Trimite e-mail | Printeaza
02.10.2007

Serviciul de presă al MAEIE

La 4 octombrie 2007, la Zagreb (Croaţia), va avea loc reuniunea Grupului Multinaţional Consultativ (MAG), organul suprem decizional al Centrului Regional de Asistenţă în Verificarea şi Implementarea Controlului asupra Armelor (RACVIAC), precedată la 3 octombrie curent de reuniunea bugetară a Iniţiativei regionale RACVIAC.

În contextul intensificării procesului de cooperare regională în Europa de Sud-Est în domeniul conversiunii militare, apărării şi securităţii regionale, cea de-a 18-a reuniune MAG RACVIAC poartă  o semnificaţie aparte, Republica Moldova urmând să preia Preşedinţia MAG pentru perioada 2007-2008. Funcţia de Preşedinte în exerciţiu al MAG urmează a fi exercitată de către dl colonel Ion SAVCIUC, Şef-adjunct al Marelui Stat Major al Republicii Moldova.

Exercitarea de către Republica Moldova a mandatului de Preşedinte al MAG RACVIAC va contribui la promovarea imaginii Republicii Moldova în procesul consolidării statutului său de partener regional viabil în cooperarea cu statele din Europa de Sud-Est în vederea asigurării procesului de aplicare a principiului de apartenenţă regională în domeniile regionale de activitate, cooperarea în domeniul apărării şi securităţii constituind una din priorităţi.   

În cadrul Preşedinţiei MAG, Republica Moldova urmează să organizeze, în primăvara anului 2008, reuniunea a 19-a a structurii decizionale MAG, Iniţiativa RACVIAC la această etapă urmând a-şi desfăşura activitatea în calitate de Centru pentru Cooperare în domeniul Securităţii.

În contextul procesului de instituire a Consiliului Regional de Cooperare în calitate de nou cadru arhitectural de cooperare regională în Europa de Sud-Est, iniţiativele şi procesele regionale se află în proces de revizuire  şi reorganizare.  Reuniunea MAG va lua în dezbatere proiectul noii Strategii a RACVIAC, al structurii organizatorice a Centrului vizat, Programul RACVIAC 2008, precum şi aspectele financiare aferente asigurării funcţionalităţii şi desfăşurării activităţii Centrului RACVIAC pentru perioada 2007-2008. Statele membre ale MAG urmează să adopte decizii relevante în acest sens.

2 octombrie 200

Serviciul de presă al MAEIE

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus