Trimite e-mail | Printeaza
Politic
28.07.2007

Eugenia Ostapciuc: Celor care se grăbesc să susţină, că rezultatele alegerilor din 2009 sînt deja cunoscute, vreau să le spun, că dacă scrutinul se va desfăşura corect şi fără fraude, atunci alegătorii vor susţine din nou PCRM

Eugenia Ostapciuc: Celor care se grăbesc să susţină, că rezultatele alegerilor din 2009 sînt deja cunoscute, vreau să le spun, că dacă scrutinul se va desfăşura corect şi fără fraude, atunci alegătorii vor susţine din nou PCRM
Eugenia Ostapciuc, liderul fractiunii parlamentare majoritare a PCRM a rostit un discurs la finalul sesiunii de primavara-vara a Parlamentului.  

Va prezentam în continuare, integral, discursul rostit de Eugenia Ostapciuc:

"Stimate domnule Preşedinte, Stimaţi colegi, onorată asistenţă,Pe parcursul sesiunii de primăvară-vară – 2007, ca şi în perioadele precedente, Fracţiunea PCRM şi-a desfăşurat activitatea reieşind din sarcinile de perspectivă, expuse în Programul PCRM şi în Platforma electorală a partidului, ne-am confruntat permanent activitatea cu doleanţele alegătorilor.

Parlamentul, datorită insistenţei Fracţiunii noastre, a continuat perfecţionarea activităţii legislative, asigurarea constructivismului în activitatea deputaţilor, crearea unui cadru legal adecvat, drept condiţie de bază a modernizării ţării şi societăţii în planul implementării treptate a valorilor democratice.

Anume pornind de la aceste priorităţi, deputaţii Fracţiunii şi-au construit activitatea de elaborare şi adoptare a actelor legislative. Printre cele mai relevante la acest capitol pot fi menţionate: legile privind administrarea şi deetatizarea proprietăţii publice, parcurile ştiinţifico - tehnologice şi incubatoarele de inovare, legea asociaţiilor de economii şi împrumut, legile privind achiziţiile publice, pentru modificarea şi completarea Legii privind Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare, privind activitatea de audit, legea contabilităţii şi altele, care sînt în consens cu priorităţile economice ale PCRM.

Au fost adoptate şi legi, orientate spre asigurarea bunei funcţionări a sectorului social: sănătate, educaţie, cultură, protecţie socială etcetera. La acest compartiment pot numi legile: privind protecţia socială suplimentară a invalizilor de război, a participanţilor la cel de-al doilea război mondial şi a familiilor lor, acordarea compensaţiei unice pentru conectarea la conducta de gaze naturale a unor categorii de populaţie din mediul rural, şi altele. Aceste documente, de asemenea răspund intereselor majorităţii populaţiei. Doamnelor şi domnilor,

Creşterea economică şi socială, pe care am promovat-o pe parcursul ultimilor şase ani, şi care a dat rezultate evidente, a condus şi la asigurarea dezvoltării democratice a ţării, la activizarea forţelor social-politice. În consecinţă, s-a modificat şi situaţia politică din ţară. Fracţiunea PCRM este mereu conştientă de această modificare, urmăreşte procesele în desfăşurare, şi pune accentul pe cîteva momente esenţiale în activitatea parlamentară.

În primul rînd, este vorba de faptul, că documentele prezentate de către Guvern în Legislativ trebuie să se înscrie într-un sistem bine conturat de acte legislative complexe, orientate clar spre modernizarea economiei, a tuturor laturilor vieţii. Dar acest lucru nu întotdeauna  ne reuşeşte.

Al doilea moment constă în următoarele: la etapa elaborării proiectelor de acte legislative Guvernul nu în deplină măsură ţine cont de consecinţelor sociale şi de alt ordin, la care poate conduce aplicarea legilor respective. Fiecare act legislativ trebuie să-l privim prin prisma priorităţii de bază a guvernării noastre – ridicarea nivelului de trai al oamenilor pe baza creşterii stabilităţii economice şi politice.

Există şi explicaţii obiective. Deoarece în prezent toate laturile vieţii economice şi sociale se află în proces de reformare, uneori, pentru a asigura atingerea ulterioară a rezultatelor mai înalte, trebuie să adoptăm legi, care, la moment, pot avea anumite efecte negative asupra unor categorii de populaţie. Am în vedere, de exemplu, noua lege cu privire la serviciul veterinar, modificarea legii cu privire la patenta de întreprinzător, schimbarea modalităţii de calculare a impozitelor pe imobil şi altele.

Pentru a diminua impactul negativ al unor asemenea legi, a anticipa reacţia cetăţenilor, Fracţiunea organizează audieri ale diferitor structuri executive.

Numai în anul de faţă, au fost audiaţi la şedinţele Fracţiunii conducătorii Ministerelor: Sănătăţii; Economiei şi Comerţului; Protecţiei Sociale, Familiei şi Copilului; Educaţiei şi Tineretului; Ecologiei şi Resurselor Naturale, ai Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină, Agenţiei Medicamentului etcetera. Recent au fost organizate audieri în problema combaterii urmărilor secetei din anul curent.

A devenit o practică tradiţională audierea, la Fracţiune, a raportului prezentat de Prim-ministru asupra gradului în care Guvernul, subdiviziunile lui implementează Programul de guvernare “Modernizarea ţării – bunăstarea poporului“, prevederile Platformei electorale a PCRM, poruncile alegătorilor. În sesiunea curentă această audiere a avut loc la 24 iulie.

Şi al treilea moment: este jos nivelul de exercitare a funcţiei de control a Parlamentului asupra executării legilor. Pentru ameliorarea situaţiei în acest domeniu am apelat la asemenea forme de lucru, cum ar fi aceleaşi audieri parlamentare, precum şi deplasările deputaţilor Fracţiunii în teritoriu. Este vorba şi de activitatea permanentă a deputaţilor în teritoriu, care săptămînal au întîlniri cu alegătorii, primesc cetăţeni în audienţă, asigurînd legătura dintre deputaţi şi alegători.

Doamnelor şi domnilor,Desigur, multe din momentele de care am vorbit, le văd şi colegii din opoziţie. Dar, cu părere de rău, de cele mai multe ori ei le folosesc nu pentru a îmbunătăţi situaţia din ţară, dar pentru a-şi satisface nişte interese înguste de partid, pentru a critica acţiunile guvernării. Acest lucru a fost deosebit de evident pe parcursul alegerilor locale.

 

Cunoaştem cu toţii, că orice campanie electorală înseamnă luptă politică. Dar şi în această luptă trebuie să existe nişte reguli, nişte limite, care nu pot fi depăşite. Cu părere de rău, la noi lupta politică se transformă într-o campanie nici pe departe civilizată de compromitere cu orice preţ a partidului de guvernămînt, de corupere a alegătorilor şi candidaţilor, de negare a rezultatelor alegerilor, chiar dacă acestea sînt confirmate oficial de instanţe.    

 

Acest comportament al reprezentanţilor partidelor de opoziţie, afară de motivele expuse mai sus, se explică şi prin deficitul de  cultură politică. Pe parcursul campaniei ne-au învinuit de diferite încălcări anume acei, care au şi comis cele mai multe fraude, au recurs la cele mai nedemne metode de desfăşurare a alegerilor.  Concomitent, se afirmă că PCRM ar fi pierdut alegerile. Dar despre ce fel de înfrîngere poate fi vorba, dacă în majoritatea consiliilor raionale am obţinut de la 40 pînă la 60 de procente din voturi, dacă partidul nostru pe toate poziţiile a obţinut cu mult mai multe mandate, decît oricare alt partid luat aparte? 

 

Şi aceasta în condiţiile, cînd la scrutin au participat în total 23 de concurenţi electorali, sau aproape de două ori mai mulţi decît în anul 2003.

 

În unele raioane o parte din reprezentanţii partidelor de opoziţie s-au unit împotriva noastră. Şi iarăşi – nu pentru a soluţiona problemele oamenilor, dar pentru a numi membrii de partid şi susţinătorii în anumite funcţii de conducere.

 

Dar nu există nici o garanţie, că aceste coaliţii, care includ cîte 1-2 reprezentanţi din şase-şapte partide, nu se vor destrăma în timpul apropiat. Şi ce se va întîmpla atunci cu platformele lor electorale, cu promisiunile date alegătorilor în campania electorală, cu dezvoltarea localităţilor respective.

 

Şi încă un moment. Celor care se grăbesc să susţină, că rezultatele alegerilor din 2009 sînt deja cunoscute, vreau să le spun, că dacă scrutinul se va desfăşura corect şi fără fraude, atunci alegătorii vor susţine din nou PCRM, ca unică forţă, care a demonstrat că este în stare să le soluţioneze problemele.

 

Stimaţi colegi, În încheiere ţin să aduc mulţumiri tuturor membrilor fracţiunii PCRM pentru susţinere şi conlucrare. În condiţiile unei perioade de timp încordate, marcate de intensă activitate în procesul legislativ, dar şi în campania electorală locală, majoritatea absolută a deputaţilor noştri au demonstrat spirit de colectivism, energie şi creativitate, şi-au canalizat toate eforturile spre realizarea sarcinilor de perspectivă ale PCRM.

 

Concomitent, sarcinile Fracţiunii, ale Parlamentului în întregime, ar fi fost de nerealizat, dacă nu ar fi existat o strînsă conlucrare şi susţinere reciprocă cu Preşedinţia şi Guvernul Republicii Moldova. Numai împreună pot fi realizate cu succes priorităţile guvernării.

 

Iar pentru partidul nostru prioritatea de bază, care reiese din documentele de program, rămîne şi în continuare aceeaşi: satisfacerea  intereselor ţării şi ale poporului.

Vă mulţumesc pentru atenţie  şi vă doresc o vacanţă plăcută."

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus