Trimite e-mail | Printeaza
08.10.2007

Serviciul de presă al Preşedintelui Republicii Moldova

Preşedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, a avut o întrevedere cu ministrul Afacerilor Externe şi Cooperării al Regatului Spaniei, Miguel Angel Moratinos, Preşedinte în exerciţiu al OSCE, aflat pentru prima dată în vizită la Chişinău.

În cursul întîlnirii a fost efectuat un schimb de opinii privind stadiul actual al relaţiilor moldo-spaniole şi discutate oportunităţile de consolidare a dialogului bilateral pe multiple planuri.

Miguel Angel Moratinos a exprimat interesul ţării sale pentru extinderea şi aprofundarea  colaborării cu Republica Moldova în toate sferele, exprimîndu-şi speranţa că inaugurarea ambasadei Regatului Spaniei la Chişinău, eveniment planificat pentru anul viitor, va contribui la impulsionarea  cooperării moldo-spaniole pe diverse dimensiuni. În contextul activizării dialogului politic bilateral  Miguel Angel Moratinos s-a referit şi la oportunitatea includerii pe agenda relaţiilor moldo-spaniole a vizitei oficiale a Preşedintelui Republicii Moldova în Regatul Spaniei. 

Miguel Angel Moratinos a accentuat, de asemenea, necesitatea valorificării plenare a potenţialului din cooperarea comercial-economică dintre statele noastre şi sporirii volumului investiţiilor spaniole în economia Moldovei. Ministrul s-a arătat convins că fortificarea cadrului juridic bilateral prin semnarea, în cadrul actualei vizite, a acordurilor între Guvernele celor două state cu privire la protejarea reciprocă a investiţiilor şi cu privire la evitarea dublei impuneri va contribui la intensificarea schimburilor comercial-economice între ţările noastre.

La rîndul său, Preşedintele Vladimir Voronin a salutat prezenţa lui Miguel Angel Moratinos la Chişinău, exprimîndu-şi convingerea că vizita actuală a ministrului Afacerilor Externe şi Cooperării al Spaniei va contribui la dinamizarea relaţiilor Republicii Moldova cu această ţară, precum şi cu Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa, avînd în vedere calitatea diplomatului de Preşedinte în exerciţiu al OSCE.

Vladimir Voronin a anunţat despre intenţia autorităţilor moldoveneşti de a deschide ambasada ţării noastre la Madrid, fapt care, în opinia Preşedintelui, va contribui la extinderea şi aprofundarea relaţiilor de cooperare dintre cele două state.

Şeful statului s-a pronunţat pentru sporirea investiţiilor spaniole în economia Moldovei, referindu-se în context la atractivitatea mediului investiţional al ţării noastre, inclusiv cadrul legislativ favorabil, elaborat în corespundere cu standardele europene.  În cursul întîlnirii au mai fost examinate aspecte care vizează reglementarea transnistreană şi perspectiva reluării procesului de negocieri pentru soluţionarea conflictului. Şeful statului a reiterat interesul autorităţilor moldoveneşti pentru relansarea procesului de negocieri, exprimîndu-şi speranţa că în cadrul formatului „5+2” va fi identificată o soluţie durabilă a problemei transnistrene.  În cursul întrevederii a fost efectuat un schimb larg de opinii în diverse chestiuni legate de activitatea Organizaţiei  pentru Securitate şi Cooperare în Europa.

2007-10-08      

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus