Trimite e-mail | Printeaza
04.06.2007

Organizaţia Internaţională pentru Migraţie (OIM), Misiunea în Republica Moldova

UN NOU STUDIU RELEVĂ RISCURILE DE SĂNĂTATE LA CARE SUNT EXPUŞI MIGRANŢII MOLDOVENI

“Riscurile de sănătate ale migraţiei: Legătura dintre sănătate şi migraţie, cu o atenţie deosebită asupra cunoştinţelor şi atitudinilor vizavi de HIV şi Infecţiile cu Transmitere Sexuală (ITS) şi practicile sexuale ale migranţilor moldoveni” este titlul unui nou studiu lansat de către Organizaţia Internaţională pentru Migraţie (OIM), Misiunea în Republica Moldova.  

Studiul are drept scop stabilirea cunoştinţelor şi practicelor vizavi de infecţia HIV in rândurile migranţilor moldoveni, principalele condiţii ce contribuie la vulnerabilitatea faţă de HIV şi ITS; comportamentele sexuale cu risc ale migranţilor în principalele ţări de destinaţie, precum şi alţi factori de risc pentru sănătatea migranţilor moldoveni. Rezultatele studiului vor servi drept bază pentru elaborarea unor intervenţii comprehensive în prevenirea răspândirii  HIV în rândurile migranţilor moldoveni şi a populaţiei mobile.

Rezultatele cercetării relevă faptul că doar 44% dintre migranţii moldoveni posedă un nivel de cunoaştere avansată a căilor de transmitere HIV, iar 51% - un nivel mediu. Gradul de cunoaştere a metodelor de protecţie este destul de scăzut. Cunoştinţele respondenţilor din Moldova privind HIV/SIDA s-au dovedit a fi destul de modeste în comparaţie cu nivelul de cunoaştere a cetăţenilor statelor europene, atestat în ultima ediţie specială a EUROBAROMETRULUI.   

În consecinţă, mai bine de o jumătate dintre respondenţi au declarat că ar avea nevoie de mai multă informaţie cu privire la HIV/SIDA pentru a se proteja, deşi aproape trei sferturi dintre intervievaţi au primit deja informaţii cu privire la HIV/SIDA. Studiul atestă că HIV/SIDA nu pare a fi un subiect de discuţii în cercurile de prieteni sau în familiile migranţilor. Majoritatea respondenţilor din Moldova doresc să beneficieze de mai multe informaţii prin intermediul canalelor mass-media, cum ar fi televiziunea, radioul şi presa scrisă.  

Cele mai frecvente probleme de sănătate pe care migranţii moldoveni le-au avut în timpul şederilor în ţările de destinaţie sunt durerile de cap, oboseala cronică şi depresiile. Cele mai frecvente probleme întâmpinate la locul de muncă sunt expunerea la temperaturi înalte sau joase (89% din răspunsuri), absenţa sau condiţii sanitare proaste (26%) şi aglomerarea (16%). În ceea ce priveşte locul de trai, cele mai multe răspunsuri au indicat absenţa sau condiţii sanitare proaste (39%), absenţa sau condiţii igienice proaste (24%) şi aglomerarea (22%).

Metodologia acestui studiu a fost elaborată de comun acord cu experţi internaţionali, Ministerul Sănătăţii şi OIM Moldova, colectarea datelor fiind efectuată de către agenţia de cercetări CBS-AXA. Acest studiu este parte componentă a proiectului “Riscurile epidemiologice ale mobilităţii: prevenirea HIV în rândurile migranţilor moldoveni”, finanţat de către Banca Mondială, Fondul Global pentru Combaterea SIDA, TB, Malaria şi Fundaţia Soros - Moldova.  # # #

Pentru informaţii adiţionale: Iraida Mărgineanu, Ofiţer Media şi Informare Publică, OIM, Tel: 23 29 40, (ext.106),                     E-mail: imargineanu@iom.int;  Web: www.iom.md

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus