Trimite e-mail | Printeaza
Politic
09.07.2007

Discursul preşedintelui Parlamentului moldovean Marian Lupu la Forul European Alpbach

Discursul Preşedintelui Parlamentului Republicii Moldova, dl Marian LUPU, în Cadrul Primei Conferinţe Internaţionale „Forul European Alpbach – Calea Democratică spre Integrarea Europeană“ 9 iulie 2007, Chişinău, Moldova

Doamnelor şi Domnilor,

Onorată asistenţă,

Este o deosebită onoare să găzduim, pentru prima dată, în Republica Moldova lucrările Conferinţei Internaţionale „Forul European Alpbach – Calea Democratică spre Integrarea Europeană“. În acest context, permiteţi-mi să salut, în mod particular, oaspetele nostru de onoare, Preşedintele Forului European Alpbach Dr. Erhard Busek, care pe parcursul perioadei de 7 ani, începînd cu anul 2000 conduce cu abilitate şi succes acest important for european, adunînd şi transformînd conglomeratul informaţional de interes major din diferite domenii de dezvoltare, într-o arenă a dezbaterilor fructuoase între reprezentanţii sferei academice, politice şi de afaceri ai întregii Europe.

De asemenea, vreau să salut participarea la Conferinţă a tuturor reprezentanţilor structurilor guvernamentale, ai societăţii civile şi ai corpului diplomatic care au manifestat un viu interes faţă de problemele ce urmează a fi puse în discuţie pe parcursul conferinţei de astăzi.

Aşadar, ce este Forul European Albach şi care sînt tangenţele lui la procesul democratic de integrare în familia europeană a ţărilor din Europa de Sud-Est şi rolul acestuia în susţinerea demersurilor de integrare europeană a acestor state.

În fiecare an Forul European Alpbach adună sub egida sa elita europeană ce reprezintă diferite domenii de interes comun, începînd cu oameni de ştiinţă, economişti, oameni de afaceri şi încheind cu reprezentanţi ai artelor, culturii precum şi ai grupurilor de tineret studios, pentru a discuta într-o ambianţă plăcută şi degajată problemele curente ale Europei contemporane. Calitatea distinctivă a acestui for este cea care determină formatul abordării subiectelor puse în discuţie, ce elimină toate barierele convenţionale între naţiuni şi disciplinele academice. Principiul de bază al tuturor discuţiilor purtate este cel al libertăţii intelectuale şi toleranţei faţă de exprimarea diferitor puncte de vedere.

Luînd naştere după încheierea celui de al 2-lea Război Mondial, Forul Albach a devenit cu adevărat un izvor incontestabil pentru „reconstrucţia spirituală“ a Europei postbelice. Restabilirea libertăţii şi independenţei Austriei, în acea perioadă, a generat condiţii propice pentru înfiinţarea în localitatea montană Alpbach a unui For Intelectual Internaţional, care ulterior, în anul 1949 a fost redenumit, căpătînd numele actual – Forul European Alpbach.

Prezenta Conferinţă, organizată de către Parlamentul Republicii Moldova în parteneriat cu reprezentanţii societăţii civile, se încadrează perfect atît în privinţa tematicii propuse cît şi ca eveniment preparatoriu pentru forul anual din Austria, preconizat tradiţional pentru luna August, şi unde sunt puse, de obicei, în discuţie subiectele ce ţin de complexitatea relaţiilor multidimensionale dintre ţările europene şi ţările vecine precum şi raporturile Europei cu alte regiuni ale lumii. Ca principiu, Forul European Alpbach asigură ca nici o problemă sau regiune să nu fie omisă din discuţiile controversate, orientate pe diferite dimensiuni de importanţă majoră. Astfel, iniţiativele apărute pe parcursul ultimilor ani asigură liderii din diferite domenii cu suport decizional, implicînd numeroase rezultate ale cercetărilor ştiinţifice în cadrul subiectelor abordate.

Forul din anul acesta, fiind cel de-al 63-lea la număr, va fi ghidat de tema „Apariţia“ (Emergence). Evenimentul va stimula discuţii nu numai la tematica inovaţiilor, dar şi la compartimentul dezvoltărilor spontane ce apar fără intervenţia deliberată a factorului uman.

În această ordine de idei, acţiunea de astăzi vine, de asemenea, să suplinească, prin subiectele ce vor fi abordate, acele tendinţe şi procese evolutive ce au loc pe parcursul ultimului timp la noi în ţară, precum şi sinergia acestora în contextul dezvoltării regionale şi europene. Conferinţa constituie un bun prilej pentru susţinerea procesului de integrare europeană a ţării noastre. Calea integrării europene a Republicii Moldova este una ireversibilă. Aspiraţiile de integrare europeană ale ţării noastre sunt fundamentate nu doar pe decizia clasei politice de la Chişinău, ci, în primul rând, pe dezideratul întregii societăţi civile. Parlamentul Republicii Moldova a demarat o serie de acţiuni complementare pentru susţinerea pragmatică a declaraţiilor de integrare europeană în vederea realizării reformelor politice şi democratice în domeniile fundamentale ce vizează respectarea drepturilor omului, consolidarea instituţiilor democratice, independenţa sistemului judiciar, etc.

Acestea fiind spuse, urmînd exemplul şi formatul Forului European Alpbach, invit toţi participanţii acestei Conferinţe, începînd de la liderii politici şi pînă la studenţi, să participe activ la discuţiile ce vor fi lansate pe marginea subiectelor abordate ce poartă interes comun şi prioritar.

Sunt convins că evenimentul de astăzi va pune piatra de temelie pentru o nouă întrunire tematică de anvergură internaţională la Chişinău, ce va deveni tradiţională în timp şi promotoare de idei şi concepte de dezvoltare cu caracter inovaţional în spaţiul Europei lărgite, din care face parte şi Republica Moldova.

Vă mulţumesc pentru atenţie.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus