Trimite e-mail | Printeaza
Politic
12.01.2021

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, în cadrul vizitei oficiale la Kyiv: Am convenit să inițiem un nou capitol atât în relațiile bilaterale, cât și în aspirațiile noastre comune de integrare europeană

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, în cadrul vizitei oficiale la Kyiv: Am convenit să inițiem un nou capitol atât în relațiile bilaterale, cât și în aspirațiile noastre comune de integrare europeană

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a avut astăzi o întrevedere cu Președintele Ucrainei, Volodymyr Zelenskyy, cu prilejul vizitei oficiale pe care o efectuează la Kyiv. În cadrul discuțiilor, Președintele Maia Sandu a reiterat interesul Republicii Moldova pentru relansarea relațiilor moldo-ucrainene.

„Am convenit să inițiem un nou capitol atât în relațiile bilaterale, cât și în aspirațiile noastre comune de integrare europeană. Cooperarea noastră se va baza pe discutarea și soluționarea problemelor existente, dar și pe explorarea în comun a unor noi oportunități în interesul cetățenilor ambelor state”, a declarat Președintele Maia Sandu. „Ne dorim să fim mai mult decât vecini, ne dorim să fim prieteni care să acționeze în baza unui parteneriat strategic”, a menționat Maia Sandu.

Cei doi lideri au agreat să continue discuțiile pe teme importante ce țin de agenda bilaterală, securitatea regională, să intensifice eforturile comune în ceea ce privește integrarea europeană, inclusiv prin crearea unui Consiliu la nivel de Președinți, care să contribuie la identificarea soluțiilor fezabile și rapide în beneficiul cetățenilor. De asemenea, Președinții Maia Sandu și Volodymyr Zelenskyy au convenit să intensifice eforturile pentru a asigura securitatea la frontieră, declarând sprijinul reciproc pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova și Ucrainei în cadrul frontierelor recunoscute la nivel internațional.

Printre alte subiecte discutate în cadrul întrevederii se numără accelerarea acordului ce ar permite cetățenilor ambelor state să traverseze frontiera doar în baza buletinului de identitate; necesitatea de a diversifica sursele de energie; aprovizionarea cu apă a localităților de pe ambele maluri ale râului Nistru ca prioritate comună; dezvoltarea infrastructurii rutiere pe traseul Chișinău-Soroca-Yampil-Kyiv, care să asigure cea mai rapidă rută între capitalele celor două state, arată Administrația Prezidențială într-un comunicat.

Vizita oficială în Ucraina este prima pe care Președintele Maia Sandu o întreprinde în străinătate. Declarațiile integrale pentru presă ale celor doi șefi de stat pot fi urmărite pe pagina de Facebook a Președinției și pe cea a dnei Maia Sandu.

Declarație de presă Presedintele RM Maia Sandu
Textul Declarației comune a Președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, și Președintelui Ucrainei, Volodymyr Zelenskyy
Textul Memorandumului privind dezvoltarea potențialului de transport și tranzit al Republicii Moldova și Ucrainei

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus