Trimite e-mail | Printeaza
23.05.2007

Serviciul de presa al MAEIE

La 22 mai, Valerian Cristea, Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Moldova în Republica Cehă a avut o întrevedere, la solicitarea sa, cu Mirek Topolanek, Prim-ministrul acestei ţări.

Şeful misiunii diplomatice moldoveneşti l-a informat pe premierul ceh despre sarcinile prioritare ale autorităţilor Republicii Moldova pe plan intern şi extern, evidenţiind importanţa reglementării paşnice a conflictului transnistrean, caracterul ireversibil al cursului strategic spre aderarea la Uniunea Europeană, necesitatea realizării reformelor politice, economice şi sociale asupra cărora ţara noastră a convenit în cadrul relaţiilor sale cu Uniunea Europeană, Consiliul Europei, cu alte organizaţii internaţionale şi instituţii financiare. Valerian Cristea a subliniat importanţa pe care o atribuie conducerea politică a Republicii Moldova dialogului politic şi cooperării moldo-cehe în diverse domenii. A fost solicitat sprijinul politic al Executivului de la Praga în atingerea, cât de curând posibil, a obiectivelor majore menţionate.

Prim-ministrul Republicii Cehe a apreciat drept foarte bune relaţiile moldo-cehe. Dânsul a manifestat un interes aparte pentru evoluţiile din ţara noastră, în special în ceea ce priveşte reglementarea conflictului transnistrean şi retragerea trupelor ruseşti de pe teritoriul Republicii Moldova, situaţia economico-socială generată de problemele existente în exportul produselor moldoveneşti.

Prim-ministrul Mirek Topolanek a subliniat că Republica Moldova constituie o prioritate pentru ţara sa şi că atenţia acordată Republicii Moldova va spori, având în vedere faptul că în anul 2009 Republica Cehă va deţine preşedinţia semestrială în cadrul Uniunii Europene. În contextul politicii de integrare europeană a ţării noastre, premierul ceh a subliniat necesitatea îndeplinirii prevederilor Planului de Acţiuni RM-UE din cadrul Politicii de Vecinătate a UE, accelerării reformele iniţiate şi diversificării pieţelor de desfacere pentru mărfurile noastre. Domnia sa a asigurat că autorităţile cehe sunt dispuse să-şi intensifice cooperarea cu Republica Moldova în vederea transmiterii experienţei acumulate în procesul de integrare europeană.

Referindu-se la climatul investiţional din Republica Moldova, Ambasadorul Valerian Cristea a informat interlocutorul său despre recentele iniţiative ale Preşedintelui Republicii Moldova, dl Vladimir Voronin, ca măsuri de natură să deschidă perspective promiţătoare pentru investitorii străini. În acest context, diplomatul moldovean a subliniat că atragerea investiţiilor cehe în economia Moldovei constituie una dintre priorităţile misiunii diplomatice de la Praga. Au fost menţionate un şir de proiecte investiţionale susţinute de Ambasadă.

Premierul ceh a încurajat autorităţile moldoveneşti să asigure un climat investiţional atractiv şi stabil, iar pe agenţii economici din Republica Moldova să-şi multiplice eforturile pentru a valorifica cât mai plenar avantajele oferite de regimul preferenţial în comerţul cu UE. Mirek Topolanek şi-a exprimat speranţa că investiţiile efectuate de oamenii de afaceri din Cehia, vor spori capacitate de export a ţării noastre pe pieţele europene, inclusiv cea cehă. Domnia sa a acceptat cu plăcere invitaţia omologului său moldovean, Vasile Tarlev, de a efectua o vizită în Republica Moldova.

 

23 mai 2007Serviciul de presa al MAEIE

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus