Trimite e-mail | Printeaza
Social
02.07.2007

A început admiterea în instituţiile de învăţământ superior din Moldova

A început admiterea în instituţiile de învăţământ superior din Moldova

La 2 iulie începe depunerea cererilor de participare la concursul de admitere în instituţiile de învăţământ superior din Republica Moldova. Dosarele pot fi depuse până la 16 iulie, iar rezultatele vor fi anunţate în perioada 17-21 iulie curent. Potrivit Regulamentului Minsiterului Educaţiei şi Tineretului al Republicii Moldova, admiterea la instituţiile de învăţământ superior va fi efectuată în baza a 4 obiecte de profil a instituţiei date, nota medie de la examenele de absolvire a şolii medii sau a liceului, precum şi nota medie din documentul de studii nu va fi luată în consideraţie. Candidaţii la admitere vor achita o taxă de înscriere la concurs, stabilită de Ministerul Educaţiei şi Tineretului. Mijloacele băneşti respective se depun la contabilitatea instituţiei de învăţământ. Devizul de cheltuieli se aprobă de către preşedintele Comisiei de admitere. Prin regulamentele proprii de admitere, senatele instituţiilor de învăţământ superior pot prevedea, pentru anumite categorii de candidaţi, scutire de la plata taxei de înscriere la concurs.Cererea de înscriere la concursul de admitere, conform modelului aprobat de Ministerul Educaţiei şi Tineretului, şi alte acte prevăzute de prezentul Regulament se depun la Comisia de admitere a instituţiei de învăţământ. În cerere, candidaţii vor menţiona specialităţile/domeniile de formare profesională (în ordinea preferinţei), limba de instruire, forma de învăţământ (de zi, cu frecvenţă redusă) pentru care optează la studii cu finanţare bugetară şi prin contract cu achitarea taxei de studii.

La cererea de înscriere la concurs se vor anexa următoarele documente:

a) actul de studii, în original cu anexa respectivă; b) certificatul medical-tip (nr.086-U), eliberat în anul admiterii. În funcţie de specialitate/domeniu de formare profesională instituţia de învăţământ poate organiza un examen medical suplimentar; c) diplomele de gradul I-III, obţinute de către candidaţi la concursurile şcolare republicane şi internaţionale pe discipline de studiu, precum şi diplome ce atestă participarea la diferite concursuri (olimpiade), expoziţii etc., organizate de Ministerul Educaţiei şi Tineretului sau de ministerele de resort; d) 4 fotografii 3x4 cm; e) adeverinţa eliberată de organul teritorial de tutelă şi curatelă pentru copiii orfani şi copiii rămaşi fără îngrijirea părinţilor, cu statut de copil orfan; f) certificatele medicale corespunzătoare care indică gradul de invaliditate al candidaţilor sau al părinţilor acestora; g) actul de studii respectiv pentru copiii cu deficienţe fizice şi senzoriale care au absolvit şcoli cu statut special; certificatul eliberat de Comisia consultativă de expertiză medicală pentru cei care nu au învăţat în şcoli speciale; h) certificatul care confirmă că unul din părinţii candidatului a participat la acţiunile militare pentru apărarea integrităţii şi independenţei Republicii Moldova, în războiul din Afganistan sau la lichidarea consecinţelor avariei de la Cernobîl, eliberate de organele abilitate; adeverinţa care confirmă participarea candidatului la operaţiunile militare post-conflict cu caracter umanitar în Irak; i) certificatul despre componenţa familiei (pentru candidaţii din familiile cu trei şi mai mulţi copii); j) confirmarea apartenenţei la familii de ţigani; k) extrasul din carnetul de muncă (pentru persoanele angajate în câmpul muncii); l) certificatul de studii cu notele examenelor de bacalaureat şi situaţia şcolară pe anii de studii pentru absolvenţii liceelor din România, promoţia anului admiterii, urmînd ca diploma de bacalaureat să fie prezentată ulterior; m) recomandarea direcţiei de învăţămînt a autorităţii administraţiei publice locale sau adeverinţele de la locul de muncă al părinţilor pedagogi pentru înscrierea la concursul de admitere la specialităţile din cadrul domeniul general de studiu Ştiinţe ale educaţiei; n) copia certificatului de naştere al unuia din părinţi, pentru cetăţenii statelor membre ale C.S.I. şi ai ţărilor baltice de naţionalitate moldoveni (români); o) chitanţa de plată a taxei de înscriere.Candidaţii la concurs vor prezenta personal buletinul de identitate (paşaportul), o copie a vizei domiciliului permanent al lor sau al părinţilor, livretul militar sau adeverinţa de premilitar.

***

Ministerul Educaţiei şi Tineretului al Republicii Moldova aduce la cunoştinţa opiniei publice termenele de organizare a sesiunii de admitere 2007.

În învăţămîntul secundar profesional (licee profesionale, şcoli profesionale şi de meserii): depunerea cererilor de participare la concursul de admitere: 25 iulie – 20 august 2007; desfăşurarea concursului: 20 – 25 august 2007; anunţarea rezultatelor concursului: 25 – 28 august 2007.

În învăţămîntul mediu de specialitate:

depunerea cererilor de participare la concursul de admitere: 02 – 31 iulie 2007; anunţarea rezultatelor: 01 – 04 august 2007; desfăşurarea concursului repetat (la locurile neacoperite): 06 – 11 august 2007; anunţarea rezultatelor concursului repetat: 13 – 15 august 2007.

În învăţămîntul superior:

depunerea cererilor de admitere: 02 – 16 iulie 2007; anunţarea rezultatelor: 17 – 21 iulie 2007; desfăşurarea concursului repetat (la locurile neacoperite): 23 – 28 iulie 2007; anunţarea rezultatelor concursului repetat: 30 – 31 iulie 2007.

NOTĂ: În cadrul Academiei „Ştefan cel Mare” a Ministerului Afacerilor Interne şi în cadrul Institutului Militar, concursul de admitere în sesiunea curentă va fi organizat, după cum urmează:

Cererile de participare la concursul de admitere vor fi depuse pînă la 01 iulie respectiv, la comisariatele de poliţie şi comisariatele militare raionale / municipale; Probele de aptitudini se vor desfăşura în perioada 16 – 25 iulie 2007; Afişarea rezultatelor înmatriculării va fi realizată pînă la data de 27 iulie 2007.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus