Trimite e-mail | Printeaza
18.04.2007

ALOCUŢIUNEA Domnului Marian LUPU, Preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, la Forumul de Afaceri Moldo-Italian (Chişinău, 18 aprilie 2007)

AlocuţiuneaDomnului Marian LUPU,Preşedintele Parlamentului Republicii Moldova,la Forumul de Afaceri Moldo-Italian(Chişinău, 18 aprilie 2007) 

Stimaţi participanţi,

Distinşi oaspeţi,

Onorată asistenţă,

Doamnelor şi Domnilor,

Am o deosebită plăcere de a vă saluta la Forul de Afaceri Moldo-Italian, mulţumind tuturor participanţilor şi oaspeţilor În particular, ţin să menţionez prezenţa reprezentanţilor Institutului Naţional pentru Comerţ Exterior din Italia şi să exprim gratitudine părţii italiene pentru suportul şi contribuţia la organizarea acestui eveniment. Este un elocvent exemplu, când bunele relaţii politice impulsionează dimensiunea comercial-economică a dialogului moldo-italian. Forul de Afaceri este cadrul propice pentru identificarea unor noi şi atractive domenii de cooperare, a căror valorificare va contribui la creşterea volumului schimburilor comerciale bilaterale.

 

Statisticile denotă, că în Republica Moldova activează 276 companii cu capital italian, iar volumul comerţului moldo-italian a constituit circa 313 milioane de dolari americani în anul 2006, fiind în creştere cu 10 la sută comparativ cu anul 2005. Salutând această dinamică pozitivă, ţin, totuşi, să-mi exprim convingerea, că statisticile ar fi mult mai avansate în cazul diversificării domeniilor de interes, printre care menţionez prelucrarea materiei prime în complexul agro-industrial, producerea şi asamblarea maşinilor şi utilajelor pentru industria alimentară, etc.

 

În acest context, este apreciabilă abordarea organizatorilor evenimentului de astăzi, conceput în format sectorial. Asemenea abordări permit evidenţierea detaliată a oportunităţilor fiecărui sector în parte, a avantajelor pe care le prezintă şi, desigur, oferă posibilitatea de a pune în dezbatere problemele şi modalităţile de ameliorare a situaţiei în domeniile de interes. Astăzi, Forul de Afaceri este dedicat sectorului agro-alimentar, reunind oameni de afaceri, reprezentanţi ai administraţiei publice centrale şi locale, reprezentanţi ai sectorului asociativ, care vor discuta perspectivele şi oportunităţile sectorului agro-alimentar din Moldova cu partenerii din Italia.

 

În cele ce urmează voi aduce unele informaţii, ce conturează situaţia la zi în domeniul agro-alimentar, fiind unul dintre cele mai importante pentru economia ţării. Astfel, circa 40 % din populaţia ocupată este antrenata în sectorul agricol, ponderea căruia constituie aproximativ 15 la sută din PIB. Agricultura, industria de prelucrare a producţiei agricole, industria alimentară sunt în mare măsură orientate spre export, generând mai mult de jumătate din totalul exporturilor noastre.

 

Pe teritoriul Moldovei deja activează companii, ce au reuşit să obţină avantaje competitive pe pieţele internaţionale şi, în acest fel, demonstrează că businessul agricol moldovenesc poate implementa cu succes standardele europene ale Bunelor Practici în Agricultură pentru a corespunde standardelor europene de calitate şi inofensivitate a produselor alimentare. Mă refer la sistemele HACCP (Analiza riscurilor. Puncte Critice de Control), ISO, EurepGAP (sistem de management al calităţii şi bunelor practici în sectorul legume-fructe), implementate cu succes la întreprinderile naţionale.

 

Ţin să menţionez, că agricultura organică a fost identificată ca una din ramurile de bază, cu valoare adăugată înaltă, ce dispune de un considerabil potenţial generator de export. Moldova dispune de un set de condiţii obiective, favorabile pentru dezvoltarea agriculturii organice, printre care terenuri agricole fără pesticide, lipsa industriilor chimice nocive, o industrie de prelucrare a producţiei agricole relativ bine dezvoltată şi, desigur, apropierea de Uniunea Europeană ca cel mai mare consumator de produse organice. Date fiind aceste premise, autorităţile au avut grijă să asigure cadrul juridic relevant. Astfel, în iunie 2005 Parlamentul ţării a adoptat Legea cu privire la producţia agroalimentară ecologică, pentru implementarea căreia Guvernul, în februarie 2006, a aprobat un Program naţional. Adiţional, la etapa definitivării este Strategia inofensivităţii produselor alimentare, urmată de un plan de acţiuni pentru implementarea acesteia.

 

Dată fiind orientarea spre export a industriei agro-alimentare, dar şi a economiei naţionale şi, în acest context, existând necesitatea investiţiilor, autorităţile moldovene se axează asupra dezvoltării în continuare a politicii comerciale şi celei investiţionale. Statutul de membru al Organizaţiei Mondiale a Comerţului, vectorul ireversibil de integrare europeană, precum şi noua poziţie geo-politică a Moldovei, cea de vecin nemijlocit al Uniunii Europene, generează un şir de perspective importante. Astfel, din anul trecut, comerţul moldo-comunitar se dezvoltă în baza Sistemului Generalizat de Preferinţe “Plus“, în decembrie fiind semnat Acordul privind Spaţiul de Comerţ Liber Central European (CEFTA). Adiţional, suntem la ultima etapă a discuţiilor pe marginea unui alt format al relaţiilor comerciale moldo-comunitare, cel al Preferinţelor Comerciale Autonome, care va deveni funcţional în a doua jumătate a acestui an. Acest regim avantajos va oferi accesul la Piaţa Unică pentru un număr impunător de produse moldoveneşti.

 

Evident, oferta comunitară va fi valorificată doar la condiţia formării şi funcţionării pe interior a capacităţilor administrative adecvate. În acest sens, voi menţiona recenta creare a Agenţiei Antimonopol şi Protecţie a Concurenţei, formatarea sistemului instituţional de inofensivitate alimentară, perfecţionarea sistemului de asigurare a calităţii cât în aspect instituţional, atât şi juridic, prin introducerea graduală a standardelor europene. De asemenea, se lucrează activ asupra dezvoltării intensive a economiei, cu accent asupra sectoarelor generatoare de export de mărfuri şi servicii.

 

Un comerţ dinamic şi consistent, ca indice al viabilităţii şi durabilităţii economiei naţionale, este de neconceput în afara unei politici investiţionale bine organizate şi dezvoltate. În acest sens, în Moldova a fost creat un cadru juridic complet, modern, compatibil cu cel european şi stimulativ pentru investiţii. Este de menţionat că, potrivit legislaţiei noastre, nu există nici o discriminare, investitorilor interni şi străini fiindu-le acordate drepturi egale. Prin acest pachet de legi se asigură transparenţa şi stabilitatea politicii economice a ţării, simplificarea creării şi funcţionării întreprinderilor, precum şi stimularea noilor investiţii. Republica Moldova oferă investitorilor un şir de facilităţi fiscale privind impozitul pe venit, taxa pe valoarea adăugată, accizele şi taxele vamale, pe care le consider substanţiale.

 

Adiţional, printre facilităţi la dispoziţia investitorilor străini, ţin să menţionez existenţa unei infrastructuri eficiente de informare şi consultare, ale cărei componente sunt:

-      Organizaţia de Atragere a Investiţiilor şi Promovare a Exportului din Moldova, având ca sarcini oferirea de informaţii utile investitorilor, căutarea partenerilor, determinarea modalităţilor de cooperare;

-      Asociaţia Investitorilor Străini, menirea căreia este de a reprezenta şi a promova interesele investitorilor străini în relaţiile cu autorităţile publice;

-      Camera de Comerţ şi Industrie, a cărei funcţie este de a promova relaţiile comerciale între comunitatea oamenilor de afaceri din interiorul şi exteriorul ţării.

 

Perspectivele şi oportunităţile menţionate sunt deja în vizorul comunităţii internaţionale a oamenilor de afaceri, care tot mai des vizitează ţara pentru a studia oportunităţile de business, fiind în creştere şi capitalul străin plasat în Moldova.

 

Finalmente, voi oferi câteva statistici, care să confirme rezultativitatea activităţilor noastre. În prezent, în ţară activează 2,5 mii de întreprinderi cu capital străin, care au investit în economia naţională 1 284 mil. dolari SUA. Fluxul investiţiilor străine în anul 2006 a constituit 358,8 mil. dolari SUA. În Moldova sunt prezenţi investitori din 88 de ţări ale lumii. Cu referinţe particulare la partenerii noştri de astăzi, ţin să menţionez că, la 1 ianuarie 2005, cota parte a investiţiilor italiene din volumul total al investiţiilor a fost de 2,2 %, dublându-se pe parcursul anului trecut, 2006, fiind la nivelul de 4,4 %. 

Stimaţi colegi,

Voi încheia prin a-mi exprima convingerea, că Forul de Afaceri moldo-italian va oferi  prezenţei posibilitatea de a discuta cele mai diverse subiecte de interes reciproc, de a stabili contacte lucrative şi durabile, iar oaspeţii noştri  se vor convinge de evoluţiile pozitive şi de realitatea avantajelor de a investi în industria agro-alimentară a Moldovei, precum şi de faptul că ţara mea este nu numai o gazdă ospitalieră, dar şi un partener serios şi credibil.

 

Vă doresc succese şi mulţumesc pentru atenţie.

18.04.07

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus