Trimite e-mail | Printeaza
Politic
03.06.2007

Creşte numărul neregulilor semnalate de observatorii Coaliţiei 2007 la secţiile de votare

În comuna Sănătăuca, raionul Floreşti, actualul primar continuă să facă agitaţie electorală în favoarea Partidului Comuniştilor. Mai mult, el transportă cu automobilul de serviciu persoane la secţia de paşapoarte pentru a li se elibera forma 9, pe baza căreia acestea să poată vota. Un caz similar a fost semnalat în comuna Buda, Călăraşi, unde reprezentantul Partidului Democrat transportă persoane la secţia de votare. La solicitarea observatorilor de a întocmi proces-verbal, preşedintele biroului secţiei de votare a refuzat categoric, bruscându-i verbal.

În oraşul Cahul – la mai multe secţii de votare urnele erau deja erau sigilate la 6.40, iar la cerinţele repetate ale observatorilor LADOM de a le verifica, pentru a se convinge că urnele sunt goale, şeful comisiei a refuzat să facă acest lucru. De asemenea, şeful comisiei a refuzat să prezinte informaţia despre numărul total de buletine eliberat la secţia respectivă.

De sâmbătă spre duminicã (02.06.07/03.06.07) reprezentanţii Partidului Comuniştilor au repartizat materiale de agitaţie, cu simbolurile de partid, pe străzile oraşului Cahul şi în apropierea secţiilor de votare.

Concurenţii electorali din partea PCRM şi PD activează în calitate de observatori la secţiile de votare, atât în  oraş, cît şi în satele raionului Cahul. La unele secţii de votare, observatorii din partea PD şi PSL au în piept insigne cu simbolul partidelor din care fac parte şi distribuie materialele de agitaţie.

În urma studierii listelor electorale la Cahul, observatorii LADOM au depistat repetarea familiilor alegătorilor de câteva ori. Totodată, în liste nu sunt incluşi alegători care din 1974 nu au schimbat nici locul de trai, nici viza de reşedinţă, membrii comisiei refuzând să-i includă pe aceştia în listele suplimentare, din motive personale. 

Tot în oraşul Cahul, cartiere întregi nu au primit invitaţii să participe în alegeri, motiv pentru care cetăţenii nu ştiu la care secţie de votare să se prezinte. În special, nu au fost informaţi tinerii. Reacţia generală a membrilor comisiilor electorale la sesizările venite din partea observatorilor LADOM este una de ignorare sau de admonestare că sunt „prea insistenţi.”

La Cimişlia, Gura Galbenei, observatorii au înregistrat un caz în care candidatul la funcţia de primar a luat o persoanã de mână şi i-a indicat acesteia pentru cine sã voteze. Contactat telefonic, preşedintele biroului secţiei de votare a menţionat cã membrii comisiei nu au văzut acest gest, dar că au fost sesizaţi de către observatoriiprezenţi în secţie.

În Găgăuzia membrii comisiei electorale din Avdarma au permis mai multor cetăţeni să voteze pe motiv că-i cunosc la faţă, deşi aceştia nu aveau paşaport asupra lor.

Acelaşi lucru s-a întâmplat la secţiile de votare din Chircani şi Goteşti, raionul Cantemir, unde preşedintele comisiei a permis alegãtorilor să voteze fără buletin de identitate, explicând că se cunosc. În satul Goteşti membrii comisiei intenţionat încurcã buletinele de vot (după culoare) şi refuză să corecteze „greşeala” atunci când alegătorii le adresează cereri în acest sens. Unii alegători prezintă certificatul de naştere şi/sau livretul militar în loc de buletinul de identitate.

 

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus