Trimite e-mail | Printeaza
24.05.2007

Serviciul de Presă al Ministerului Sănătăţii (

Situaţia în legătură cu vremea caniculară

În legătură cu temperaturile înalte înregistrate în ultima perioadă, precum şi prognozele privind vremea pentru zilele următoare, medicii atenţionează populaţia asupra pericolului aflării îndelungate la soare şi recomandă să respecte regulile de protecţie în cazul temperaturilor înalte.

Conform datelor Centrului Naţional Ştiinţifico-Practic Medicină de Urgenţă, în perioada 17-24 mai 2007 au fost înregistrate două cazuri de insolaţii.

Totodată numărul solicitărilor la serviciul de Asistenţă Medicală Urgentă, în perioada dată, a crescut cu circa 15%, în special adresările parvenind de la pacienţii cu maladii cardio-vasculare. Asistenţa medicală a fost acordată tuturor celor care au necesitat.

Pe vreme caniculară medicii recomandă de a reduce şi controla expunerea la soare, de a acoperi capul, a utiliza umbrele, de a îmbrăca haine libere, de culoare deschisă, de preferat cu mîneci lungi, de a consuma cel puţin 3 litri de apă pe zi.

Cel mai tare sînt supuşi riscului insolaţiilor copiii mici, persoanele de vîrstă înaintată şi bolnavii cu boli cardio-vasculare.

Semnele insolaţiei sînt: durerile de cap, transpiraţii, ameţeli, greţuri, vomă, puls slab şi rapid, respiraţie frecventă, temperatura corpului ridicată.

În cazul insolaţiei, victima trebuie transportată într-o încăpere bine aerisită şi ventilată, trebuie culcată cu capul aşezat mai sus decît nivelul corpului, bolnavului i se dă să bea apă, se aplică comprese reci sau punga de gheaţă pe frunte, cap şi piept, se apelează de urgenţă după asistenţă medicală. În cazul în care victima nu respiră şi pulsul este absent, este necesar de a efectua imediat resuscitarea cardio-respiratorie primară,  pînă la sosirea serviciului specializat.

 Serviciul de Presă al Ministerului Sănătăţii (relaţii la tel. 73 58 79)

2009, or.Chişinău    tel: 72-99-07    fax:73-87-81str.V.Alecsandri,2                                          72-98-38Republica Moldova

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus