Trimite e-mail | Printeaza
Politic
19.06.2007

Asociaţia „Promo Lex” solicită sancţionarea responsabililor pentru incidentele din Corjova conform Codului Penal al Moldovei

Asociaţia “Promo-Lex” a condamnat acţiunile forţelor paramilitare din regiunea transnistreană a Republicii Moldova şi şi-a exprimat regretul faţă de comportamentul autorităţilor Republicii Moldova şi cel al reprezentanţilor forţelor pacificatoare.

Într-o declaraţie difuzată, Asociaţia „Promo-Lex” menţionează că a monitorizat situaţia din Corjova atât la 3 iunie. cât şi la 17 iunie 2007, constatând că autorităţile constituţionale nu au întreprins toate măsurile necesare în vederea desfăşurării scrutinului în condiţii normale şi nu au asigurat securitatea cetăţenilor în această localitate. “Considerăm inadecvat comportamentul autorităţilor constituţionale, care continuă să se limiteze doar la apeluri adresate comunităţii internaţionale”, se arată în declaraţie .

Anterior, “Promo-Lex” a solicitat autorităţilor de la Chisinău elaborarea unei strategii eficiente şi de durată, în vederea promovării şi apărării drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului în regiunea transnistreană. Promo-Lex menţionează că întreaga responsabilitate pentru situaţia din regiunea transnistreană este o obligaţie pozitivă şi revine exclusiv autorităţilor Republicii Moldova, care vor putea fi absolvite de răspundere numai dacă vor demonstra că au utilizat toate mijloacele legale pentru apărarea şi protejarea locuitorilor din regiune.

De asemenea, Asociaţia Promo-Lex şi-a exprmat regretul faţă de atitudinea şi comportamentul lipsit de neutralitate al reprezentanţilor forţelor pacificatoare, controlate de către Federaţia Rusă. “Reprezentanţii Federaţiei Ruse la Comisia Unificată de Control, precum şi militarii forţelor pacificatoare locuiesc exclusiv în localităţile aflate sub controlul forţelor paramilitare ilegale, respectiv, considerăm că ofiţerii ruşi nu pot fi neutri prin esenţă. Această opinie este confirmată de numeroasele decizii şi atitudinea reprezentanţilor Rusiei în cadrul Comisiei Unificate de Control care au permis distrugerea secţiei de votare şi maltratarea a zeci de oameni. Poziţia Federaţiei Ruse de fiecare dată corespunde poziţiei Tiraspolului. Mai mult, la 17 iunie 2007 un ofiţer al Federaţiei Ruse, în prezenţa reprezentanţilor Promo-Lex şi ai mass-media, s-a supus ordinelor unui colaborator (fără grad de ofiţer) al miliţiei transnistrene, fapt ce demonstrează caracterul părtinitor al forţelor de menţinere a păcii”, se arată în declaraţia “Promo-Lex”.

Totodată, Asociaţia menţionează că incidentele violente de la Corjova s-au desfăşurat în prezenţa militarilor ruşi, care au evitat implicarea forţelor pacificatoare în vederea respectării Acordului moldo-rus din 21 iulie 1992. Astfel, în zona de securitate au fost admise persoane înarmate, iar în regiune zilnic sunt violate drepturile omului, în special prin crearea unor obstacole la libera circulaţie pentru locuitorii şi cetăţenii R.Moldova.

“Împiedicarea exercitării libere a dreptului electoral sau a activităţii organelor electorale; ameninţarea sau violenţa săvârşită asupra unei persoane cu funcţii de răspundere precum şi atentarea la viaţa colaboratorului poliţiei sunt infracţuni grave, prevăzute de către Codul Penal al Moldovei (art.181, 349 şi 350)”, notează “Promo-Lex”.

În legătură cu cele expuse, Asociaţia Promo-Lex a solicitat autorităţilor constituţionale efectuarea unei anchete complexe a incidentelor care au avut loc la Corjova la 3 şi 17 iunie 2007 cu sancţionarea tuturor executorilor şi iniţiatorilor acestor infracţiuni, în strictă conformitate cu prevederile Codului Penal.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus