Trimite e-mail | Printeaza
IT
28.04.2020

În prezent furnizorii de servicii și rețele de comunicații electronice nu desfășoară testarea și exploatarea rețelelor și echipamentelor 5G pe teritoriul R. Moldova

În  prezent furnizorii  de servicii și rețele de comunicații electronice nu desfășoară testarea și exploatarea rețelelor și echipamentelor 5G pe teritoriul R. Moldova

Agenția Națională pentru Reglementare în Comunicații Electronice și Tehnologia Informației (ANRCETI) a eliberat licențe furnizorilor de servicii și rețele de comunicații electronice terestre mobile pentru dreptul de utilizare a următoarelor benzi de frecvențe:

Banda 800 MHz;
Banda 900 MHz;
Banda 1800 MHz;
Banda 2100 MHz;
Banda 2600 MHz;
care sunt utilizate pentru furnizarea serviciilor de comunicații electronice în baza tehnologiilor 2G (GSM), 3G (UMTS) și 4G (LTE).

Potrivit unui comunicat al ANRCETI, în ceea ce privește tehnologia de ultima generație 5G, este de menționat că, la nivel european precum și conform recomandărilor Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor (UIT), benzile primare pentru tehnologia respectivă sunt 700 MHz, 3400-3800 MHz și 24,25-27,5 GHz. La moment, ANRCETI nu a eliberat nici o licență pentru dreptul de utilizare a unor astfel de frecvențe.

În anul 2019, unii furnizori au prezentat în premieră, în cadrul evenimentelor publice, avantajele și capacitățile noii tehnologii. Respectiv, în prezent furnizorii nu dețin careva acte permisive ale ANRCETI și nu desfășoară testarea și exploatarea rețelelor și echipamentelor 5G pe teritoriul Republicii Moldova.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus