Trimite e-mail | Printeaza
Economie
15.05.2020

În Republica Moldova 95,2% dintre familii locuiesc în case personale, ceea ce ne plasează pe locul doi în Europa

În Republica Moldova 95,2% dintre familii locuiesc în case personale, ceea ce ne plasează pe locul doi în Europa

România este prima țară din UE după proprietatea asupra locuințelor. 96,4% dintre români locuiesc în case proprii. La polul opus se află Elveția și Germania, unde locuiesc în case proprii doar 42,5% și respectiv 51,5% dintre familii. Conform datelor EuroStat, analizate de către economistul IDIS Viitorul, Veaceslav Ioniță, 69,3% dintre locuitorii UE sunt proprietari ai locuințelor în care trăiesc, iar 29,7% stau în chirie.

Potrivit lui Veaceslav Ioniță, conform datelor Biroului Național de Statistică, în Republica Moldova 95,2% dintre familii locuiesc în case personale, ceea ce ne plasează pe locul doi în Europa, după România. La sate, 99,2% dintre familii locuiesc în case proprii, iar în localitățile urbane – 90,3%. Restul familiilor stau în chirie sau în locuințe care sunt proprietate publică.

Economistul susține că în ultimii 15 ani în Moldova a crescut semnificativ numărul familiilor din localitățile urbane care locuiesc în chirie. Dacă în 2006 doar 3,8% stăteau în chirie, în prezent ponderea acestora a crescut aproape de 10%. Devine evident faptul că majoritatea se află în Chișinău, ceea ce permite să afirmăm că în Moldova apare o ramură nouă a economiei: închirierea apartamentelor. O parte considerabilă din tranzacțiile pe piața imobiliară sunt efectuate de către persoane care procură apartamente în scopuri investiționale.

Potrivit economistului, municipiul Chișinău va tinde spre media europeană, unde circa 1/3 dintre familii locuiesc în chirie, iar statul trebuie să reglementeze și să încurajeze această ramură nouă a economiei, ca una dintre soluții pentru asigurarea familiilor cu locuințe. Programul „Prima Casă” este bun, susține economistul IDIS Viitorul, însă e pentru cei care doresc și pot să procure o locuință. Dar sunt zeci de mii de persoane care nu pot procura locuințe, pentru care trebuie de asigurat condiții normale de închiriere.

În România, după experința altor țări mai dezvoltate, deja există cartiere și zone întregi rezindențiale, care au fost construite exclusiv pentru a fi date în chirie. Mai mult decât atât, deja este dezvoltat și cadrul legal al asociațiilor chiriașilor de apartamente. „Acestea sunt acțiunile din viitorul apropiat pe care trebuie să le întreprindă și Moldova”, susține economistul.

Veaceslav Ioniță spune că în municipiul Chișinău, în următorii 10 ani, va fi nevoie de cel puțin 50 de mii apartamente pentru a fi date în chirie, cea ce înseamnă minimum două miliarde de euro investiții. Aceasta este cea mai enormă piață investițională și este unica atât de mare unde pot fi făcute investiții mici. „Dacă vorbim la modul serios, de atragere a diasporei noastre în procesul investițional din Moldova, atunci închirierea apartamentelor este cea mai sigură cale de atragere a investițiilor mici ale diasporei noastre”, afirmă economistul.

Potrivit lui Veaceslav Ioniță, Guvernul trebuie să se axeze pe cadrul legal și pe un sistem de impozitare atractiv, fiindcă doar așa putem asigura dezoltarea celei mai mare pieți din Republica Modova, cu un potențial de minimum două miliarde de euro.

 

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus