Trimite e-mail | Printeaza
18.05.2007

Serviciul de presă al Ministerului Ecologiei şi Resurselor Naturale

COMUNICAT PENTRU PRESĂ privind desfăşurarea Şedinţei Constituenţilor Fondului Global de Mediu (GEF)

Pe data de 18 mai 2007, în incinta hotelului „Codru” a avut loc Şedinţa Constituenţilor Fondului Global de Mediu (GEF).

Fondul Global de Mediu a fost fondat în anul 1991 şi este o organizaţie financiară independentă care acordă granturi pentru ţările în dezvoltare în scopul implementării proiectelor cu impact benefic asupra mediului la nivel global şi promovării dezvoltării durabile. GEF finanţează cinci domenii de activitate: biodiversitatea, schimbarea climei, protecţia apelor transfrontaliere, prevenirea degradării solului, distrugerii stratului de ozon şi poluanţii organici persistenţi (POPs).

GEF include 177 ţări, este condus de un Consiliu format din 32 de membri constituenţi şi are ca scop aprobarea deciziilor politice precum şi deciziilor de alocare a resurselor financiare. Consiliul GEF şi se întruneşte în şedinţe de 2 ori pe an.

În 2007 Republica Moldova a devenit pentru prima dată membru al Consiliului GEF şi  reprezintă interesele a 12 ţări (Albania, Bulgaria, Bosnia şi Herţegovina, Croaţia, Georgia, Macedonia, Polonia, România, Ucraina, Muntenegru, Serbia şi  Moldova,).

În acest context a fost organizată Şedinţa Constituenţilor la care participă reprezentanţii Secretariatului GEF din Washington, precum şi membrii ţărilor menţionate mai sus.

Scopul şedinţei constă în desfăşurarea unui dialog productiv între secretariat şi constituenţi, în cadrul căruia vor fi abordate probleme referitoare la  alocările financiare, precum şi pregătirea poziţiei constituenţilor pentru şedinţa Consiliului din iunie curent. Totodată s-a efectuat un  schimb de experienţă privind implementarea proiectelor finanţate de GEF, conlucrarea cu Agenţiile de implementare, precum Banca Mondială, PNUD, UNEP ş.a.Pentru Republica Moldova suportul acordat de către GEF este foarte important. În prezent sunt în derulare 4 proiecte, printre care Proiectul „Managementul şi distrugerea stocurilor de poluanţi organici persistenţi (POP)" de 6,35 milioane dolari. Proiectul se va implementa pe parcursul anilor 2007-2010 şi are drept obiectiv principal protejarea mediului ambiant şi a sănătăţii populaţiei prin gestionarea ecologic sigură şi distrugerea stocurilor de pesticide inutilizabile şi interzise din sectorul agricol, ce conţin sau sunt contaminate cu poluanţi organici persistenţi, şi a echipamentului din sectorul energetic contaminat cu bifenili policloruraţi (BPC). Proiectul prevede, între altele, transportarea şi nimicirea peste hotare a cca. 1150 tone de pesticide, aflate în depozite, şi a cca. 1060 tone de condensatoare electrice ce conţin BPC.

De asemenea la Şedinţa Consiliului din iunie anul acesta, va fi discutat şi sperăm să fie aprobat proiectul în domeniul protecţiei apelor transfrontaliere ce ţine de infrastructura de mediu şi constă în reconstrucţia staţiei de epurare de la Soroca, de la GEF fiind solicitaţi 4,5 milioane dolari.

MD 2005 or. Chişinău str. Cosmonauţilor nr.9Tel. 22-62 73, 20 45 07, fax 22 68 58, telefax. 20 45 33

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus