Trimite e-mail | Printeaza
Politic
31.05.2007

Politicienii romani au interese in alegerile locale din Republica Moldova

Politicienii romani au interese in alegerile locale din Republica Moldova

Bineinteles, functia cea mai disputata este cea de primar al Chisinaului. Pe primul loc se situeaza Viaceslav Iordan, candidatul Partidului Comunistilor din Republica Moldova.

Campania acestuia este facuta de Felix Tataru, devenit celebru dupa campaniile facute pentru Traian Basescu. De altfel, campania lui Iordan seamana izbitor cu a lui Basescu din anul 2000. Iordan este acum primarul Chisinaului, oras infratit cu Bucurestiul lui Adriean Videanu, lucru deloc intamplator. Urmatorul clasat este Vladimir Filat, candidatul Partidului Democrat, sustinut de PSD, din Romania. Partidul este condus de Dumitru Diacov, fost lucrator KGB, corespondent in Romania al ITAR-TASS, in timpul Revolutiei din decembrie ’89. De altfel, Diacov este banuit ca a racolat in anii ’80 un director de ziar care mai tarziu se gasea si pe lista lui Adrian Severin.

Pe 20 mai, la terasa Pani Pit, din Chisinau, Diacov si Filat s-au intalnit cu Victor Ponta. La scurt timp, Mircea Geoana a facut o declaratie de sustinere a lui Filat. Al treilea clasat este Dumitru Braghis, care are foarte bune legaturi atat cu Dumitru Sechelariu, cat si cu Viorel Hrebenciuc.

In fine, al patrulea candidat important este Alexandru Corduneanu, din partea Partidului Popular Crestin-Democrat, sustinut din Romania de PD si Emil Boc.

Rezultatul scrutinului local din 3 iunie are o importanta electorala în perspectiva parlamentarelor din 2009. Si cum parlamentarii urmeaza sa-si aleaga viitorul presedinte, este de înteles interesul pentru rezultatele apropiatelor alegeri locale. Mai ales ca Voronin nu mai are dreptul, potrivit Constitutiei, sa mai candideze pentru un al treilea mandat.

Mâna Moscovei si a BucurestiuluiRusia sprijina mai multe formatiuni, folosindu-se de controlul pe care il exercita asupra majoritatii presei si de fosti agenti KGB, unii dintre ei ajunsi lideri de partid. Spre deosebire de Moscova, interesul Bucurestiului este fragmentat, in functie de interesele fiecarui partid politic. Candidatul PL Dorin Chirtoaca s-a intalnit recent cu vicepresedintele PSD Victor Ponta. PL este condus de Mihai Ghimpu, care este prieten cu mai multi din greii PSD. De asemenea, gruparea din PSD a lui Ion Iliescu si-a aratat interesul pentru Vladimir Filat, candidatul PDM. Filat, care si-a facut studiile la Iasi, a detinut un post de ministru in mandatul presedintelui Lucinschi, acuzat ca a vandut Transnistria rusilor prin memorandumul din 1997. El a fost cel mai mediatizat in actuala campanie electorala, datorita unei puternice finantari.

De cealalta parte, PD-ul se afla in colaborare cu PPCD-ul lui Iurie Rosca. PPCD-ul se prezinta in fata electoratului cu actualul viceprimar al Chisinaului Alexandru Corduneanu, considerat de orientare pro-europeana. La randul sau, PNL a batut in 2006 palma cu AMN-ul fostului primar Serafim Urecheanu, dupa o vizita la Chisinau a unei delegatii conduse de Teodor Melescanu. AMN colaboreaza cu partidul lui Putin, Edinaia Rossia, aflat la putere in Rusia. In acelasi timp, PNL-ul de peste Prut pretinde legaturi cu PNL-ul de la Bucuresti. Liderul acestei formatiuni, Vitalia Pavlicenco, fost corespondent al agentiei ruse Itar-Tass, s-a inscris si ea in cursa pentru primarie.

Record de candidatiUn numar record de candidati s-au înscris în cursa pentru alegerile primarului general al Municipiului Chisinau. Printre acestia figureaza atât reprezentanti ai celor mai importante partide politice, cât si a unor formatiuni aproape necunoscute. Ultimele sondaje îl arata favorit pe candidatul Partidului Comunist, Veaceslav Iordan, pâna de curând primar interimar al primariei Chisinau, si care este sustinut pe fata de presedintele Vladimir Voronin. Aceleasi sondaje arata ca Iordan se va întâlni în turul doi cu unul dintre candidatii partidelor liberale, fie Dorin Chirtoaca, fie Vladimir Filat sau poate chiar cu Alexandru Corduneanu, candidatul PPCD.

Veaceslav Iordan, «speranta» comunistilorS-a nascut pe 12 iunie 1966, în satul Chircaiesti, raionul Causeni. În anul 1983, a absolvit facultatea de inginerie a Academiei de Constructii si Gospodarie Comunala din Harkov (Ucraina). A detinut functii de sef al serviciului exploatarea edificiilor civile al Caii Ferate din Moldova; vicedirector al CFM pe probleme sociale si constructii capitale, consilier municipal din PCRM, viceprimar de Chisinau, primar general interimar. Observatorii îl crediteaza pe Iordan cu sanse reale sa ajunga primar, întrucît pentru el pot vota alegatorii care simpatizeaza cu comunistii (25-40% din locuitorii capitalei, potrivit unor estimari neoficiale). Se pare ca este unicul candidat caruia victoria îi va asigura mai mult PCRM, decât calitatile personale ale pretendentului.

Vladimir Filat – de la afaceri la politicaS-a nascut pe 6 mai 1969, în satul Lapusna, raionul Hîncesti. A absolvit Colegiul Cooperatist din Chisinau si Facultatea de Drept a Universitatii „Alexandru Ioan Cuza“ din Iasi (România). A fost (si este) om de afaceri, a lucrat ca director al Departamentului Privatizarea si Administrarea Proprietatii de Stat; ministru de stat în Guvern; acum este parlamentar. Este unul din candidatii cu sanse reale sa devina primar.

Dorin Chirtoaca, la a doua candidaturaS-a nascut pe 9 august 1978, la Chisinau. A absolvit Facultatea de Drept a Universitatii din Bucuresti, Colegiul franco-român de studii europene, Universitatea Sorbona din Paris. A fost redactor si redactor-sef al emisiunii „Surprize, surprize“ a postului national de televiziune român TVR 1; coordonator de proiecte la Comitetul Helsinki pentru Drepturile Omului în Moldova. Rezultatele înregistrate la alegerile de primar anticipate (invalidate) din vara si toamna anului 2005, îi vor fi lui Chirtoaca de mare ajutor. Atunci, el a acumulat peste 35% din sufragiile alegatorilor si s-a clasat pe locul doi, chiar daca rata de prezenta la urne a fost mica (de sub 30%). În cazul în care alegatorii vor participa activ la votare, numarul voturilor acumulate de candidatul PL se va reduce dramatic.

Alexandru Corduneanu, candidatul PPCDSe poate presupune ca partidul si-a propus un scop bine definit - sa acumuleze la alegeri un numar de voturi nu mai mic decît cel obtinut în capitala, pâna în 2005. Politicieni si observatori politici remarca faptul ca dupa ce deputatii PPCD au votat, la 2005, realegerea lui Vladimir Voronin la presedintie, numarul adeptilor crestin-democratilor s-a diminuat. Acum, partidul are de dovedit, în primul rând în capitala (unde a detinut pozitii destul de solide, de 10-15%), ca ratingul lui, daca nu s-a ridicat, cel putin, nu a coborât. Esecul lui Corduneanu în capitala si al PPCD la nivel republican ar putea semnifica începutul sfârsitului pentru acest partid.

Sustinere de la PD si PPEPartidul Democrat va sprijini candidatii PPCD la alegerile locale ce vor avea loc in data de 3 iunie in Republica Moldova. Presedintele PD, Emil Boc, a declarat ca un astfel de gest de solidaritate este normal intre partidele care apartin Partidului Popular European. Mai mult, Boc a afirmat ca acest gest continua politica de sprijinire a romanilor din Republica Moldova, initiata de PD si de presedintele Traian Basescu. PPCD a facut un gest similar in campania electorala pentru refendumul din data de 19 mai 2007. Intr-un interviu difuzat de RFI Cluj, presedintele PPCD, Iurie Rosca, i-a indemnat pe toti cetatenii moldoveni care au si cetatenie romana sa mearga la urne si sa voteze impotriva demiterii presedintelui Romaniei, Traian Basescu. In Basarabia, competitia cea mai dura are loc pentru Primaria Chisinaului. Candidatul PPCD, Alexandru Corduneanu, este pe locul II in cursa pentru postul de primar, potrivit sondajelor de opinie. Un mesaj de sustinere a candidatului PPCD a venit si din partea lui Wilfred Martens, presedintele Partidului Popular European.

Diacov, omul lui LucinschiDumitru Diacov este liderul Partidului Democrat din Republica Moldova, care s-a format in 2000, prin reorganizarea Miscarii „Pentru o Moldova Democratica si Prospera“. Aceasta miscare a luat fiinta pentru a-l sprijini pe Petru Lucinschi in functia de presedinte, in 1997.

Dumitru Diacov a activat in perioada 1989-1992 ca sef al biroului de la Bucuresti al agentiei Itar-TASS. In 1993 a revenit in Republica Moldova si s-a implicat in viata politica, activând timp de un an în calitate de consilier si sef al Departmentului Politic al Ambasadei Republicii Moldova la Moscova. În anul 1994, Dumitru Diacov, fost ofiter KGB, este ales deputat în Parlamentul de la Chisinau pe listele Partdidului Democrat Agrar. La alegerile din 2000 formatiunea sa nu a intrat in Parlament.

La alegerile din 6 martie 2005, PDM a intrat in Blocul Electoral „Moldova Democrata“, care s-a destramat la scurt timp dupa alegeri. Dupa destramare, Diacov l-a sustinut pe Vladimir Voronin, care a fost ales presedinte al RM prin votul Parlamentului.

Sursa: Gardianul

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus