Trimite e-mail | Printeaza
Politic
04.07.2007

Opoziţia critică discursul anti-românesc al lui Voronin

Principalele partide de opoziţie din Republica Moldova dezaprobă criticile aduse statelor europene de către preşedintele Vladimir Voronin, în cadrul unei recente întrevederi cu ambasadorii străini acreditaţi la Chişinău.

Preşedintele Vladimir Voronin afirmase că Republica Moldova a rămas de una singură în timpul războiului economic cu Rusia, din ultimii ani, şi că statele europene nu i-au acordat ajutorul cuvenit pe durata acestei crize.

Vicepreşedintele grupului parlamentar al Partidului Democrat, Vladimir Filat, a declarat că regretă această oscilaţie a politicii externe care se produce acum în Republica Moldova.

În realitate, spune Vlad Filat, autorităţile Republicii Moldova sunt cele care nu şi-au onorat angajamentele asumate în faţa partenerilor occidentali.

"Situaţia este exact inversă. Occidentul ar avea toate motivele să-şi exprime regretele, fiindcă dincolo de declaraţii, în Republica Moldova nu s-a făcut pentru a implementa angajamentele asumate. De altfel, asumate de Republica Moldova şi nu de preşedintele Voronin. Mă refer atât la Planul de Acţiuni Republica Moldova – Uniunea Europeană, cât şi la Planul individual de acţiuni Republica Moldova – NATO care, de altfel, e trecut pe linie moartă şi chiar secretizat, în mare măsură", a declarat la BBC Vladimir Filat.

Şi deputatul Alianţei Moldova Noastră, Leonid Bujor, afirmă că Uniunea Europeană a fost întotdeauna consecventă în relaţiile cu Republica Moldova.

În opinia sa, embargoul economic impus de Rusia, în primul rând la vinurile moldoveneşti, nu ar fi altceva decât o consecinţă a politicii inconsecvente a Partidului Comuniştilor.

"Da, noi suntem interesaţi să avem relaţii bune, de parteneriat, şi cu Rusia, fiindcă este unul dintre principalii noştri parteneri economici, dar vinovaţi pentru problemele legate de vinuri, de gaze, de produse alimentare nu este Europa şi statele NATO. Responsabilitatea revine pe deplin şi în exclusivitate actualei puteri de la Chişinău, fiindcă întotdeauna ţările UE au fost deschise în relaţiile cu noi şi ne-au ajutat pe toate căile în soluţionarea conflcitului transnistrean", spune Leonid Bujor.

Conflict care pare să fie principala piatră de încercare în relaţiile dintre Republica Moldova şi Rusia şi care a generat majoritatea problemelor existente între cele două state.

"Ticuri propagandistice sovietice"

Referindu-se la conflcitul respectiv, preşedintele Partidului Popular Creştin Democrat, Iurie Roşca, a calificat recentele declaraţii ale preşedintelui Voronin şi încercările lui de a rezolva criza transnistreană, în special, cu ajutorul Rusiei, ca pe o revenire a Chişinăului pe orbita politică a Moscovei.

"Accentele care se pun, inclusiv prin acuzaţia directă adusă UE care ar fi lăsat Republica Moldova faţă în faţă cu Federaţia Rusă în disputarea conflcitului transnistrean, ca şi citarea unor medii de informare occidentale care l-ar fi învinuit pe preşedintele Voronin de lipsă de patriotism, amintesc de ticurile propagandistice sovietice şi de stilul notelor de protest ale agenţiei de ştiri TASS şi nu au nimic în comun cu comunicarea elegantă şi diplomatică între parteneri"; a declarat la BBC Iurie Roşca.

În schimb, unul dintre liderii Partidului Socialiştilor Patria-Rodina, Valentin Krîlov, califică declaraţiile lui Vladimir Voronin ca pe "o corectare" a politicii externe a Republicii Moldova, corectare care ar fi legată direct de alegerile parlamentare din 2009.

"Voronin ne demonstrează un pas cu caracter tactic înainte de alegerile parlamentare. El înţelege foarte bine ce s-a întâmplat în ţară după alegerile locale din 3 iunie şi declaraţia lui înseamnă că el este disponibil pentru introducerea modificărilor inclusive şi în politica externă", este de părere Valentin Krîlov.

Pe durata celor peste şase ani de guvernare comunistă Republica Moldova a cunoscut mai multe schimbări în politica externă, deseori spectaculoase.

De la intenţia de a adera la Uniunea Rusia-Belarus, până la proclamarea integrării europene drept prioritate stratergică a ţării.

Schimbări care, iată, ar putea continua şi în lunile următoare.

Care este adevăratul Voronin? Exprimaţi-vă opinia pe forumul BBC

Sursa:BBC

 

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus