Trimite e-mail | Printeaza
Economie
11.09.2007

Ministrul Comertului, Industriei si Turismului al Republicii Cipru Antonis Michaelides se va afla pe 12-14 septembrie 2007 cu o vizita oficiala in Republica Moldova

Ministrul Comertului, Industriei si Turismului al Republicii Cipru Antonis Michaelides se va afla pe 12-14 septembrie 2007 cu o vizita oficiala in Republica Moldova

Ministrul Comertului, Industriei si Turismului al Republicii Cipru Antonis Michaelides se va afla pe 12-14 septembrie 2007 cu o vizita oficiala in Republica Moldova. Aceasta este prima vizita a oficialului cipriot la Chisinau si este  intreprinsa la invitatia Ministrului Economiei si Comertului Igor Dodon, relatează Serviciul de presă al MEC.

Pe parcursul vizitei la Chisinau Ministrul Comertului, Industriei si Turismului al Republicii Cipru Antonis Michaelides va avea intrevederi cu Prim-ministrul Vasile Tarlev, Ministrul Afacerilor Externe si Integrarii Europene Andrei Stratan, Ministrul Industriei si Infrastructurii Vladimir Antosii, Ministrul Culturii si Turismului Artur Cozma s.a. Vizita este intreprinsa in scopul impulsionarii relatiilor comercial-economice intre Republica Moldova si Republica Cipru, desfasurate momentan in baza Acordului de colaborare economica, stiintifica, tehnica si industriala de lunga durata  dintre Guvernul Republicii Moldova si Guvernul Republicii Cipru.

In cadrul vizitei este planificat de a fi semnat Acordului intre Guvernul Republicii Moldova si Guvernul Republicii Cipru privind Cooperarea in domeniul Turismului.

In proces de negociere este  Conventia privind evitarea dublei impuneri si prevenirea evaziunii fiscale cu privire la impozitele pe venit si pe capital, precum si Acordul intre Guvernul Republicii Moldova si Guvernul Republicii Cipru privind promovarea si protejarea reciproca a investitiilor.

Oameni de afaceri din Moldova si Cipru vor avea posibilitatea sa stabileasca contacte de business in cadrul unui forum economic, care va fi organizat la Chisinau pe 13 septembrie 2007. Camera de Comerţ şi Industrie a Republicii Moldova va fi gazda unei misiuni economice a oamenilor de afaceri din Cipru, organizată în conlucrare cu Camera de Comerţ şi Industrie a Ciprului, condusă de dl. Antonis Michaelides, Ministru al Comerţului, Industriei şi Turismului.

În cadrul misiunii economice se va desfăşura şi un seminar cu genericul: „Cipru -Centru de Business profesional şi Internaţional". 

Conform datelor MEC in semestrul I 2007 volumul comertului exterior al Republicii Moldova cu Cipru  a inregistrat suma de 830,6 mii U.S.D., care in comparatie cu aceeasi perioada al anului precedent a crescut cu 25,2%.

In semestrul I al anului 2007, agentii economici din Republica Moldova au exportat in Cipru marfuri in suma de 49,3 mii U.S.D., inregistrind o crestere cu aproximativ 14% in raport cu perioada respectiva al anului precedent. Principalele marfuri exportate in semestrul I 2007 au fost vinurile spumoase in valoare de 42,0 mii U.S.D. si vinurile din struguri in suma de 7,3 mii U.S.D.

In perioada analizata a anului 2007, in Republica Moldova au fost importate marfuri din Cipru in valoare de 781,3 mii U.S.D., fiind in crestere cu 26% in raport cu perioada respectiva a anului 2006.  Principalele marfuri importate din Cipru au fost: medicamentele in suma de 550, 8 mii U.S.D.si citrice proaspete sau uscate in suma de 186,7 mii U.S.D.

 

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus