Trimite e-mail | Printeaza
Politic
12.05.2007

Adrian Cioroianu il critica pe Mihai Razvan Ungureanu pentru relatia cu Republica Moldova

Ministrul de externe Adrian Cioroianu a afirmat ca isi doreste o deblocare a relatiilor cu Republica Moldova, in contextul in care abordarea de pana acum „nu a fost cea mai fericita“. Aflat in Berlin, Cioroianu a spus ca Tratatul politic de baza si Acordul transfrontalier se afla în continuare blocate pe masa expertilor, relateaza NewsIn.

Subiectul relatiei cu Republica Moldova a fost atins in contextul vizitei de joi si ieri in Germania, prima actiune bilaterala din mandatul lui Cioroianu. Ministrul a afirmat ca parlamentarii germani au fost mai interesati de problemele de vecinatate ale României decât de situatia politica interna. Potrivit NewsIn, Cioroianu a parut sa fie, spre deosebire de predecesorul sau, liberalul Mihai Razvan Ungureanu, în favoarea semnarii celor doua documente bilaterale cu Republica Moldova. În luna martie, guvernul de la Chisinau a acuzat „nedorinta autoritatilor române de a semna cu Republica Moldova Tratatul politic de baza si Tratatul privind frontiera“, care „nu poate fi interpretata decât drept o confirmare a adevaratelor intentii pe care le urmareste conducerea statului vecin“. Mihai Razvan Ungureanu acuzase insistenta Chisinaului pentru semnarea unui tratat de baza drept atitudine „retrograda“. Intr-un interviu acordat recent publicatiei „Dilema Veche“, Ungureanu a dezvaluit ca negocierile s-au blocat in momentul in care Chisinaul a insistat ca „Tratatul asupra regimului frontierei“ sa fie incheiat sub denumirea de „Tratat de frontiera“. „În formula «tratat de frontiera» mai apare ceva: nu e vorba doar despre regimul frontierei, despre uzul frontierei, ci este vorba si despre natura frontierei, natura politica a frontierei, geneza ei istorica. Aici, de fapt, ne-am si împiedicat cu negocierile“, a afirmat Ungureanu.

Steinmeier cere linisteMinistrul de externe german Frank Walter Steinmeier s-a aratat ieri ingrijorat de situatia politica din Romania, insistand ca actuala criza trebuie sa ia sfarsit cat mai repede. Intr-o conferinta de presa comuna, Steinmeier a apreciat ca Romania are unele ramâneri în urma la capitolul legislativ. In replica, Adrian Cioroianu a subliniat ca disputa politica din tara se desfasoara strict în limite constitutionale.

În ceea ce priveste diferendul avut cu Ucraina în legatura cu Bîstroe, Cioroianu a repetat ca vrea sa faca din aceasta o „problema europeana“.

Potrivit unui post de televiziune din Ucraina, guvernul de la Kiev a inaugurat marti traficul pe noul canal de navigatie construit în Delta Dunarii. O parte a acestui proiect este canalul Bîstroe, a carui constructie si intretinere afecteaza echilibrul ecologic al Deltei Dunarii.

„Redeschiderea canalului reprezinta un semnal nedorit, de natura sa influenteze relatiile româno-ucrainene“, a declarat miercuri MAE, care a precizat ca nu are înca o confirmare oficiala a redeschiderii navigatiei pe canal. Partea româna a solicitat sprijinul mai multor state europene pentru sustinerea demersurilor întreprinse în plan international de România pentru gasirea unei solutii la aceasta problema.

Aursa: Gardianul

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus