Trimite e-mail | Printeaza
Economie
13.03.2020

FMI despre reformele din sectorul bancar al R. Moldova: „Au fost obținute progrese semnificative”

FMI despre reformele din sectorul bancar al R. Moldova: „Au fost obținute progrese semnificative”

Reformele desfășurate în ultimii trei ani în sectorul bancar din Republica Moldova sunt apreciate pozitiv de FMI. Despre aceasta se menționează în comunicatul emis de această instituție pe 11 martie 2020, după ce Consiliul de Directori Executivi al FMI a finalizat ultima evaluare a Programului Republicii Moldova, susţinut prin Mecanismul extins de creditare (ECF) şi Mecanismul de finanţare extinsă (EFF).

„Autoritățile moldovene au finalizat cu succes un program de trei ani sprijinit de  Fondul Monetar Internațional”, se arată în comunicat.

Conducerea FMI a calificat drept cuprinzătoare reformele din sectorul bancar, care au vizat cea mai mare parte a programului țării noastre cu această instituție internațională,  constatând  reabilitarea sistemului bancar și consolidarea guvernanței în sectorul  financiar, în susținerea stabilității financiare.

Astfel, oficialii FMI au menționat că au fost obținute progrese semnificative în reformarea sectorului bancar de la noi, inclusiv transparentizarea acționariatului băncilor, îmbunătățirea cadrelor de supraveghere și reglementare, consolidarea sistemelor de siguranță financiară ș.a. De asemenea, conducerea FMI a caracterizat regimul de țintire a inflației de către Banca Națională a Moldovei drept unul adecvat și a subliniat importanța independenței BNM în exercitarea mandatului său.

„Majoritatea angajamentelor asumate de Republica Moldova în cadrul acordului cu FMI au vizat sectorul bancar. Astfel, BNM a pornit ferm pe calea realizării unui amplu proces de reforme care s-au axat pe respectarea standardelor înalte de integritate, imparțialitate, profesionalism și responsabilitate. Doar pe această cale putem perfecționa încontinuu mecanismele de administrare a băncilor și transparentizare a acționariatului acestora, asigurând funcționarea unui sector bancar eficient, credibil și stabil”, afirmă guvernatorul BNM, Octavian Armașu.

Programul cu Republica Moldova a fost aprobat de FMI pe 7 noiembrie 2016 pentru o perioadă de trei ani. Finanțarea a avut loc prin două instrumente de creditare: Mecanismul de finanțare extinsă (EFF) și Mecanismul extins de creditare (ECF), pentru o sumă totală de 129,4 milioane de drepturi speciale de tragere (circa 183,1 milioane de dolari SUA).


Comunicatul FMI: https://www.imf.org/en/News/Articles/2020/03/11/pr2085-moldova-imf-executive-board-completes-sixth-and-final-review-of-ecf-and-eff

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus