Trimite e-mail | Printeaza
Politic
07.06.2007

Congressmenii SUA cer de la Rusia evacuarea trupelor şi armamentului din Transnistria

Congressmenii SUA cer de la Rusia evacuarea trupelor şi armamentului din Transnistria

La Camera reprezentanţiulor Congresului SUA a fost depusă o rezoluţie, prin care Rusiei i se cere să evacuaze necondiţional forţele armate şi muniţiile din Transnistria. Potrivit reprezentantului secretariatului camerei, rezoluţia a fost depusă de un grup din 8 congressmeni american. Documentul a parvenit joi pentru examinarea şi votarea ulterioară în comitetul pentru afaceri externe.

Precum se arată în rezoluţie, prezenţa forţelor militare ruse în regiunea transnisreană a Moldovei este o încălcare vădită a suveranităţii Moldovei. În document se menţionează că încă în anul 1999, în cadrul summitulu OSCE de la Istanbul, Rusia şi-a luat angajamentul să –şi evacueze trupele din Transnistria până la sfârşitul anului 2002.

În rezoluţie se arată că, în prezent, 1,25 mii din soldaţii ruşi încă se află în Transnistria în pofida voinţei populaţiei Moldovei. În document se arată că din partea Rusiei nuj există nici un semn al voinţei de continuare a procesului evacuării, cceea ce constituie o încălcare a angajamentelor sale faţă de OSCE.

De asemenea, rezoluţia propune înlocuirea contingentului militar. amplasat în zona de securitate a Moldovei cu un contingent multinaţional de pacificare sub mandatul OSCE.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus