Trimite e-mail | Printeaza
Politic
14.09.2007

Centru de Investigaţii Sociologice şi Marketing CBS AXA a realizat Studiul Socio-Politic Trimestrial în cadrul serviciului „Omnibus CBS AXA”

Centru de Investigaţii Sociologice şi Marketing CBS AXA a realizat Studiul Socio-Politic Trimestrial  în cadrul serviciului „Omnibus  CBS AXA”

Centru de Investigaţii Sociologice şi Marketing CBS AXA a realizat Studiul Socio-Politic Trimestrial  în cadrul serviciului „Omnibus  CBS AXA”.  Colectarea datelor s-a realizat  în perioada 25 august – 3 septembrie, pe un eşantion de 1094 persoane. Sondajul este reprezentativ naţional pentru populaţia adultă a Republicii Moldova.

Situaţia socio-economică:

• Patru din zece cetăţeni ai Republicii Moldova consideră că lucrurile în ţara noastră merg într-o direcţie greşită. Cei mai îngrijoraţi sunt locuitorii din mediul rural, 45% din aceştia consideră că lucrurile merg într-o direcţie greşită. Pe de altă parte, un număr semnificativ al populaţiei este indecisă în această privinţă, aproape 25 % de cetăţeni nu au ştiut să ofere o apreciere privind direcţia spre care se îndreaptă ţara.  • Doar circa 16% de cetăţeni se pronunţă ca fiind mulţumiţi de situaţia economică din ţară, predomină însă cei nemulţumiţi (43%). În opinia majorităţii populaţiei economia Republicii Moldova faţă de anul trecut, fie că nu a suferit schimbări semnificative (28%), fie că s-a înrăutăţit (36%). În perspectivă (pentru anul ce urmează), unu din patru cetăţeni nu se aşteaptă la schimbări în sfera economică a ţării, aproximativ aceleaşi sunt ponderile populaţiei care se aşteaptă la îmbunătăţire (27%) şi înrăutăţire (27%). • Deşi majoritatea populaţiei (78%) au declarat că în prezent viaţa lor este la fel sau mai proastă ca acum un an, totuşi mai mult de o treime din populaţie este optimistă şi speră la un trai mai bun în anul viitor.

Politică • În opinia cetăţenilor, puterea lor de influenţă asupra deciziilor importante, luate atât la nivel local, cât şi la nivel central este redusă,  63,2% consideră că oamenii ca ei  pot în mică măsură sau deloc influenţa hotărârile importante la nivel local, iar cota acestora creşte până la 70,9% la nivel central. • Biserica şi  mass-media rămân a fi instituţiile care sunt investite cu cea mai mare încredere de către populaţie.  Cea mai scăzută este încrederea populaţiei în partidele politice şi justiţie.• Preşedintele ţării, Vladimir Voronin se bucură de cea mai mare popularitate, 15,9% din populaţia ţării, pe locul doi, dar la o distanţă mare se află Primarul Municipiului Chişinău – Dorin Chirtoacă (5,6%), urmat de Marian Lupu (3,3%) şi Vasile Tarlev (2,7%).  Totodată, 37,4 declară că nu au încredere în nimeni sau nu au ştiut pe cine să nominalizeze (22,4%).• Dacă duminica viitoare s-ar organiza alegeri pentru Parlamentul Republicii Moldova, o pătrime din alegători nu ar şti cu cine să voteze. Mai mult de jumătate(52,2%) din cei care au exprimat o opţiune, declară intenţia de vot pentru PCRM. Următoarele formaţiuni care ar depăşi pragul de trecere în Parlament ar fi formaţiunile reprezentate în legislativul actual - AMN (10,7%), PDM (8,8%), PPCD (6,9%), PSL (5,6%) şi PL (4,5%)• Există o mândrie să fii  cetăţean al Republicii Moldova, o mândrie mai importantă decât statutul de european. O pătrime din cetăţenii Republicii Moldova au menţionat că nu ştiu dacă să se mândrească sau nu cu faptul că sunt europeni.• Pentru asigurarea reîntregirii ţării, cetăţenii Republicii Moldova ar fi de acord cu prezenţa reprezentanţilor din ambele maluri ale Nistrului în Parlament proporţional cu populaţia, însă ar renunţa cu greu la pământul din stânga Nistrului, în favoarea continuării integrării în UE, în acelaşi timp populaţia nu ar fi dispusă să renunţe la integrarea în UE pentru Transnistria.

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus