Trimite e-mail | Printeaza
Politic
02.10.2007

Organizatiile neguvernamentale considera drept ilegala scoaterea la concurs de catre Consiliul Coordonator al Audiovizualului a frecventelor repartizate Societatii Romane de Televiziune pentru canalul TVR 1

Organizatiile neguvernamentale considera drept ilegala scoaterea la concurs de catre Consiliul Coordonator al Audiovizualului a frecventelor repartizate Societatii Romane de Televiziune pentru canalul TVR 1

Mai multe organizaţii din domeniul mass-media şi drepturilor omului au lansat un apel  către instituţiile abilitate ale statului, organismele internaţionale şi misiunile diplomatice acreditate în Republica Moldova. In Apel se mentioneaza:

Organizaţiile neguvernamentale de media şi din domeniul drepturilor omului, preocupate de monitorizarea implementării Codului audiovizualului, consideră drept ilegală scoaterea la concurs de către Consiliul Coordonator al Audiovizualului (CCA) al Republicii Moldova a frecvenţelor repartizate Societăţii Române de Televiziune (SRTv) pentru canalul TVR 1 şi, în consecinţă, drept nelegale rezultatele acestui concurs.

CCA a adoptat decizia de a oferi respectiva reţea de frecvenţe unui agent economic absolut necunoscut pe piaţa mediatică din R. Moldova, ignorând faptul că:

-  decizia difuzării programelor TVR 1 în R. Moldova constituie o expresie a interesului public, naţional, exprimată public şi, ulterior, formulată în acte oficiale la nivel statal şi interstatal;-  licenţa de emisie eliberată SRTv de către CCA în 2006 legalizează dreptul de difuzare a programelor TVR 1 pe teritoriul Republicii Moldova pînă în anul 2011;-  decizia de scoatere la concurs a fost luată la solicitarea Ministerului Dezvoltării Informaţionale (MDI) al Republicii Moldova fără o justificare legală;-  titularul licenţei, SRTv, a arătat disponibilitate şi a făcut demersurile necesare pentru a nu prejudicia procesul de difuzare a programelor sale pe teritoriul R. Moldova;-  opinia publică din R. Moldova, prin intermediul mass-media, şi-a manifestat îngrijorarea faţă de o eventuală sistare a transmisiunilor TVR 1.

De menţionat că decizia de scoatere la concurs a fost luată la solicitarea Ministerului Dezvoltării Informaţionale (MDI) al Republicii Moldova, astfel CCA cedând imixtiunilor din partea autorităţilor statale. În afară de aceasta, credibilitatea CCA este viciată şi prin faptul că nu demult unii membri CCA au fost ţinta unor acţiuni de intimidare din partea Centrului Anticorupţie, iar decizia de a retrage licenţa acordată SRTv a fost precedată de remanieri în cadrul CCA, trezind opiniei publice suspiciuni de executare a unei comenzi politice.

În procesul de luare a deciziei, CCA nu a ţinut cont de interesul deosebit al publicului din R. Moldova pentru TVR 1, care îi asigura o diversitate de programe TV şi îi oferea şi un model de televiziune europeană accesibilă lingvistic.

Distribuirea de către CCA a frecvenţelor utilizate legal de către SRTv unui alt agent economic constituie primul caz de o asemenea gravitate de când există cadrul juridic de reglementare a audiovizualului naţional. CCA nu era în drept să anunţe concursul pentru frecvenţele respective în situaţia în care licenţa de emisie deţinută de SRTv era valabilă, iar demersul MDI al R. Moldova nu conţinea vreun temei juridic care să necesite anularea licenţei şi anunţarea unui nou concurs.

Scoaterea la concurs a frecvenţelor, cu 4 ani înainte de expirarea termenului valabilităţii licenţei de emisie, la o simplă solicitare a unei structuri guvernamentale fără o justificare legală, denotă că CCA nu-şi onorează statutul de autoritate publică autonomă, de reprezentant şi garant al interesului public în domeniul audiovizualului, de autoritate responsabilă pentru implementarea şi respectarea Codului audiovizualului, precum şi a tratatelor internaţionale în domeniul audiovizualului la care R. Moldova este parte.

Organizaţiile semnatare ale prezentului Apel se adresează pe această cale Consiliului Coordonator al Audiovizualului să restabilească în drepturi SRTv, în condiţiile cadrului legislativ existent în R. Moldova, ca titular al licenţei de emisie pentru difuzarea programelor TVR 1.

Ne adresăm Parlamentului şi Guvernului R. Moldova, care au emis pe parcursul anilor o serie de acte privind reglementarea difuzării programelor TVR 1 pe teritoriul R. Moldova, să garanteze respectarea tratatelor internaţionale în conformitate cu Constituţia R. Moldova şi să asigure funcţionarea autonomă şi independentă a autorităţii publice de reglementare în domeniul audiovizualului.

Facem apel către organismele internaţionale şi misiunile diplomatice acreditate în R. Moldova, către reprezentanţii societăţii civile şi ai mass-media din ţară şi de peste hotare, să susţină procesele democratice de funcţionare a audiovizualului moldovenesc în spiritul drepturilor şi libertăţilor constituţionale, să ia atitudine faţă de tentativele de minimalizare a valorilor democraţiei europene în audiovizualul moldovenesc, în vederea apărării intereselor publicului telespectator din Republica Moldova la o informaţie diversă, pluralistă şi de interes general.

Asociaţia Presei Electronice;

Asociaţia Juriştilor Independenţi,

Asociaţia Presei Independente,

Asociaţia Telejurnaliştilor Independenţi,

Centrul Acces-Info,

Centrul Independent de Jurnalism,

Comitetul pentru Libertatea Presei,

Comitetul pentru Apărarea Drepturilor Umane şi Profesionale,

Juriştii pentru Drepturile Omului,

Uniunea Jurnaliştilor din Moldova.

Chişinău, 2 octombrie 2007

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus