Trimite e-mail | Printeaza
Politic
17.04.2020

Prim-ministrul Chicu a condus ședința on-line a Guvernului

Prim-ministrul Chicu a condus ședința on-line a Guvernului

Ion Chicu a vorbit despre intenția de a modifica Legea bugetului pentru 2020 în contextul efectelor generate de pandemia COVID-19 asupra proceselor economice. Proiectele elaborate de Guvern prevăd alocări esențiale pentru sistemul național de sănătate și pentru cheltuielile sociale care cresc dramatic.

Guvernul a aprobat un șir de măsuri menite să susțină activitatea de întreprinzător și angajații care și-au pierdut locul de muncă din cauza restricțiilor impuse de CSE.

Premierul a mulțumit agenților economici pentru înțelegere în contextul restricțiilor impuse de administrarea situației epidemiologice și a vorbit despre măsurile întreprinse de Executiv pentru a susține afacerile și a conserva locurile de muncă.

Viceprim-ministrul Pușcuța a prezentat pentru aprobare proiectul de modificare a Legii bugetului de stat pentru 2020. Necesitatea modificărilor a intervenit ca rezultat al evaluării efectelor economice ale măsurilor impuse în procesul administrării situației epidemiologice.

Inițial bugetul public național a fost format luând în calcul o creștere a PIB-ului în 2020 cu 3,8%, comparativ cu 2019.

Efectele pandemiei COVID-19 asupra proceselor economice globale, regionale și naționale au determinat necesitatea de a reevalua evoluția indicatorilor economici și de a recalcula bugetul public național luând ca bază o cădere a PIB în 2020 cu 3%, ce presupune o reducere a veniturilor la buget de stat cu 6,338 miliarde lei.

În condițiile noi deficitul bugetar de stat va constitui 15,975 miliarde lei, sau 7,52% din PIB.

Pentru compensarea deficitului bugetar Guvernul va folosi resurse identificate în negocierile cu partenerii RM precum împrumutul de urgență acordat de FMI - 4,42 miliarde lei, creditul oferit de Federația Rusă - 4,16 miliarde lei, emiterea valorilor mobiliare de stat în sumă de 4 miliarde de lei, cu 2 miliarde mai mult decât a fost planificat inițial pentru 2020, împrumutul de 454 milioane lei din partea Băncii Mondiale. Sunt estimate venituri de 700 milioane lei din privatizarea activelor publice.

Guvernul discută un suport macrofinanciar de 100 milioane euro din partea Uniunii Europene. La compensarea deficitului bugetar e direcționată tranșa de 208 milioane lei primită de la FMI în cadrul programului încheiat în Martie 2020.

Executivul discută un nou împrumut de urgență de asistență macrofinanciară din partea UE în valoare de 100 mln euro.

Proiectul presupune măsuri de susținere a mediului de afaceri, pentru care se alocă peste un miliard de lei. Sunt prevăzute resurse pentru a atenua efectele crizei economice, precum alocarea suplimentară a 168 milioane de lei pentru fondul de șomaj și alocarea a 200 milioane de lei pentru fondul de ajutor social.

Agenția Națională de Ocupare a Forței de Muncă va primi suplimentar 10 milioane de lei pentru a organiza programe menite să crească posibilitățile de angajare pentru persoanele neangajate.

Cabinetul a negociat un credit de 57 milioane USD din partea Băncii Mondiale, 33 milioane USD vor fi direcționați în sectorul sănătate pentru combaterea epidemiei COVID-19, și 24 milioane USD pentru majorarea fondului de șomaj și alte cheltuieli sociale.

Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei va oferi RM un credit de 70 milioane euro, dintre care 30 milioane vor fi direcționate pentru susținerea întreprinderilor mici și mijlocii, iar 40 milioane euro (câte 20 milioane euro în 2020 și 2021) în sectorul de sănătate.
 
Prim-ministrul Chicu a menționat: „Nici în cel mai sumbru scenariu nu am putut să prevedem așa o situație. Suntem în stare excepțională. Trebuie să venim cu măsuri pentru a salva societatea și economia, suntem în situația când veniturile scad și cheltuielile cresc.” Există probabilitatea unei căderi și mai mari a PIB și va fi nevoie de a monitoriza foarte strict cheltuielile.”

Executivul a decis alocarea a 6 milioane lei pentru acordarea îndemnizațiilor unice de 16 000 lei pentru 375 de specialiști medicali infectați cu COVID-19.

Viorica Dumbrăveanu a prezentat pentru aprobare proiectul referitor la inițierea negocierilor și semnarea Acordului între Guvernul RM și Guvernul Republicii Turcia. Acordul presupune o donație de echipamente din partea Turciei, printre care 30 000 măști N95, 10 000 combinezoane de protecție, 5 000 ochelari de protecție, 10 000 perechi de mănuși, 10 000 unități saboți și 1 tonă dezinfectant pentru mâini, potrivit unui comunicat difuzat de guvern.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus