Trimite e-mail | Printeaza
Politic
06.04.2007

Pacea nu poate fi pastrata de papusarii lui Putin

Pacea nu poate fi pastrata de papusarii lui Putin

Javier Solana, Inaltul Reprezentant al UE pentru Politica Externa va pleca la Moscova in urmatoarele saptamani pentru a discuta propunerea sa pentru introducerea pacificatorilor UE in Abhazia si Osetia de Sud. Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a sugerat ca pacificatorii UE sa adere la pacificatorii rusi din Transnistria, provincia separatista din Moldova.

Pastrarea pacii este o cauza nobila. Iar daca astfel de planuri vor fi implementate, aceasta are un risc pentru credibilitatea lui Solana si a UE in general. Solana trebuie sa clarifice tuturor celora implicati ca niciuna din cele 3 regiuni nu pot exista fara suportul Moscovei.

Misiunile ce "pacificare" a Rusiei in realitate pastreaza toate cele 3 conflicte in stare inghetata, prevenind violenta in masa, insa mentinand instabilitatea cronica care permite influenta Rusiei in Georgia si Moldova.

Solana vorbeste despre suportul UE pentru "integritatea teritoriala" a Georgiei si Moldovei. Agenda Moscovei, demonstrata de comportamentul nerusinat a comandorilor regionali, este complet opusa [celei a UE].

In cazul in care UE se implica in misiune de pacificare, trebuie sa fie clar din start ca pacificatorii UE sa nu fie nici sub conducerea rusilor sau "Comunitatii Statelor Independente", ideie care a fost propusa in trecut. In plus, Solana trebuie sa clarifice la intalnirea sa de la Moscova ca pacificatorii UE nu vor tolera actiuni partizane [unilaterale] in zona de conflict.

Detractorii vor argumenta ca Kremlinul nu va accepta niciodata astfel de conditii de baza pentru fortele pacificatoare comune in Transnistria sau in alte parti. Daca ei au dreptate, atunci UE trebuie sa insiste sa trimita pacificatori cu sau fara acordul Rusiei.

Guvernele legitime a Georgiei si Moldovei au cerut de mult timp prezenta de pacificatori UE iar Estonia, Latvia, Lituania, Polonia si Romania si-au exprimat interesul de a oferi trupele necesare.

Este mai mult decat o chestiune de principiu. Prezenta pacificatorilor rusi face ca cele trei regiuni separatiste sa devina state vagaboande, paradise pentru traficul de arme, droguri, si fiinte umane. Exista si evidenta ca ele au servit ca puncte de tranzit pentru elemente de terorism transnational. In ianuarie, guvernul georgian a anuntat ca a arestat un gangster rus care trafica 100 grame de uraniu armat prin Osetia - destul pentru a fabrica o bomba "murdara".

Numai prin implicarea UE in aceste probleme poate diminua influenta daunatoare asupra regiunii care, dupa aderarea Bulgariei si Romaniei la UE, este vecinatatea Europei.

Alexandros Petersen este directorul Societatii Henry Jackson de la Londra.

Sursa: European Voice, cu referire la EuroBlog

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus