Trimite e-mail | Printeaza
03.07.2007

Serviciul de presă al Preşedintelui Republicii Moldova

Preşedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, s-a întîlnit cu Preşedintele Republicii Croaţia, Stjepan Mesić, aflat în vizită oficială în ţara noastră.

După întrevederea tete-a-tete, cei doi şefi de stat au participat la întrevederea în format extins, cu participarea delegaţiilor oficiale ale Republicii Moldova şi Republicii Croaţia.

Vladimir Voronin şi Stjepan Mesić au fost prezenţi, de asemenea, la ceremonia oficială de semnare a Acordului de colaborare în domeniul contracarării spălării banilor între Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei din Republica Moldova şi Oficiul pentru combaterea spălării banilor de pe lîngă Ministerul Finanţelor al Croaţiei. 

În declaraţiile făcute pentru presă, Preşedintele Vladimir Voronin a menţionat că vizita actuală este deja a treia vizită întreprinsă de Preşedintele Stjepan Mesić în ţara noastră. În opinia şefului statului, acest fapt demonstrează existenţa unui dialog politic intens şi a unor relaţii strînse de cooperare la toate nivelurile dintre Republica Moldova şi Republica Croaţia.  Vladimir Voronin a mai accentuat că raporturile de colaborare moldo-croate au cunoscut o dezvoltare dinamică  în ultimii şase ani, exprimîndu-şi certitudinea că actuala vizită a lui Stjepan Mesić la Chişinău va contribui la impulsionarea continuă a relaţiilor bilaterale în toate domeniile.

În altă ordine de idei, Preşedintele Vladimir Voronin a exprimat gratitudine Preşedintelui Croaţiei pentru sprijinul constant oferit ţării noastre în realizarea aspiraţiilor de integrare europeană, precum şi pentru susţinerea Republicii Moldova în cadrul organizaţiilor internaţionale şi regionale, în special pe segmentul balcanic. 

La rîndul său, Stjepan Mesić a confirmat existenţa unei cooperări eficiente între Republica Croaţia şi Republica Moldova, accentuînd interesul ţării sale pentru extinderea şi aprofundarea relaţiilor bilaterale de colaborare.

Stjepan Mesić a salutat semnarea, în cadrul vizitei sale la Chişinău, a acordului bilateral în domeniul combaterii spălării banilor, ceea ce va imprima o mai mare eficienţă interacţiunii instituţiilor de resort din cele două ţări. În context, şeful statului croat a menţionat că Legislativul de la Zagreb urmează să ratifice şase acorduri de cooperare cu Republica Moldova şi că în proces de negociere se află mai multe proiecte de acorduri bilaterale, ce ţin de  domeniul comercial-economic şi colaborarea în sfera turismului. Stjepan Mesić şi-a exprimat convingerea că ratificarea şi semnarea acordurilor menţionate va contribui la  extinderea şi consolidarea  cadrului juridic bilateral şi  la intensificarea relaţiilor moldo-croate pe diverse planuri.

Un subiect aparte al discuţiilor purtate de către Vladimir Voronin şi Stjepan Mesić  l-a constituit problematica transnistreană şi cea a regiunii Kosovo. În această ordine de idei, şeful statului croat  a reconfirmat poziţia autorităţilor de la Zagreb privind natura totalmente diferită a celor două conflicte. Stjepan Mesić  a mai afirmat că varianta de rezolvare a problemei Kosovo nu poate fi apreciată drept model  de reglementare a conflictului transnistrean. Transnistria a fost şi trebuie să fie parte integrantă a Republicii Moldova, iar problema transnistreană trebuie să fie soluţionată pe cale paşnică, în baza principiului de suveranitate şi integritate teritorială a ţării, a concluzionat şeful statului croat.  

Solicitat să se pronunţe pe marginea perspectivei europene a Republicii Moldova,  şeful statului croat a afirmat că ţara sa ne va sprijini şi pe viitor în procesul de integrare europeană şi este disponibilă să ne împărtăşească  experienţă acumulată în negocierile de aderare purtate cu UE.

Stjepan Mesić a anunţat despre intenţia autorităţilor croate de a se alătura la Centrul comun de eliberare a vizelor, ceea ce va contribui la intensificarea relaţiilor economice, contactelor dintre cele două ţări şi popoare.

Stjepan Mesić şi Vladimir Voronin au mai discutat despre necesitatea dezvoltării  relaţiilor comercial-economice dintre Republica Moldova şi Republica Croaţia şi valorificării plenare a posibilităţilor existente în acest sens.  În context,  Preşedintele Croaţiei a declarat că finalizarea construcţiei Terminalului Internaţional Liber Giurgiuleşti şi a tronsonului de cale ferată Cahul-Giurgiuleşti va crea noi oportunităţi pentru sporirea volumului de schimburi economice dintre cele două state.   Tot astăzi, Preşedintele Republicii Moldova şi Preşedintele Republicii Croaţia au participat la festivitatea prilejuită de inaugurarea, după reparaţie capitală, a complexului Combinatul de Vinuri „Cricova” SA. 

De asemenea, în cursul zilei de astăzi, Vladimir Voronin a avut o întrevedere cu Reprezentantul Special al Uniunii Europene pentru Republica Moldova, Kalman Miszei.  În cadrul întrevederii a fost efectuat un schimb de opinii pe marginea stadiului actual al procesului de reglementare transnistreană şi perspectivei continuării tratativelor privind rezolvarea conflictului în formatul „5+2”.

2007-07-03

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus