Trimite e-mail | Printeaza
Politic
25.09.2007

SRI, aruncat în aer

SRI, aruncat în aer

• Divulgarea unui dosar operativ care duce la iţele ascunse ale unor mari confruntări este poate cel mai grav eveniment din istoria unui serviciu de informaţii • Acest eveniment fără precedent în istoria contemporană a serviciilor de informaţii din lume a avut loc la noi, zilele trecute, cand coperţile unui dosar operativ de cercetare au fost arătate public de Mugur Ciuvică, copilul de trupă al lui Emil Constantinescu, cel care tocmai a parafat o alianţă politică cu Tăriceanu • Ce putea aduce Constantinescu la masa unei Alianţe cată vreme gruparea sa încape într-un lift, s-au întrebat analiştii politici • În numai câteva zile, s-a demonstrat aportul lui Constantinescu şi beneficiile aşteptate de gruparea petro-liberală de la fostul şef de stat "învins de Securitate" • Constantinescu îşi ia revanşa acum - în aparenţă, servind Securitatea • Securitatea din Republica Moldova, locul său de baştină • Dar şi Securitatea rusă, legată prin numeroase fire de PNL-ul lui Patriciu, cel care a adus CSI-ului Rompetrolul şi un însemnat avantaj strategic Rusiei, în contrapartidă faţă de instalarea bazelor americane în Romania • Unele dintre dosarele operative ale Serviciului Roman de Informaţii privesc teme de interes euro-atlantic • Norica Nicolai, cu o nevinovăţie bine temperată, afirma ieri că nu pricepe de ce crearea în Moldova a unei extensii politice a liberalilor de la Bucureşti ar interesa siguranţa naţională • CURENTUL vă va explica miza perforării SRI-ului şi subteranele scandalului geopolitic izbucnit la Bucureşti.

Când drapelul de onoare al unei mari unităţi militare este atins de inamic, marea unitate, potrivit cutumelor, este considerată pierdută. Justificarea existenţei unei unităţi de luptă şi apărare este lupta şi rezistenţa în faţa inamicului. Dacă linia frontului s-a rupt, dacă instituţia a fost preluată de inamic, dacă drapelul a fost atins de dezonoare, unitatea piere odată cu drapelul. Întreaga instituţie se dezafectează. În războiul nevăzut al ofiţerilor de informaţii drapelul nu se ţine la vedere. Steagul este însă pus sub pază, în interiorul instituţiei. Activitatea specifică a armei informaţiilor este de neconceput fără conspirativitate. Secretul este regula serviciului. A oricărui serviciu de informaţii, oriunde în lume. Serviciul Român de Informaţii trece prin cele mai grele momente ale istoriei sale zbuciumate.

Duminică, un comunicat intitulat "SRI face poliţie politică" explodează pe piaţă. Mugur Ciuvică, omul de casă al lui Emil Constantinescu publică două documente care ar demonstra că SRI spionează PNL şi pe senatorul liberal Norica Nicolai, respectiv două adrese de însoţire ale unor materiale realizate de Grupul de Evidenţă din cadrul SRI, semnate de generalul Vasile Stanciu.

Adresele însoţesc materiale pe care Stanciu le prezintă unuia dintre directorii SRI. Prima adresă, prezentată în facsimil, are următorul conţinut: "Domnule Director, Informaţia prezentată se referă la unele afirmaţii ale senatorului PNL Norica Nicolai" şi este semnată de generalul de brigadă Vasile Stanciu în calitate de "Şef al Grupului de Evidenţă".

Cea de a doua adresă are următorul conţinut: "Domnule Director, vă prezentăm un material referitor la intenţia Partidului Naţional Liberal de a coagula un în Republica Moldova, precum şi reacţii după recenta declaraţie a preşedintelui Traian Băsescu referitoare la ".

Adresa este semnată de Vasile Stanciu, este datată 20 iulie 2006, este ştampilată, vizată şi semnată de prim-adjunctul directorului SRI, Florian Coldea.

Ieri Comisia SRI s-a întrunit urgent pentru a-l audia pe directorul SRI, George Maior, iar Radu Stroe a declarat că intenţionează să obţină acces la documentaţia internă a SRI, cu privire la acest caz. La rândul său preşedintele Băsescu a hotărât convocarea CSAT. Vom vedea, dacă vor urma destituiri în SRI, dacă cele două evenimente au vreo legătură sau este doar o simplă coincidenţă între scandalul din SRI şi convocarea forului suprem al Apărării Naţionale.

Situaţia de acum, în care Stroe cere acces la datele operative aduce aminte de insistenţele similare ale colegului său de guvernare şi comisie, Verestoy Attila, cel care ani de-a rândul (este în Comisia SRI de 15 ani!) a încercat să participe la şedinţele de lucru ale activului cadrelor din SRI.

Imediat după ce Stroe şi-a anunţat intenţiile a reacţionat şi vicepreşedintele PNL Norica Nicolai, declarând că formarea unui pol de dreapta în R. Moldova este "o chestiune de politică liberală decentă", nu ceva care vizează siguranţa naţională: "În calitatea mea de vicepreşedinte al PNL şi de vicepreşedinte al secţiei de femei a ELDR, în perioada 24 - 26 septembrie 2006 am fost într-o delegaţie la Chişinău, din care au mai făcut parte Teodor Meleşcanu, Cristian Buşoi, Ionuţ Popescu şi Ionel Palar, ocazie cu care ne-am întâlnit cu toate partidele liberale din Republica Moldova şi am încheiat un acord parlamentar cu Partidul Moldova Noastră. Cred că aveam toată căderea de a discuta cu partidele liberale moldoveneşti şi de a-i sprijini în consolidarea acestui pol de dreapta. Nu cred că este o chestiune care să vizeze siguranţa naţională, ci este o chestiune de politică liberală decentă" - am încheiat citatul, preluat de agenţia Mediafax.

Miza geopolitică a Republicii Moldova

Ce nu a declarat Norica Nicolai şi ce se trece sub tăcere este faptul că teritoriul românesc al Basarabiei, actuala Republica Moldova a constituit întotdeauna pentru Rusia un cap de pod extrem de important pentru interesele strategice ale Moscovei. Cunoscătorii ştiu că Moldova este astăzi pe linia unui adevărat front al unui nou tip de război rece. Frontul nu este deschis doar pe teritoriul dintre Nistru şi Prut, ci cuprinde întreg istmul ponto-baltic, centura de apărare euro-atlantică şi se concentrează în sud, la Gurile Dunării extinzându-se şi deasupra Mării Negre.

Prin provincia românească s-au perindat personaje dintre cele mai importante ale Rusiei, încă din vremea ţarismului, când în Basarabia guvernau amiralul P. M. Ciceagov şi generalul I. M. Harting. În timpurile noastre, recent, la Chişinău şi-au făcut veacul lideri de marcă ai Aparatului de la Kremlin, printre care un şef al administraţiei prezidenţiale de la Moscova - Dmitri Kozak - şi un amiral al serviciilor de informaţii ale marinei ruse - Iuri Zubakov - care din ambasador la Chişinău a devenit secretar adjunct al Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse.

Printre personajele politice de vârf provenite din Rusia, care au guvernat la Chişinău trebuie enumeraţi Hruşciov şi Andropov - figuri proeminente ale aparatului de Partid şi ale KGB-ului, apoi Leonid Ilici Brejnev, primul secretar al Partidului Comunist al RSSM, care a ucis şi deportat în anii ´50 zeci de mii de români basarabeni secondat de şeful propagandei, Konstantin Cernenko care a "implementat" colectivizarea forţată a Basarabiei. Ca urmarea a activităţii strălucite în Basarabia, de măcelărire eficientă, Stalin l-a plasat pe Brejnev în Politburo. Brejnev l-a tras, după dânsul, şi pe tovarăşul său de blestemăţii, eficientul Cernenko.

După destrămarea URSS, şeful Armatei a IV-a Ruse din Transnistria a fost o figură de vârf a Armatei Roşii, generalul Alexandr Lebed, veteran al Afganistanului, expert al lichidării mişcărilor de eliberare naţională (de sub ruşi) ale popoarelor din din Caucaz, cu o excelentă rată de randament în timpul pogromului din Armenia, participant la contralovitura din Georgia anului 1989 şi la ocuparea oraşului Baku în ianuarie 1990, pentru ca în timpul puciului rusesc din 1991 să fie trimis pentru "reinstaurarea ordinii" la Moscova. Lebed a fost cel care a condus ostilităţile armatei ruse împotriva basarabenilor în timpul războiului de pe Nistru din 1992, a ajuns apoi şeful Consiliului de Securitate al Rusiei şi era gata gata să-l ardă şi pe Boris Elţîn. Planul generalilor de propulsare a lui Lebed la conducerea Rusiei a fost întrerupt de un accident mortal survenit cu oportunitate.

Interesele ruseşti de la Chişinău

Moldova a fost apoi "preluată" de Evgheni Primakov, fostul şef al Serviciului de Informaţii Externe al Rusiei (SVR), ministru de Externe al Federaţiei, principal autor al primului plan de transfomare a Transnistriei într-un nou Kaliningrad, în coasta sudică a centurii de apărare nord-atlantice. Ruşii nu lucrează de azi de ieri în Moldova. La Chişinău Rusia are cea mai mare ambasadă din tot spaţiul ex-sovietic, o cazemată gigantică în care poate lucra o întreagă brigadă. Ei sunt prezenţi mai ales prin serviciile lor militare din motive foarte simple. Avansul frontierei euro-atlantice, prin intrarea României în NATO are o componentă majoră de ordin pur militar. În plus, mai ales prezenţa militară americană la Marea Neagră şi aşezarea lor temeinică pe teritoriul României i-a adus pe ruşi în pragul turbării.

Agentura Moscovei de la Chişinău, prezentă atât în conducerea ţării cât şi în aşa zisa Opoziţie este activată şi lucrează la foc continuu. Ceea ce se întâmplă în ultima vreme în fosta republică sovietică, condusă de aceeaşi foşti sovietici din vremea lui Brejnev, arată că Moldova nu mai este o "buffer zone" ci este pe cale să devină o zonă de "mortal combat". Transnistria este o bombă cu ceas, gata amorsată, iar activul militar rusesc al regiunii constituie un motiv de îngrijorare la nivel mondial, nu regional. După ce Rusia a declarat franc că îşi va retrage la paştele cailor garnizoana avansată de la graniţa României, activul militar de pe teritoriul Moldovei, orice iluzie asupra "democratizării" regiunii s-a spulberat. În acest context lupta pentru controlul geopolitic capătă accente dramatice. Europenii nu ştiu sau nu vor sau nu pot să facă faţă molohului rus. România este avanpostul nord-atlantic cel mai expus. Faptul că orientarea politicii externe "americane" susţinută de preşedintele Traian Băsescu este în răspăr cu politica guvernării liberal-edemeriste nu mai este un secret pentru nimeni. Motivele pentru care liberalii s-au orientat, de la bun început, ca şi PSD-ul, pe un aliniament opus celui promovat de şeful statului sunt însă, deocamdată, secret de stat (şi de partid aş adăuga). În numerele următoare ale Curentului vom pune la dispoziţia opiniei publice reperele ascunse ale scandalului SRI de astăzi şi vom spune ce omite să spună Norica Nicolai despre activităţile "decente" ale domniei sale. 

Sursa: Curentul,  George Roncea

Citeste si:

Filiera generalului Stanciu

George Maior: Nu au existat monitorizări asupra Noricăi Nicolai sau asupra altor parlamentari

Norica Nicolai: SRI beneficiază de prezumţia de nevinovăţie

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus