serviciul de presă al liderului transnistrean Igor Smirnov sugerează că noile iniţiative ale lui Vladimir Voronin ar fi lipsite de sinceritate şi ar ţine doar de conjunctura întâlnirii recente de la Duşanbe cu preşedintele rus Vladimir Putin.

Vladimir Voronin, se spune în comunicat, „a încercat să se erijeze în toga principalului împăciuitor şi binefăcător, preocupat de soarta poporului transnistrean”, doar pentru a crea „un fundal bun pentru întâlnirea cu Putin şi pentru a impune propria variantă de soluţionare a conflictului transnistreano-moldovenesc”.

„Dar acţiunile şi paşii practici făcuţi de domnul Voronin sunt total opuse declaraţiilor, aprecierilor şi intenţiilor pe care le-a trâmbiţat în presă”, se mai spune în comunicat.

Serviciul de presă al liderului de la Tiraspol respinge practic toate propunerile făcute de Vladimi Voronin prin intermediul unui recent interviu.

Autorităţile transnistrene nu văd altceva în ceea ce ele au numit „retorica nouă a preşedintelui moldovean” decât tentativa de „realizare de către Chişinău a unui scenariu cu mai multe etape de acaparare a proprietăţii şi lichidare a statalităţii transnistrene”.

Declaraţia preşedintelui Voronin, de exemplu, cu privire la disponibilitatea Chişinăului de a oferi şi Transnistriei o parte din ajutoarele umanitare străine acordate Republicii Moldova pentru depăşirea efectelor secetei este apreciată în comunicat drept „bătaie de joc”.

Iar afirmaţia că diplomele absolvenţilor Universităţii din Tiraspol ar putea fi recunoscute, nefiind acum valabile, este calificată drept „minciună sfruntată”, deoarece diplomele ar fi deja recunoscute „de Rusia şi alte ţări” încă din 1997.

Igor Smirnov pune la îndoială, de asemenea, orice promisiune a lui Vladimir Voronin privind măsurile de consolidare a încrederii între părţile aflate în conflict.

Comunicatul mai notează în final că preşedintele Vladimir Voronin nu se mai bucură de sprijinul de altă dată al partenerilor săi occidentali şi că încercările sale de a reface, în consecinţă, relaţiile cu Rusia sunt spulberate de politica pragmatică de acum a Kremlinului.

Aşadar, noul demers al preşedintelui Voronin de reluare a unui dialog direct, fără mediatori, cu administraţia de la Tiraspol pare să fie respins din start, cel puţin de liderul transnistrean Smirnov şi anturajul său. O situaţie ce promite, din nou, un impas.

În condiţiile în care Moscova pare să nu mai creadă - deja - în lacrimile liderilor de la Tiraspol, dar nici n-a început să creadă încă în lacrimile conducerii de la Chişinău.

Sursa: BBC, Alexandru Canţîr

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus