Trimite e-mail | Printeaza
Economie
03.07.2007

Banca Mondială va aloca 17 mil. USD pentru ameliorarea accesului cetăţenilor din Moldova la serviciile sociale şi de sănătate

În acest sens, marţi, 3 iulie, la Chişinău a fost semnat Acordul de Finanţare dintre Guvernul Republicii Moldova şi Asociaţia Internaţională pentru Dezvoltare privind Proiectul servicii de sănătate şi asistenţă socială pentru Moldova. Documentul a fost semnat de către ministrul Finanţelor al Moldovei Mihail Pop şi directorul interimar pe ţară al Băncii Mondiale Ala Pânzari.Proiectul va asista programul Guvernul pentru creşterea acesului la serviciile de sănătate şi asisenţă socială eficiente şi de calitate pentru populaţia Moldovei, în conformitate cu proiectul CCTM pentru anii 2007–2009. Proiectul va fi realizat pe o perioadă de patru ani, cu începere din septembrie 2007 şi finalizare în februarie 2011, şi va fi implementat de către Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Protecţiei Sociale, Familiei şi Copilului.

Mijloacele financiare vor fi disbursate în luna august curent şi vor fi acordate în condiţii concesionale ale Asociaţiei Internaţionale pentru Dezvoltare (AID) – fără dobândă, termenul de tabursare 40 de ani şi o perioadă de graţie de 10 ani. Din volumul total al creditului, 12 milioane USD vor utilizate de Ministerul Sănătăţii pentru reconstrucţia Centrelor de sănătate, Oficiilor medicilor de familie din localităţile rurale şi pentru dotarea acestora cu echipament. O parte din resursele financiare vor fi direcţionate la reconstrucţia Spitalului Clinic Republican şi dotarea acestuia cu cel mai performant echipament medical. Celelalte 5 mil. USD vor fi folosite de ministerul Ministrul Protecţiei Sociale, Familiei şi Copilului, pentru eficientizarea sistemului de prestări sociale, dotarea asistenţilor sociali cu echipamentul necesar, crearea bazelor de date necesare.Proiectul consta din trei componente principale. Prima componentă - Modernizarea sistemului de sănătate, continuă reformele în desfăşurare din sectorul sănătăţii, care sunt parte integră a Strategiei Naţionale a Sănătăţii pentru anii 2007-2017. Componenta a doua - Asistenţa socială, vine în sprijinul planurilor Guvernului de îmbunătăţtire a eficacităţii beneficiilor în numerar şi a serviciilor de asistenţă socială în procesul de combatere a sărăciei. Cea de-a treia componentă -  Sprijin instituţional, se referă la acordarea suportului instiţutional pentru implementarea strategiilor de reformă.Proiectul constituie o parte a unui program mai vast şi pe termen lung al Guvernului, care este susţinut de către donatori, inclusiv Uniunea Europeană, Agenţia Suedeză de Cooperare pentru Dezvoltare Internaţională (Sida), Departamentul Regatului Unit pentru Dezvoltare Internaţională (DFID), Banca pentru Dezvoltare a Consiliului Europei, precum şi de agenţiile ONU relevante.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus