Trimite e-mail | Printeaza
Politic
23.03.2007

Time Out: ambiţioasă iniţiativă transfrontalieră

Time Out: ambiţioasă iniţiativă transfrontalieră

„Zdubii” şi-au anunţat recent participarea într-o ambiţioasă iniţiativă transfrontalieră a muzicantului austriac Hubert von Goisern. E vorba de o caravană de concerte în mai multe localităţi de pe malul Dunării. Primul oraş pe listă este Ismail, iar ultimul este Linz.

"Îmi place să cânt şi îmi place să călătoresc. Iar atunci când reuşesc să le fac pe ambele în acelaşi timp este şi mai bine", spune muzicantul austriac Hubert von Goisern, iniţiatorul proiectului şi fondatorul a ceea ce se numeşte „rock alpin”.

"Am descoperit că muzica este un limbaj care este înţeles oriunde, care merge dincolo de vorbe. Muzica poate stabili legături între oameni prin intermediul inimii şi sentimentelor, ceva imposibil de stabilit prin alte mijloace. Cu un asemenea proiect, eu pot contribui la strângerea legăturilor dintre oameni", crede Hubert von Goisern.

De această dată, scena va fi una plutitoare. Trei ambarcaţiuni vor servi drept casă şi masă pentru participanţii la proiect.

Fiecare ţară riverană Dunării va furniza câte o formaţie. România va fi reprezentată de Loredana Groza, iar Moldova de către Zdob şi Zdub.

"Ceea ce uneşte trupele care participă în proiect este faptul că ele reprezintă un spirit etnic care poate fi găsit doar în ţara lor de origine. Am ales Zdob şi Zdub pentru faptul că ei reprezintă o cultură şi tradiţie muzicale care nu pot fi găsite altundeva."

"Zdob şi Zdub sunt cei mai extraordinari parteneri pe care i-am găsit în această călătorie. Ei fac legătura dintre tradiţie în acelaşi timp uitându-se în viitor. Alte trupe nu au un diapazon comparabil", mai spune Hubert von Goisern.

"Proiectul european este foarte important pentru noi, pentru dezvoltarea trupei", îmi spune Igor Dânga – managerul formaţiei Zdob şi Zdub.

Deşi foarte cunoscuţi pe piaţa estică, Zdubilor le lipseşte o reprezentare mai masivă în Vest. Proiectul dunărean pare a fi o bună ocazie de ofensivă muzicală şi spre Europa occidentală.

"Noi pregătim acum lansarea albumului în Ucraina şi Rusia. Din luna iulie, vom merge în Slovacia, Cehia, Polonia – Europa Centrală. În toamnă mergem mai departe – Germania, Austria, Franţa, poate şi mai departe", spune managerul formaţiei Zdob şi Zdub.

"Vânzările de discuri se micşorează continuu. Lucru care nu mă deranjează deloc, pentru că eu cred că odată cu pierderea ponderii acestor plăcuţe argintii muzica interpretată pe viu îşi recapătă importanţa. Este o tendinţă sănătoasă. Ce-i drept, va lua ceva timp până când lucrurile se vor schimba, oricum, însă, ele merg în direcţia corectă", crede Hubert von Goisern.

"Aproximativ 90 la sută este material vechi, dar noi am prelucrat piesele şi le-am înregistrat din nou. Sunt cele mai reprezentative piese ale formaţiei, piese pe care încă nu le-am lansat în Europa. Este un material „the best” al Zdubilor. Sunt şi cinci piese noi. Vrem să deschidem uşa în Europa cu albumul acesta", îmi spune Igor Dânga.

Deşi Moldova are şi ea acces la Dunăre, aici nu a fost găsită posibilitatea de a face un concert pentru publicul local. Este prea puţin spaţiu care nici nu este adaptat pentru aşa ceva. Cei care vor dori să-i vadă pe Zdubi cântând, vor trebui să meargă în Ucraina sau în România.

 Sursa: BBC

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus