Trimite e-mail | Printeaza
24.05.2007

Serviciul de Presă şi Imagine al Parlamentului Republicii Moldova

Delegaţia Parlamentului Republicii Moldova, condusă de spicherul Marian LUPU, se află, între 22 – 25 mai curent, în vizită oficială în Republica Federală Germania. 

În prima zi a programului delegaţia parlamentară a avut întrevederi cu Norbert LAMMERT, Preşedintele Bundestagului, cu liderii fracţiunilor politice, precum şi cu Ruprecht POLENZ, Preşedintele Comisiei parlamentare pentru politica externă din Legislativul german.  

„Unul dintre obiectivele acestei vizite este dezvoltarea dialogului parlamentar pentru ca Republica Moldova să devină mai vizibilă şi mai cunoscută în spaţiul european”, a spus Marian LUPU. În context, Preşedintele Parlamentului, solicitat de interlocutori, s-a referit la procesul consolidării reformelor democratice şi economice, la situaţia de moment în procesul soluţionării diferendului transnistrean, precum şi la relaţiile Republicii Moldova în context regional.

În altă ordine de idei, Preşedintele Parlamentului moldovean a mulţumit autorităţilor germane pentru sprijinul acordat demersurilor pro-europene ale ţării noastre, în special pe parcursul exercitării preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene. Apreciind înalt rezultatele obţinute, precum facilitarea regimului comercial şi celui de circulaţie a cetăţenilor Republicii Moldova în spaţiul comunitar, Marian LUPU a pledat pentru promovarea abordării diferenţiate a ţărilor din vecinătatea UE. Această abordare a fost lansată de autorităţile germane ca o nouă viziune a Politicii Europene de Vecinătate, cunoscută ca iniţiativa PEV+. În context, Preşedintele Legislativului moldovean a pledat pentru oferirea ţării noastre a perspectivei europene în cadrul PEV+, care să fie reflectată într-un cadru contractual calitativ nou al relaţiilor moldo-comunitare. 

În altă ordine de idei, interlocutorii au discutat aspecte ce vizează securitatea ţării, precum şi implicaţiile pentru securitatea regională, ca urmare a existenţei unui conflict îngheţat la frontiera cu UE. Spicherul moldovean a reiterat fermitatea conducerii statului de a acţiona în formatul 5 + 2, chemând statele-membre ale UE să formeze o poziţie consolidată şi activă şi sugerând că un factor important al consolidării securităţii ţării ar fi acordarea RM a Preferinţelor Comerciale Asimetrice cu UE. De asemenea, în condiţiile finalizării programului comunitar TACIS, Marian LUPU a sugerat colegilor germani să examineze oportunitatea completării asistenţei tehnice acordate Moldovei cu instrumente similare celor acordate anterior statelor-candidate, precum SAPARD, ISPA, etc. 

„Fiecare cetăţean al Republicii Moldova trebuie să simtă efectele benefice ale asistenţei comunitare”, a mai spus şeful Legislativului moldovean.

Parlamentarii germani s-au pronunţat în favoarea susţinerii demersurilor pro-europene ale Republicii Moldova, menţionând că identitatea europeană a ţării este în afara oricăror dubii, poziţia Bundestag-ului fiind una de deschidere a UE pentru Moldova.

„Vom pleda pentru acordarea Republicii Moldova a sprijinului de orice natură în acest sens – economic, politic, etc.”, a spus Norbert LAMMERT, şeful Bundestag-ului, accentuând, totodată, necesitatea transformărilor interne în ţara noastră.

În contextul extinderii dialogului parlamentar, şeful Legislativului moldovean l-a invitat pe Ruprecht POLENZ, Preşedintele Comisiei parlamentare pentru politica externă a Bundestag-ului, să viziteze Republica Moldova.

24 mai 2007 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus