Trimite e-mail | Printeaza
Social
25.06.2020

Ministerul Educației, Culturii și Cercetării a extins oferta educațională a instituțiilor de învățământ cu curricula pentru 10 discipline opționale

Ministerul Educației, Culturii și Cercetării a extins oferta educațională a instituțiilor de învățământ cu curricula pentru 10 discipline opționale

Membrii Consiliului Național pentru Curriculum au examinat și aprobat curricula pentru 10 discipline opționale: „Descoperă Moldova”, (cl. X-XII); „Voluntariat pentru educație”, (cl. X-XII); „Autovehicule. Comportament și siguranță”, (cl. X-XII); „Inteligența artificială”, (cl. XI-XII); „Proiectarea și dezvoltarea aplicațiilor mobile”, (cl. X-XII); „Programarea algoritmilor în C/C++”; „Proiectarea și dezvoltarea web”; „Design grafic”, (cl. X-XII); „Inițiere în securitate IT”; „Educație economică și antreprenorială”, (cl. I-XII) și un curriculum pentru disciplina sportivă de specializare „Fotbal. Învățământ cu profil sportiv”, (cl. V-XI).

Ministrul Igor Șarov a menționat că oferta educațională a instituțiilor de învățământ trebuie să fie extinsă și diversificată pentru a construi unele parcursuri flexibile şi individualizate de învăţare, în acord cu interesele elevilor. „Avem nevoie de o generație nouă de curricula opționale, care să fie conectate direct cu domeniul economic și social, care să fie atractive pentru elevi în alegere, care să motiveze instituțiile de învățământ spre schimbare, poate chiar de paradigmă”, a afirmat oficialul.

Menționăm că, elevii și părinții vor putea opta pentru studierea noilor discipline opționale în anul de învățământ 2020-2021.  Disciplinele opţionale reprezintă componenta flexibilă a Planului-cadru de învățământ și contribuie la dezvoltarea unor competențe transversale.

La absolvirea disciplinelor opționale respective, elevii vor primi un certificat de cunoștință sau de competență, util anexării la CV, dar și inserției vocaționale ulterioare.

Lista disciplinelor opționale propuse de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării poate fi accesată pe site-ul ministerului www.mecc.gov.md conform algoritmului: pagina educație, meniul învățământul general, directoriul acte normative, subdirectoriul curriculum.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus