Trimite e-mail | Printeaza
Economie
06.01.2021

Consiliul Național de Plăţi s-a întrunit în ședința anuală

Consiliul Național de Plăţi s-a întrunit în ședința anuală

Consiliul Național de Plăţi (CNP) s-a întrunit on-line în ședința anuală pentru a discuta bilanțul activităților desfășurate. La ședință au participat reprezentanți ai băncilor și prestatorilor de servicii de plată nebancari din Republica Moldova, ai Băncii Naţionale a Moldovei (BNM), Ministerului Economiei și Infrastructurii, Ministerului Finanțelor, Serviciului Fiscal de Stat, Agenției de Guvernare Electronică, Depozitarului Central Unic și ai Asociației Băncilor din Moldova.

Agenda discuțiilor a cuprins în special indicatorii sistemului național de plăți pentru anul 2020 și evoluțiile unui șir de proiecte din domeniu. Astfel, experții au făcut schimb de idei asupra proiectelor de dezvoltare a plăților fără numerar în Republica Moldova - Proiectul de modernizare a sistemului automatizat de plăți interbancare al BNM și Proiectul de implementare a schemei de plăți instant. De asemenea, participanții la ședință s-au referit la pregătirea proiectului de lege de transpunere a Directivei (UE) nr. 2015/2366 (PSD2) și la asigurarea premiselor legale necesare pentru aderarea entităților locale la sistemele de plăți din cadrul Single Euro Payments Area (SEPA).

Subiectele abordate au vizat, la fel, acțiunile realizate de către membrii CNP pentru sporirea incluziunii financiare în contextul promovării plăților fără numerar și susținerea comerțului electronic.

Astfel, Președintele CNP domnul Vladimir Munteanu, Prim-viceguvernator al BNM, a scos în evidență importanța de a întreprinde măsuri multidimensionale și echilibrate pentru a promova în continuare plățile fără numerar cu efecte pozitive pentru toate părțile implicate, precum și importanța eforturilor comune pentru a facilita prestarea serviciilor de plată către entitățile ce se lansează în comerțul electronic.

Potrivit BNM, Consiliul Național de Plăţi este un forum profesionist de consultare la nivel înalt dintre instituțiile publice şi private, având drept obiectiv final facilitarea funcționării eficiente şi stabile a sistemului de plăţi din Republica Moldova.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus