Trimite e-mail | Printeaza
Politic
17.06.2007

Miliţia transnistreană a utilizat gaze lacrimogene împotriva poliţiei moldoveneşti în satul Corjova

Potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Interne al Moldovei, la 17 iunie curent, reprezentanţii structurilor de forţă separatiste au luat cu asalt secţia de votare nr.15/3 din satul Corjova, raionul Dubăsari, aplicând forţa fizică cu utilizarea mijloacelor speciale (gaze lacrimogene tip „Ceriomuha”). În rezultat, de către forţele distructive a fost deteriorat imobilul şi sustrase listele şi buletinele de vot, iar unor agajaţi ai poliţiei şi persoane civile fiindu-le leziuni corporale. Unora le-a fost acordată asistenţa medicală, iar alţii internaţi la Spitalul de urgenţă Chişinău.

În intervalul de timp 03.00 – 05.00, secţia de votare a fost vizitată de către reprezentanţii OSCE, comandantul forţelor pacificatoare şi observatorii militari. În jurul orelor 05.30, în preajma Secţiei de votare, amplasată în incinta Liceului teoretic „Mihai Eminescu” din s. Corjova, raionul Dubăsari, s-a început concentrarea forţelor separatiste, care au blocat intrarea în sediul Secţiei de votare.

„În pofida negocierilor şi măsurilor de aplanare a situaţiei create, întreprinse de către poliţiştii care asigurau ordinea publică, miliţienii transnistreni şi alţi reprezentanţi ai formaţiunilor paramilitare, în număr de circa 200 persoane, au luat cu asalt şi au pătruns în Secţia de votare”, se arată în comunicatul MAI de la Chişinău.

MAI menţionează că, deşi comandantul forţelor pacificatoare din zona centrală de securitate a fost informat imediat despre agravarea la maximum a situaţiei în localitatea dată, ultimul, cât şi observatorii militari, au sosit la faţa locului cu întârziere de 2 ore.

În scopul aplanării situaţiei create, a fost convocată o şedinţă extraordinară a Comisiei Unificate de Control, unde reprezentanţii Republicii Moldova au solicitat retragerea forţelor suplimentare şi preluarea controlului asupra localităţii menţionate de către forţele pacificatoare.

În legătură cu acest incident, pentru a nu pune în pericol viaţa şi sănătatea alegătorilor şi membrilor organelor electorale din circumscripţia electorală Corjova, Comisia Electorală Centrală a dispus închiderea secţiei de votare amplasată în Liceul „Mihai Eminescu” din localitate. ”CEC constată din nou încălcarea flagrantă de către regimul nerecunoscut de la Tiraspol a dreptului constituţional al locuitorilor comunei Corjova, cetăţeni ai R. Moldova, de a-şi alege administraţia locală şi, respectiv imposibilitatea membrilor organelor electorale de a-şi continua activitatea în vederea desfăşurării votării repetate pentru alegerea organelor administraţiei publice locale. Comisia sesizează opinia publică locală şi internaţională asupra metodelor criminale ale regimului separatist aplicate în scopul destabilizării procesului electoral şi îngrădirii dreptului cetăţenilor Republicii Moldova de a-şi alege administrarea locală”, se arată în comunicatul CEC. Şi Coaliţia 2007 a anunţat despre blocarea de către miliţia transnistreană a secţiei de votare din localitatea Corjova, r-nul Dubăsari, în dimineaţa zilei de duminică. Potrivit observatorilor Coaliţiei, forţele transnistrene au deteriorat cabinele de vot secret şi urnele de vot, făcând imposibilă participarea cetăţenilor la votare. Purtătorul de cuvânt al Misiunii OSCE în Republica Moldova, Klaus Neukirch, a declarat pentru BBC că la aproximativ 7 fără un sfert , în dimineaţa zilei de 17 iunie, miliţia transnistreană a păruns în localul secţiei de votare şi l-a ocupat, astfel încât votarea astăzi în satul Corjova nu mai este posibilă. A fost o situaţie tensionată care din fericire nu a degenerat într-o violenţă mai mare şi trebuie lăudate în acest sens şi în primul rând partea moldovenească care a arătat reţinerea respectivă.

„Misiunea OSCE a încercat zilele trecute să găsească o soluţie care ar fi putut asigura votarea pentru consiliul local şi pentru primarul de Corjova. Din păcate, aceste negocieri n-au produs un rezultat respectiv şi este foarte regretabil că iarăşi alegătorii din localitate n-au avut posibilitatea să-şi exprime votul lor şi sigur este absolut inacceptabil ca o secţie de votare să fie închisă cu forţa”, a comunicat pentru BBC purtătorul de cuvânt al Misiunii OSCE la Chişinău.

De notat că la 3 iunie, în alegerile din satul Corjova au fost declarate nevalabile, deoarece numai aproximativ 100 de locuitori au reuşit să voteze. Miliţia transnistreană a descins şi atunci masiv în sat şi a interzis desfăşurarea scrutinului. Misiunea OSCE a solicitat, înainte de turul doi de scrutin, autorităţilor centrale ale R. Moldova să asigure desfăşurarea fără probleme a alegerilor la Corjova. „Alegătorilor trebuie să li se ofere posibilitatea de a-şi exercita dreptul la vot fără obstacole şi intimidări, iar cei implicaţi în evenimentele din 3 iunie de la Corjova să dea dovadă de reţinere şi flexibilitate pentru a preveni repetarea situaţiei încordate din acea zi”, a subliniat Misiunea OSCE.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus