Trimite e-mail | Printeaza
Politic
04.07.2007

Lipsă de experienţă a noului primar de Chişinău sau prudenţă în negocierea unei majorităţi în Consiliul municipal din partea partidului pe care-l reprezintă Dorin Chirtoacă?

Lipsă de experienţă a noului primar de Chişinău sau prudenţă în negocierea unei majorităţi în Consiliul municipal din partea partidului pe care-l reprezintă Dorin Chirtoacă?

Reprezentanţi ai Partidului Democrat se arată îngrijoraţi de faptul că, până acum, nu s-a reuşit formarea unei coaliţii necomuniste în Consiliul Municipal Chişinău care să asigure buna funcţionare a Primăriei Capitalei şi a subdiviziunilor acesteia.

La rândul său, Partidul Liberal susţine că nu există motive de nelinişte.

Deputatul PD, Vlad Filat, şi liderul facţiunii PD în Consiliul Municipal, Alexandru Tănase, consideră că buna funcţionare a instituţiilor municipale poate fi asigurată doar de o alianţă a partidelor necomuniste care să formeze o majoritate stabilă în Consiliu.

Ei au menţionat că, în prezent, datoriile municipalităţii se ridică la 300 de milioane de lei (25 milioane USD) şi există mii de proiecte de decizii care aşteaptă să fie examinate.

Vladimir Filat şi Alexandru Tănase au spus că, în cazul în care aceste, probleme nu vor fi rezolvate de urgenţă, situaţia creată riscă să se agraveze.

Deputatul Filat a sugerat că iniţiativa pentru formarea alianţei partidelor necomuniste ar trebui să şi-o asume Partidul Liberal care constituie în Consiliul Municipal cel mai numeros grup după Comunişti şi care a câştigat şi alegerile pentru funcţia de primar.

"Lucrul acesta îi revenine pe drept domnului Dorin Chirtoacă. El are nevoie de susţinerea Cosniliului Municipal şi vreau să fiu înţeles corect: nu acuz pe nimeni, este doar o simplă atenţionare. Să vedem cum se vor mişca lucrurile în continuare", spune Vladimir Filat.

Impas politic

Iar Alexandru Tănase a spus că până acum nu s-au purtat negocieri privind formarea noii administraţii a capitalei.

"La acest moment, nu am avut nici o discuţie cu reprezentanţii celorlalte fracţiuni asupra formării noii administraţii a oraşului", susţine Alexandru Tănase.

"S-a încercat iniţierea unei discuţii privind elaborarea unei noi organigrame a primăriei municipiului Chişinău, dar nici această discuţie nu s-a soldat cu un rezultat palpabil şi, din consultările pe care le avem cu reprezentanţii altor formaţiuni din Consiliul Municipal, pot să vă spun că ei se află într-o situaţie similară cu a noastră", spune consilierul municipal Alexandru Tănase.

Însă liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, a declarat la BBC că pentru administrarea eficientă a Chişinăului e nevoie mai întâi să fie elaborată o organigramă similară cu cea din primăriile capitalelor europene.

El a spus că temerile exprimate de cei doi reprezentanţi ai PD sunt neîntemeiate, întrucât primarul capitalei, Dorin Chirtoacă, încearcă să asigure bunul mers al lucrurilor în municipiu.

Partidul Liberal nu se alarmează

În plus, a spus Mihai Ghimpu, aceste temeri s-ar putea explica şi prin neînţelegerile din cadrul PD, mai ales că negocieri în vederea constituirii alianţei partidelor necomuniste au loc.

"Am avut întâlniri cu domnul Urecheanu, cu domnul Diacov, cu domnul Roşca şi cu domnul Muşuc şi împreună am convenit că avem nevoie de o organigramă nouă şi s-a format un grup, câte un reprezentant din partea acestor partide şi lucrează în acest sens", a spus Mihai Ghimpu.

"Şi am avut discuţii şi referitor la celelalte probleme ce ţin de viceprimari de pretori. Dialogul a început şi temerile sunt neîntemeiate."

"Îmi pare rău, ei au nişte probleme interne, sunt problemele lor. Eu am spus foarte clar că voi dialoga doar cu preşedintele partidului", a mai spus Mihai Ghimpu.

Partidul Liberal, Alianţa Moldova Noastră, Partidul Democrat, Partidul Popular Creştin Democrat şi Partidul Social Democrat, despre care Mihai Ghimpu a afirmat că negociază în prezent pe marginea unei aliante, deţin 28 de mandate din 51, adică majoritatea absolută.

Aşadar, noua administraţie municipală nu funcţionează, iar mai multeprobleme stringente ale oraşului sunt lăsate baltă, susţin deja mai mulţi consilieri municipali.

Lipsă de experienţă a noului primar de Chişinău sau prudenţă în negocierea unei majorităţi în Consiliul municipal din partea partidului pe care-l reprezintă Dorin Chirtoacă?

Structura Consiliului Municipal Chişinău Partidul Comuniştilor 16Partidul Liberal 11Alianţa Moldova Noastră 7Uniunea Social Democrată (PDS + PSD) 5Partidul Popular Creştin Democrat 4Partidul Democrat 4Partidul Umanist 2Partidul Naţional Liberal 1Ravnopravie Patria Rodina 1Total 51

Sursa:BBC

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus