Trimite e-mail | Printeaza
19.09.2007

Serviciul de presă al MAEIE

Reuniunea a VIII-a a Subcomitetului de Cooperare RM-UE nr. 3 in domeniul justiţiei şi afacerilor interneLa 19 septembrie 2007, la Bruxelles, a avut loc Reuniunea a VIII-a a Subcomitetului de Cooperare RM-UE nr. 3 in domeniul justiţiei şi afacerilor interne. Din componenta delegaţiei moldoveneşti au făcut parte dnii Valeriu OSTALEP, Viceministrul Afacerilor Externe si Integrarii Europene, în calitate de co-preşedinte al Subcomitetului, Valentin MEJINSCHI, Director al Centrului de Combatere a Crimelor Economice şi Corupţiei, Valentin ZUBIC, Viceministru al Afacerilor Interne, Nicolae ESANU, Viceministru al Justitiei, precum şi experţi din cadrul MAEIE, MAI, MEC, SG, MJ, CCCEC.

Experţii europeni au salutat progresele înregistrate de Republica Moldova în adoptarea cadrului legislativ menit să asigure imparţialitatea şi independenţa sistemului judecătoresc, apreciind reformele autorităţilor moldoveneşti de a intensifica asigurarea implementării noilor amendamente în legislaţia moldoveneasca.Au fost înalt apreciate rezultatele discuţiilor la nivel de experţi care au avut loc la Bruxelles în cadrul Reuniunilor din 18 septembrie curent în domeniul migraţiei, reformei justiţiei şi combaterii corupţiei, încurajându-se continuarea acestui dialog.

UE a menţionat că Republica Moldova realizează progrese vizibile în domeniul prevenirii şi combaterii corupţiei în conformitate cu standardele şi recomandările Consiliului Europei, subliniind impactul pozitiv al implementării Strategiei Naţionale de Prevenire şi Combatere a Corupţiei.

A fost remarcata cooperarea judiciară şi poliţienească cu ţările din bazinul Mării Negre, precum şi cooperarea regională în cadrul SECI/GUAM în domeniul crimei organizate şi traficului de fiinţe umane. Totodată, partea moldovenească a declarat drept prioritar interesul ţării noastre de a participa eficient la iniţiativele desfăşurate de organismele regionale în acest domeniu, în special la activităţile Iniţiativei Anticorupţie a Pactului de Stabilitate pentru Europa de Sud-Est (SPAI), precum şi ale structurilor Consiliului Europei: GRECO, Comitetul MONEYVAL etc.

Partea moldoveneasca a informat experţii Comisiei Europene despre acţiunile întreprinse în domeniul luptei împotriva crimei organizate, inclusiv în combaterea traficului de persoane şi a drogurilor. Comisia Europeana a apreciat rezultatele înregistrate şi a asigurat că va acorda un interes sporit continuării cooperării între Republica Moldova şi statele membre ale UE în aceste domenii. De asemenea, experţii europeni au menţionat ca Comisia Europeana va susţine necesitatea acordării suportului la capitolul reabilitării persoanelor dependente de droguri din Republica Moldova.

Referitor la managementul frontierei, ambele părţi au reiterat importanţa cooperării cu EUBAM, precum şi iniţierea negocierilor în vederea semnării pe parcursul anului 2008 a Acordului de colaborare cu FRONTEX. Totodată, RM a înregistrat progrese considerabile în ce priveşte dezvoltarea colaborării internaţionale în domeniul frontalier prin semnarea diferitelor protocoale de cooperare şi efectuarea schimbului de informaţii, precum şi prin implementarea anuală a planurilor de cooperare cu autorităţile de frontieră ale statelor limitrofe şi celor din Uniunea Europeana. De asemenea, Comisia Europeana a înaintat propunerea statelor membre ale UE privind excluderea necesităţii vizelor de tranzit în Bulgaria şi România pentru cetăţenii moldoveni.

La finele lucrărilor, co-preşedinţii dl Valeriu OSTALEP, Viceministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene, şi dna Hilde HARDEMAN, Şef de Unitate în cadrul DG-RELEX a Comisei Europene, au aprobat concluziile operaţionale ale reuniunii care vor fi luate în consideraţie la implementarea în continuare a Planului de Acţiuni Moldova - Uniunea Europeană. Aceste concluzii sunt importante în contextul pregătirii Comitetului de Cooperare RM-UE care va avea loc la 25 octombrie anul curent, la Chisinau.

Părţile au remarcat că dialogul moldo-comunitar în domeniul justiţiei şi afacerilor interne s-a intensificat considerabil în ultimul an, soldându-se cu rezultate concrete. Delegaţia RM a informat despre acţiunile ce sunt planificate în această direcţie in viitorul apropiat.

 Serviciul de presă al MAEIE

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus