Trimite e-mail | Printeaza
Politic
23.08.2007

Moldova: reacţii politice la avertismentul lui Băsescu

În Republica Moldova, premierul Vasile Tarlev a refuzat să comenteze afirmaţiile preşedintelui Traian Băsescu, care acuzase autorităţile de la Chişinău de "provocare".

Preşedintele Băsescu se referea la dezvăluirea "unei reţele de acordare ilegală a vizelor" pentru cetăţenii Republicii Moldova la consulatul României la Chişinău.

"Eu nu doresc să fac declaraţii sau să reacţionez la declaraţiile preşedintelui ţării vecine, deoarece am o conlucrare cu primul ministru, cu Guvernul ţării respective, însă am discutat cu primul ministru Tăriceanu şi despre cazul legat de consulatul României, de eliberarea vizelorla care primul ministru mi-a spus că a dat indicaţii organelor de drept a României, Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Afacerilor Externe pentru a face investigaţiile respective şi persoanele care se vor dovedi că sunt implicate în abateri vor fi pedepsite", a spus Vasile tarlev.

Premierul Tarlev neagă existenţa unui conflict diplomatic.

"Nu vorbim despre nici un scandal. Despre ce scandal poate fi vorba? Este vorba doar de depistarea unor încălcări, unor abuzuri."

"Rămâne ca organelle de anchetă să se clarifice. Mie îmi pare rău că se discută atâta în jurul acestei probleme şi cineva încearcă să o politizeze."

Vasile Tarlev a mai declarat că nu vede deocamdată necesitatea deschiderii unor consulate româneşti suplimentare, spune premierul Tarlev.

"Aceasta rămâne la latitudinea ministerelor de externe, dar dacă va funcţiona normal, eficient consulatul de la Chişinău, ambasada, eu cred că va fi mult mai bine."

"Având probleme într-un sector, într-un oraş, n-are rost să extindem aceste probleme şi în alte regiuni.", a mai spus premierul Republicii Moldova.

Opoziţia acuză autorităţile

Pe de altă parte, lideri ai partidelor parlamentare de opoziţie din Republica Moldova dovedesc aprecieri aproape similare a noii crize diplomatice dintre Chişinău şi Bucureşti.

"Responsabilitatea pentru ce se întâmplă în jurul Ambasadei şi Consulatului de Chişinău ale României revine în exclusivitatea puterii comuniste de la Chişinău.", a spus vicepreşedintele Alianţei Moldova Noastră, Leonid Bujor.

"Este foarte important ca conducerea României să nu uite că în prim plan trebuie să fie cetăţeanul Republicii Moldova şi aceste acţiuni la care s-a referit Traian Băsescu nu trebuie să vizeze cetăţenii Republicii Moldova. Ei şi aşa sunt supuşi aici la Chişinău unor lucruri neplăcute."

Şi vice-liderul grupului parlamentar al Partidului Democrat, Vladimir Filat, consideră că autorităţile de Chişinău încearcă să atribuie, nejustificat, vina totală pentru necazurile solicitanţilor moldoveni de vize doar României.

"Vina este în primul rând a Guvernului de la Chişinău care refuză nejustificat deschiderea acestor două consulate – la Cahul şi la Bălţi. Vizavi de declaraţia Preşedintelui Băsescu eu tare mult aş dori ca acest răspuns care urmează a fi unul foarte energic, din câte înţeleg, să nu se răsfrângă direct asupra cetăţenilor Republicii Moldova care nu au nici o vină şi nici o responsabilitate faţă de situaţia creată."

"Din contra, eu aş aştepta ca aceste acţiuni energice să vină în rezolvarea problemei indiferent de deschiderea consulatelor la Bălţi şi Cahul. Poate printr-un efort suplimentar ca să nu se dea curs intenţiilor celor de la Chişinău de a duce o imagine proastă, negativă în rândurile cetăţenilor Republicii Moldova.", a declarat la BBC Vladimir Filat.

Vicepreşedintele Partidului Popular Creştin Democrat, deputatul Vlad Cubreacov susţine, de asemenea, că reacţia dură din partea Bucureştiului nu trebuie să ţintească în cetăţean, ci în politicianul de la guvernare.

"Provocarea antiromânească la care a recurs regimul Voronin prin orchestrarea acestui scandal al vizelor contravine în mod evident intereselor vitale ale Republicii Moldova şi în mod sigur dăunează relaţiei dintre Chişinău şi Bucureşti."

"Ceea ce găsesc foarte de important este ca replica extrem de dură anunţată de Preşedintele Băsescu să nu vizeze populaţia, ci doar administraţia actuală a Republicii Moldova care s-a dovedit a fi atât de iresponsabilă într-un moment important când se pare că Republica Moldova încă doreşte să se integreze în Uniunea Europeană.", a spus Vlad Cubreacov.

Sursa: BBC 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus