Trimite e-mail | Printeaza
Economie
22.05.2007

BERD: Cresterea economica est-europeana se va tempera usor anul acesta

Ritmul cresterii economice inregistrate anul trecut de statele din Europa Centrala si de est precum si din fostul spatiu sovietic este cel mai ridicat de dupa destramarea URSS in 1991, arata un studiu prezentat de Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD). In 2006, media cresterii economice in aceasta regiune a fost de 6,9 %.

Cercetatorii BERD anticipeaza o usoara temperare a cresterii economice din zona anul acesta pana la 6,5 %. Scaderea este pusa de analistii BERD pe fondul performantelor modeste ale statelor din Europa Centrala si indeosebi a Ungariei, a carei economie traverseaza o perioada mai putin fasta generata in principal de nivelurile foarte ridicate ale deficitului bugetar, inflatiei si datoriei publice.

In privinta Europei de Sud-Est, BERD remarca cresterea economica puternica din cele 2 noi membre ale Uniunii Europene, Romania si Bulgaria, precum si nivelul record al investitiilor straine din aceste tari, care s-au dublat in 2006 ajungand la 26 de miliarde de euro. Insa analistii BERD avertizeaza asupra riscurilor presiunilor inflationiste precum si a cresterii ingrijoratoare a deficitelor de cont curent, datorate atat investitiilor in retehnologizare, cat mai ales consumului populatiei.  Performerul economic al anului trecut a fost Azerbaidjanul care a inregistrat o crestere economica spectaculoasa de 34,5%, datorata pretului ridicat al petrolului si gazelor naturale pe pietele internationale, precum si darii in folosinta a conductei Baku-Tbilisi-Ceyhan care leaga petrolul caspic azer de Marea Meditarana. Rusia si Ucraina au inregistrat de asemenea rate de crestere sustinute de 6,7%, respectiv 7,1% pe fondul evolutiei preturilor materiilor prime. Cum in 2008 vor avea loc alegeri prezidentiale in ambele state exista riscul unor cheltuieli publice sporite care ar putea afecta echilibrele macroeconomice si ar putea duce la cresterea ratei inflatiei.

In schimb, Republica Moldova a inregistrat o scadere considerabila a ritmului cresterii economice de la 7,1% in 2005 la 4% in 2006. Analistii BERD pun aceasta evolutie pe seama majorarii pretului gazelor importate din Rusia precum si embargoului impus de Moscova timp de mai multe luni produselor agricole moldovenesti, principalele articole de export ale statului de peste Prut.

Sursa: Banii nostri

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus