Trimite e-mail | Printeaza
Politic
21.08.2007

Carpirea cetateniei romane

Variantele vehiculate pentru o noua lege a cetateniei romane nu aduc nimic bun pentru basarabeni. Procesul redobandirii cetateniei romane a fost blocat din 2003 la Ministerul Justitiei. De atunci, abia 2.000 de romani din stanga Prutului si-au putut recapata cetatenia pierduta din cauza istoriei. Aderarea Romaniei la Uniunea Europeana a provocat un val de peste 800.000 de cereri de redobandire a cetateniei romane - dar si furia comunistilor de la Chisinau.  Ministerul Justitiei pretexteaza ca nu poate acorda mai multe cetatenii fie din cauza numarului mic al membrilor Comisiei pentru cetatenie, fie din cauza faptului ca se pregateste un nou proiect de lege a cetateniei - proiect care insa nu a fost niciodata pana acum prezentat public. Va prezentam in randurile ce urmeaza cateva modificari cerute pentru legea cetateniei - care insa nu rezolva problema redobandirii cetateniei romane de catre basarabeni. Intre timp, nimeni dintre oficialii romani aflati la guvernare nu a luat atitudine fata de depasirea mandatului de catre reprezentantul UE la Chisinau, Kalman Mizsei, care a cerut limitarea numarului de cetatenii romane acordate basarabenilor.

Unul dintre motivele invocate de Ministerul Justitiei pentru limitarea numarului de cetatenii acordate basarabenilor este numarul mic al magistratilor care se ocupa de aceasta problema. Legea 21/1991 prevede o comisie formata din 5 magistrati - iar modificarile care chipurile ar urma sa imbunatateasca aceasta lege vorbesc despre: "Comisia formata din 9 magistrati de la Tribunalul Bucuresti este desemnata pe o perioada de 4 ani de presedintele acestei instante". O alta idee este ca aceasta comisie pentru cetatenii sa fie formata din "9 functionari din cadrul Ministerului Justitiei, cu statut de consilier asimilat celui de magistrat, numita prin ordinul ministrului" - o modalitate pentru ca ministrul Justitiei sa-si poata baga preferatii in corpul magistratilor prin usa din dos.

Alte modificari propuse pentru legea cetateniei se refera la limitarea timpului de asteptare: "Examinarea cererii de catre comisie se va putea face numai dupa trecerea a 30 de zile de la data publicarii acesteia, dar nu mai tarziu de 60 de zile calendaristice de la aceasta data". Aceasta prevedere ar putea fi in beneficiul basarabenilor care doresc sa redobandeasca cetatenia romana - insa numarul mic al magistratilor arondati acestei activitati (in loc de 5, doar 9) va duce cu siguranta la un nou blocaj.

Proiect simplificat

Un proiect paralel venit din partea societatii civile, alcatuit de avocatul Antonie Popescu, fost responsabil guvernamental pentru romanii de pretutindeni, cere ca redobandirea cetateniei romane sa se poata face la orice instanta din Romania, si nu doar la Bucuresti.

Proiectul cere ca proba sa fie simpla - fara aberanta probatio diabolica, cu rusinoasa trimitere a solicitantilor in "gura lupului" la autoritatea RM sau Ucraineana pentru confirmari ale denumirilor localitatilor, ale prezentei lor in organizarea administrativa a Judetului X, ori supunerea solicitantilor la calvarul rectificarilor de nume rusificate, ucrainizate, rectificare inutila din moment ce erau prezente in acte celelalte elemente de identificare, stabilire a starii civile. In al treilea rand, dar cel mai important - pentru urgentarea rezolvarii situatiei - solutionarea cererilor sa fie data Sectiei Civile a Tribunalului (oricarui tribunal judetean, dar sectiei civile - sectie competenta pentru orice act de stare civila - ca sa existe cai de atac apelul si recursul). 

Stirea completa in: Ziua

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus